Kook Eesti Vabariigi sünnipäevalauale: beseetort karamellise Vana Tallinna kreemiga
Kergelt mokamaitseline beseetort karamellise kreemiga, millele lisab sügavust kuulus Vana Tallinna liköör. Loomulikult saavad maiasmokad seda kreemi ka ilma alkoholi ja kohvipuruta valmistada, aga mu enda lemmik on ikka koos Vana Tallinna ja kohviga. Ja lausa suussulav just järgmisel päeval.
8-10 inimesele
Beseepõhjad:
3 suurt munavalget
2 dl suhkrut
1 tl valge veini äädikat
75 g röstitud, kooritud metspähkleid
Kreem:
2 dl vahukoort
1 tops (190 g) keedetud kondenspiima
200 g maitsestamata toorjuustu
2 tl vanillsuhkrut
2 sl likööri Vana Tallinn
2 kuhjaga sl lahustuva kohvi pulbrit
Kaunistuseks: Rafaellosid või trühvlikomme
Kata 2 ahjuplaati küpsetuspaberiga ja joonista paberitele 20- 22 cm läbimõõduga ringid. Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga kõvaks vahuks, lisa pool suhkrust vähehaaval, pidevalt vahustades. Lisa ka ülejäänud suhkur, veiniäädikas ja jahvatatud pähklid.
Laota munavalgevaht ringidele, küpseta ahjus 140 kraadi juures 1 tund. Lülita ahi välja ja jäta lahtise uksega tunniks kuivama- jahtuma.
Kreemi tegemiseks vahusta koor vanillsuhkruga peaaegu vahtu. Lisa toasoe toorjuust, kondenspiim, liköör ja kohvipulber ning vahusta ühtlaseks. Tõsta üks beseepõhi alusele, kata poole kreemiga. Tõsta peale teine põhi ja kata ülejäänud kreemiga. Serveeri kohe või tõsta paariks tunniks kuni üleöö külma. Kaunista vahetult enne serveerimist.