Kõrvitsa-juustukook karamellikreemiga
Imehea mahlane ja hõrk maitseelamus igale sügisesele kohvilauale. Tort tuleks kindlasti valmis küpsetada eelmisel päeval ja katta võrratult hea karamellikreemiga alles vahetult enne serveerimist.
Kümnele
Põhi:
• 200 g kaera- või tatraküpsiseid
• 50 g mandleid või Kreeka pähkleid
• 30 g kõrvitsaseemneid
• 1 tl kaneeli
• 80 g sulatatud võid
Täidis:
• 300 g kõrvitsapüreed (u 600 g kõrvitsat)
• 800 g toorjuustu
• 300 g pruuni roosuhkrut
• 5 sl toortatra- või nisujahu
• 200 g kondenspiima
• 2 tl vanillsuhkrut
• 4 M-muna
Kaunistuseks: mustikaid, astelpajumarju
Karamellikreem:
• 190 g kondenspiimakaramelli ehk keedetud kondenspiima
• 200 g vahukoort
• 1–2 sl Vana Tallinna likööri
• 100 g maitsestamata toorjuustu
Tükelda kõrvits kuubikuteks ja keeda väheses vees (nii et vesi katab napilt
kõrvitsatükke) pehmeks, kalla osa vedelikku kruusi ära ja püreesta kõrvits. Mõõda välja 300 g püreed. Vooderda 26 cm lahtikäiv vorm seest küpsetuspaberiga.
Purusta põhjaained, sega sulavõi ja kaneeliga. Suru vormi põhja ja äärtele.
Täidise jaoks vahusta toorjuust suhkru ja jahuga. Lisa kondenspiim, kõrvitsapüree ja vanillsuhkur. Kõige lõpuks vahusta ükshaaval hulka munad, iga kord vahepeal vahustades. Kalla vormi ja küpseta 160 kraadi juures üks tund, keera kuumus maha. Jäta lahtise uksega veel tunniks ahju jahtuma. Tõsta 6 tunniks kuni üle öö külma.
Valmista vahetult enne serveerimist kattekreem, vahustades koore ning lisades toasooja toorjuustu ja karamelli. Kaunista kook kreemi ja marjadega.