Kui Armi võitis 1952. aastal Soome missi tiitli, sai ta auhinnaks karbi šokolaadi, kuldse käevõru ja kaks lennupiletit Ameerikasse. Miss Universumi konkursil osales tol aastal 29 neidu üle maailma. Kuusela võitis tiitli kõigest 17aastaselt ega oleks tohtinud oma vanuse tõttu konkursil osaledagi, kuid temast tehti siiski ajaloo esimene Miss Universum.

Oma võiduhetke on Armi meenutanud nii: “Olime riietusruumis ja õhk oli täis pinget. Hetke pärast tuldi teatama, et meid kutsutakse publiku ette kohtadele vastupidises järjekorras – viimase koha saanud osaleja esimesena. Me kolm, kes lõpuks järele jäime, vaatasime üksteisele otsa, et kes on järgmine. Ei jõudnudki veel midagi mõelda, kui mind juba kutsuti teise ruumi. Seal võeti mult ära Soome missi lint ja pandi asemele lint kirjaga Miss Universum 1952!”

Preemiaks sai Armi kreemivärvi lahtise auto ja teemantidega käekella. Üheks auhinnaks oli ka Universali filmistuudio seitsmeaastane leping, kuid sellest Armi loobus. Järgmise kuu veetis soomlanna Ameerikas, aga kui ta Soome naasis, sai talle osaks särav vastuvõtt äsja avatud Helsingi-Vantaa lennuväljal. “Oletasin, et mul on vastas sugulased, perekond, võib-olla ka mõned fännid ja kogu lugu, kuid kui lennukiaknast välja vaatasin, ehmusin sellest rahvamassist, kes mind seal ootas.”

Kümned tuhanded soomlased tähistasid Armi võitu Töölö palliväljakul. Armi kirjutas alla Soome filmi lepingule, filmi nimeks sai “Maailma kauneim neid”.

Viie lapse ema

1953. aasta alguses suundus Armi ümbermaailmareisile. Seal kohtuski ta oma tulevase abikaasa, filipiinlasest ärimehe Virgilio Hilarioga. Samal aastal paar abiellus.

Armi sünnitas viis last: Arne (1955), Anna-Lisa (1957), Eva-Maria (1958), Jussi (1959) ja Mikko (1965). Filipiinidel elas perekond hästi turvatud piirkonnas Manilas. Armi õppis rääkima kohalikku tagalogi keelt, kuid nende kodune keel oli siiski inglise keel. Perekonna teenistuses oli väga palju töötajaid. Lapsed käisid erakoolis ja vanemad osalesid esindusüritustel. Armi andis panuse ka perekonna äriasjadesse: tema ja Virgilio pidasid Manilas hotelli, Virgilio tutvustas Filipiinidel ka Marimekko kaubamärki ja Soome saunu.

Soomes käisid Armi ja Virgilio esimest korda koos 1955. aastal, seitse aastat hiljem osalesid iseseisvuspäeva vastuvõtul. Virgilio Hilario nimetati Soome aukonsuliks.

1975. aastal tabas Virgiliot südameinfarkt. Soome ajakirjanikud tulid luba küsimata tema matustele ning räägitakse, et Armi oli sellest hingepõhjani solvunud. Pärast mehe surma võttis Armi vastutuse perekonna äriasjade eest enda peale. Ta oli aastatel 1975–1979 ka Soome aukonsul Filipiinidel.

1976. aastal kohtas Armi oma teist abikaasat, diplomaat Albert Williamsit. Paar abiellus 1978. aasta suvel. Nad kolisid esialgu Hispaaniasse, sealt Türki, edasi Ameerikasse Washingtoni ja lõpuks San Diego lähedale La Jolla linna, kus elatakse praegugi. 2012. aastal andis Soome riik Armi Kuuselale Soome Valge Roosi Rüütliordu I klassi medali.

Endiselt armastatud

Soomlased ootasid huviga Armi külaskäiku kodumaale 2014. aasta augustis, mõned päevad enne tema 80. sünnipäeva. Aastakümneid Soomest eemal olnud Kuusela soovis privaatsust ja seda soovi ka austati. Ka ei tahtnud ta tegemist teha ajakirjanikega ega anda intervjuusid, ometi õnnestus ajalehel Ilta-Sanomat teha Kuuselaga eksklusiivintervjuu.

Armi rääkis Ilta-Sanomatele, kui õnnelik ta on lapselapse üle, kes pääses hinnatud kunstikooli. “Oleme Katarinaga väga lähedased, võib-olla ka seepärast, et ta on mu ristilaps. Koos käime šoppamas, räägime elust ja perekonnast, tema unistustest ja tulevikuplaanidest.” Vanaema arvates on lapselaps eriti andekas moe valdkonnas. “Ta leiab eksimatult ka mulle sobivad ja moodsad riided.”

Tüdruku ema, Armi Kuusela vanem tütar Anna-Lisa on intervjuus rääkinud, et on oma tütrest täiesti erinev, seevastu näeb sarnasusi Armis ja Katarinas. “Nad on tugevad ja enesekindlad naised, neis on glamuuri ja elegantsi.” Ema Armit on Anna-Lisa iseloomustanud nii: “Ema on eriti armastav ja soe inimene. Ta on õpetanud mulle kannatlikkust ja tolerantsust ning seda olen püüdnud õpetada ka oma lastele.”

“Me ei teadnud, et vanaema on Soomes nii kuulus!”

Armi pojale Mikkole, kes käis Soomes viimati 4aastasena, tuli üllatusena, et tema ema on Soomes nii populaarne. “Ma lausa tunnen inimeste armastust,” ütles ta. Soome reisil oli lastelastest peale Katarina kaasas ka Eric. Ajakirjanikud uurisid, kas missilegendi lapselapsed teavad soomekeelseid sõnu. “Jäätelö!” (jäätis) vastasid mõlemad naerdes.

“Me ei teadnud, et vanaema on Soomes nii kuulus!” nentisid Katarina ja Eric. Üllatusin tõsiselt, kui nägin Vantaa lennujaamas ajalehekaanel vanaema pilti,” ütles Eric. “Vanaema on hästi jalad-maas-inimene. Kui tahan kuulda midagi tema missiaastatest, pean seda talt küsima, sest ise ta neist asjust ei räägi,” lisas Katarina.

Poliitika mängus?

1952. aastal olid Miss Universumi korraldajad Universal Studio, Pan American Airwaysi lennukompanii – ja USA luureagentuur CIA. Lennukompanii kontaktisik oli Soome juurtega ameeriklane, kel oli sidemeid CIAga, see fakt oli teada üksnes Soome kaitsepolitseil. Tema ülesanne oli leida Soomest sobiv kandidaat iludusvõistlusele. On arvatud, et CIA korraldas asja nii, et Armi Kuusela Miss Universumi võidaks. Sellega taheti tõmmata kogu maailma, sh Ameerika tähelepanu NSVLi ähvarduste all elavale Soomele. Ka Armi Kuusela ise on 50 aastat hiljem tunnistanud, et kahtlustas poliitilist mõjutamist.