Moes on kõik endisaegne. Väga hästi sobib kasutada nii nõukaaegseid kui ka muidugi eestiaegseid kuuseehteid.

Vaata varud üle

Esimese asjana võiks üle vaadata oma jõulukaunistuste varud. Kuna moes on kõik endisaegne, ei tohiks ära põlata ei nõukaaegseid ega muidugi ka eestiaegseid kuuseehteid. Kui olemasolevatest jääb väheks, võib poest neile midagi sobivat juurde hankida. Kui igal aastal kasvõi natukene jõuluehete uuendamisse panustada, ei söö see rahakotti ka erilist auku.

Küünlaid sobib ka purkidesse panna.
Veel tasuks revideerida esi­vanemate pildialbumeid, sest nende vahelt võivad välja pudeneda mõned vanad jõulukaardid, mida saab raamituna tubade dekoreerimiseks kasutada. Samuti ei teeks paha korrastada nõudekappe ja sealt välja noppida kõik sellised anumad, mis võiksid täita kas küünlatopside või laternate rolli: väiksemad purgid, värvilised joogi­klaasid ja isegi (mitte just kõige väärtuslikumad) kristallklaasid, sest küünlaleek särab neis eriti eredalt.
Esivanemate pildialbumite vahelt võivad välja pudeneda mõned vanad jõulukaardid, mida saab raamituna tubade dekoreerimiseks kasutada.

Kogu inspiratsiooni

Sotsiaalmeediaplatvormid, ajakirjad ja aiakeskuste või suuremate kauba­majade jõulumaailmad on ammendamatud inspiratsiooniallikad. Võta aega ja süvene sellesse, mida teised on kunagi teinud või millised moevoolud tänavustes jõulutrendides valitsevad. See ei tähenda, et neid tuleks alati üks ühele kopeerida, kuid oskajate inimeste ideid poe patt natuke spikerdada.

Pane ka tähele, et jõuluvärvid pole ammu enam vaid roheline ja punane, sekka veidi kulda. Kui soovid, võid kujundada koju isegi roosad või mustad jõulud. Kui oled valiku teinud, milliseks oma kodu luua tahad ja mida sul selleks on tarvis juurde hankida, ära unusta kaubandust läbi kammides külastamast ka teise ringi poode, sest need on soodsa hinnaga dekoratsioonidest ja erilistest lauanõudest pungil.

Jõuluvärvid pole ammu enam vaid roheline ja punane, sekka veidi kulda. Kui soovid, võid kujundada koju isegi roosad või mustad jõulud.

Tee ise

Kõike, mida kodu jõulurüüsse sättimiseks vaja läheb, pole vaja osta. Pane jalga kummikud, haara kaasa oksakäärid ja korv ning võta ette väike loodusretk. Lõika kodu kaunistamiseks kuuse- ja männioksi, pohla- ja mustikavõrseid, veekogude äärest pilliroogu, korja üles mõni huvitav sammaldunud oks ja paar peotäit käbisid. Kes aga saab oma aiast taimset materjali koguda, võiks kääridega harvendada värviliste siberi kontpuude põõsaid, pügada veidi elupuid ja lõigata tuppa vaasi mõned väikese igihalja oksakesed. Neid kõiki saab jõulu­kompositsioonides suurepäraselt kasutada.

Säti nähtavale oma pere armsad nipsasjad, keeda iga päev glögi ja tunne ennast kogu selle kenaduse keskel mõnusalt nagu kuninga kass.

Veel tasuks meenutada, kuidas lapsepõlves sai paberist lume­helbeid lõigatud, sest sellised kaunistused on jälle moes. Youtube’ist leiab hulgaliselt videoid, kus paberi­kunsti samm-sammult tegema õpetatakse. Niisamuti on piparkookidest või soolatainast jõuluehted taas popid ja neid on tore terve perega üheskoos valmistada.

Meenuta, kuidas lapsepõlves sai paberist lumehelbeid lõigatud - sellised kaunistused on jälle moes.

Jõulud igas toas

Kui läheb kodu dekoreerimiseks, ära reeglitest liialt kinni hoia. Jõulupärja võib sättida uksele, aga ka magamistoa seinale voodipeatsisse. Advendi­küünal ei pea ilmtingimata olema elektriline ja kolmnurkne, selle asemel võid aknalauale sättida eri suuruses küünlatopse ja neid iga järgneva advendi puhul juurde lisada. Mõni tuba võib saada moodsama ja mõni veidi rustikaalsema kujunduse.

Kaunista ka pere õhtusöögilauda mõne oksa või jõulukuulidega isegi siis, kui külalisi oodata ei ole. Kui teed kingitusi, tee vähe, aga tähendusega kinke. Kaunista ka kingipakid, sest kuni üle­andmiseni on needki jõulukujunduse osad. Säti nähtavale oma pere armsad nipsasjad, keeda iga päev glögi ja tunne ennast kogu selle kenaduse keskel mõnusalt nagu kuninga kass.

Loo sellel aastal oma perele jõulud, mis jäävad pikaks ajaks meelde kui üks lõpmata helge ja ilus aeg.

Jõuluvalgus tuppa!

Pane tähele!

Mida varem tood kuuseoksad tuppa, seda varem nad hakkavad pudisema. Sel juhul mine lihtsalt õue ja lõika uued. Tasub teada ka seda, et männi- ja nuluoksad hoiavad oma okkaid ka kuivanuna kinni. Kui kasutad elava tulega küünlaid, kustuta need magama minnes või kodunt lahkudes kindlasti ära.