PEOLAUALE | Ahjusoe ja maitsev kilupirukas vutimunadega

 (1)
PEOLAUALE | Ahjusoe ja maitsev kilupirukas vutimunadega
Jaan Heinmaa

Mõnusalt krõbeda rukkipõhjaga pirukas igale Eesti peolauale, parim ahjusoojana. Kasuta pirukatäidises vürtsikilufileed või anšoovisefileed õlis. Mõlemad sobivad suurepäraselt.


Kaheksale

Põhi:
100 g võid
1 dl täisterarukkijahu
2 dl nisujahu
1 tl soola
2–3 sl külma vett
Kate:
1 suur sibul
2 sl võid praadimiseks
100–140 g vürtsikilu- või anšoovisefileed
2 muna
2 dl kohvikoort
100 g riivjuustu
hakitud tilli
soola ja musta pipart
Kaunistuseks:
3–4 vutimuna
hakitud tilli
soovi korral kuivatatud rukkililleõisi

Haki külm või ja soolaga segatud jahud puruseks tainaks, lisa vähehaaval vesi, kuni saad kena tainapalli. Vajuta tainas pirukavormi põhja ja äärtele (piklik või ümmargune 24 cm läbimõõduga vorm). Tõsta koos vormiga 30 minutiks külma. Haki sibul ja kuumuta pannil võis klaasjaks. Klopi munad koorega lahti, sega juurde riivitud juust ja maitsesta soola-pipraga. Sega hulka ka hakitud tilli.
Laota sibul pirukapõhjale, tõsta peale kilufileed. Kalla üle muna-kooretäidisega. Laota kaunistuseks peale 35 kilu- või anšoovisefileed ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit. Võta ahjust ja löö kilufileede vahele toored vutimunad, jahvata peale musta pipart. Küpseta veel 5 minutit või kuni pirukas on küps ja munad hüübinud. Kaunista hakitud värske tilliga ja soovi korral ka rukkililleõitega.

Emad ja tütred