Kui tavaliselt lasen juuksuril end heledamaks toonida vähemalt kord kahe kuu jooksul, venis viimatine paus seniolematult pikaks – kord ei leidnud sobilikku juuksuriaega, siis tuli vahele haiguste hooaeg, ja lõppkokkuvõttes on mu viimatisest juuste värvimisest möödas enam kui neli kuud. Saades kutse katsetada esimesi Eestisse jõudnud taimseid juuksevärve, oli huvi ja põnevusega nõus.

19.märtsil toimus Tallinnas esimene ökojuuksevärvide koolitus juuksuritele, mille viisid läbi orgaaniliste Radico juuksevärvide maaletooja Eha Vakkermann ning Soome ökojuuksurite koolitaja Mona Mether, kes on põhjanaabrite ökojuuksureid koolitanud juba rohkem kui 10 aastat. Mona käe all on ökojuuksuri eriväljaõppe saanud enam kui 200 juuksurit. Peagi leiab pealinnas aset Eesti esimene ökojuuksurite koolitus.

Maailmas aina enam kõlapinda leidvate taimsete juuksevärvide kiituseks võib öelda, et need ei sisalda kahjulikke sünteetilisi kemikaale, on täielikult ohutud ja tervislikud, kaitsevad ja toidavad juukseid ning taastavad nende sära ja läike. Kasutades kemikaale sisaldavaid püsivärve, tungivad keemilised molekulid juukse kutiikulasse ehk soomuskihti, mis on juuksekarva välimine kiht ja koosneb üksteise peal asuvatest soomustest. Selle kihi peamine ülesanne on kaitsta juukseid kahjustuste eest. Kahjustunud kutiikula tulemus on niiskusekadu. Ökopüsivärvide puhul on juustesse kuudeks jäävad molekulid orgaanilised ning hajuvad juustes, mitte ei kahjusta kutiikulat ega ei kahjusta seega juukseid.

Eestisse jõudnud Radico Colour Me juuksevärvid on valmistatud 5000-aastase ajalooga ajurveda õpetuste kohaselt ning kujutavad endast segu juukseid hooldavatest haruldastest India taimedest, mis kiirendavad juuste kasvu, teevad need tugevamaks, ennetavad efektiivselt juuste väljalangemist, hoiavad ära kõõma, muudavad juuksed säravamaks ning värvivad ja toonivad. Kokku on Radico valikus 23 erinevat värvitooni violetsest mustast karamellblondini.

Ökojuuksevärvi tulemusi ei tohiks kunagi võrrelda keemiliste juuksevärvidega – looduslike värvide intensiivsus ja püsivus on väiksem, kuna tegu on ikkagi looduslike ökotaimedega. Samuti tuleb arvestada, et kui juukseid on varem halvasti või liigselt kemikaalidega töödeldud, või kui kiharate seisukord on kehv, ei pruugi esimesel kasutamisel häid tulemusi saavutada ning võib juhtuda, et ökovärvi tuleb peale kanda kaks kuni kolm korda, kusjuures kahe kasutuskorra vahel peaks olema vähemalt 24 tundi – esmalt neutraliseerib ja parandab looduslik segu kahjustatud juuksed, seejärel harjub juustega ning edaspidi saab häid tulemusi saavutada ainult ühe pealekandmisega.

Nagu läbini orgaanilise nahahoolduskosmeetika puhul, võib ka ökojuuksevärvide puhul juhtuda, et üksikud inimesed on tundlikud ja allergilised teatud taimede (lillede, õietolmu või lõhnade) suhtes, seega tasub juuksevärvi enne kasutamist testida väikesel nahapiirkonnal.

Minu blondist värvist välja kasvanud tumedad juuksed värvis looduslik toon nimega Cassia obovata (värvitu henna) imekauniks kuldblondiks, ja seda kõigest pooletunnise värvi peal hoidmisega. Samblaroheline „mögla,“ mis soojana pähe määriti ning niiskusest raskete rätikute all peas haudus, tundus esmalt küll hirmutav, kuid oma suurimaks hämmastuseks oli kogu rohelus maha pestes kadunud ning asemele tulnud soe, väljakasvanud juuksejuuri tõhusalt kattev, ja mis peamine, loomulik toon. Jätkan katsetusi!