Meie väike reisiseltskond otsustas Nepalisse lennata kevadel, aprillikuus, ning meie unistuseks oli näha suuri mägesid. Plaanisime külastada pealinnas Katmandus Boudhanathi stuupat ja teha kohaliku reisibüroo vahendusel autoreisi Annapurna lähistele Manaslusse.

Jumalanna Kumari


Durbari väljak Katmandus on üks turistide meeliskohti ja seotud ühe huvitava traditsiooniga. Juba 17. sajandist on pärit hinduistlik tava, et üks väga noor tütarlaps valitakse jumalannaks – Kumariks. Usutakse, et jumalanna teadvus siseneb tüdruku kehasse ja kummardades noort tüdrukut, kummardatakse tegelikult jumalanna Kumari teadvust. Kumari elab Durbari väljakul ja ta võib oma ruumidest väljuda ainult pidustuste ajal. Teda näha olevat suur au.

Noor neiu kehastab jumalannat senikaua, kuni tal algab menstruatsioon – uskumuse järgi lahkub siis jumaluse hing tütarlapse kehast. Seejärel läheb neiu tagasi oma pere juurde elama ja noorte tüdrukute seast valitakse uus jumalanna. Uue Kumari valimisel vaadatakse lapse välimust, ta peab läbima mitmeid katseid. Üks katse on selline: tüdruku ette pannakse hulk esemeid ja ta peab endise Kumari asjad nende seast ära tundma. Kui ta on ilus ja tunneb õiged esemed ära, saab temast järgmine Kumari.