Ja kuigi dessantväelased ründasid veel järgmisel hommikul Tallinna teletorni, oli riigipöördekatse Moskvas juba läbi kukkunud. Boriss Jeltsin oli koondanud vabadust ihkava rahva vanameelsete kommunistide vastu.

21. augustil bussituuril meenutame neid ajaloolisi sündmusi. Kohtume Toompea lossi juures inimestega, kes hääletasid Eesti iseseisvuse taastamise poolt. Sõidame läbi Tallinna südalinna ning vaatame kohti, kus veerand sajandi eest ajalugu tehti. Tuur lõpeb teletorni juures, kus 1991. aastal kaitsesid neli vaprat meest olulist sidesõlme punaväelaste eest.

Erituur leiab aset 21.augustil algusega kell 15.00 Lossi platsil, Aleksander Nevski katedraali ees ja lõppeb 2 tunni pärast Teletorni juures. Tagasi kesklinna toob osalejad buss.

Marsruut: Toompea - Vabaduse väljak - Rävala puiestee Raadiomaja, Teletorn- kesklinn.

Tuur toimub jalgsi ja bussiga liigeldes, kohtade arv piiratud! Osalustasu on 20 eurot ja osalejaid kostitab kohvik Bonaparte. Kõigile osalejatele kingitakse ka 19.augustil ilmuv LP erinumber Augustiputšist. Osalemiseks palume saata emaili: yritus@epl.ee

Kuidas käitus Boris Jeltsin pärast Gorbatšovi isoleerimist?

Jeltsini ihukaitsjad teatasid 19. augusti KGB üksuste ilmumisest Arhangelskojes asuva valitsuskompleksi ümbrusse. Nad pakkusid välja, et toimetavad Jeltsini minema kaluripaadis mööda Moskva jõge ja viivad ta siis pealinna. Sellest Jeltsin keeldus. Ta kavatses lahkuda avalikult oma presidendilimusiinis, sõita Ülemnõukogu hoonesse ja asuda sealt vastupanu korraldama. Kui ta kuulivesti selga tõmbas ja lahkuma asutas, üritas abikaasa Naina teda peatada: „Mida sa selle kuulivestiga kaitsed? Su pea on ju kaitsmata. Ja pea on kõige tähtsam.”

Augustiputš

Nõukogude Liidu presidendi Mihhail Gorbatšovi puhkuse viimasel päeval 18. augustil kell 16.30 lülitas KGB välja kõik villat välismaailmaga ühendavad sideliinid ja veerand tundi hiljem saabusid villasse riigipöörajad Moskvast, kes nõudsid Gorbatšovi võimult taandumist. President ei nõustunud. Riigipöörajad sõitsid Moskvasse tagasi ja kuulutasid ametlikult, et on ajutiselt võimu üle võtnud, sest ...
Edasi loe SIIT