Olen ametilt psühholoog ja pereterapeut. Tegelen peamiselt perede, paaride ja noorte nõustamisega, lisaks koolitan inimesi vaimse tervise teemadel. Nüüdseks olen erialast tööd teinud üle 10 aasta. Olen ka ema kahele imelisele lapsele ja meie peres on mitmeid lemmikloomi. Lapsed on olnud minu elu kõige suuremad õpetajad.

Kuidas olete jõudnud oma tänase töövaldkonnani?

Olen teinud tööd erinevates valdkondades, kuid psühholoogia on see, mis mind tõeliselt kõnetab. Ilmselt sai eriala valikul suureks tõukeks minu enda kogemus noorena. Kui minul poleks olnud sellel ajal toetavad psühhoterapeuti, oleks võinud minu lugu ilmselt hoopis teisiti kulgeda. Otsustasin varakult, et soovin aidata noori ja täiskasvanuid nii, et nende elus tekiks selgus ja lootus ning neil oleks olemas inimene, kes on päriselt kohal ja päriselt kuulab ning mõistab neid. Ühtlasi on minu sooviks aidata inimestel luua ja hoida häid suhteid iseenda ja teistega.

Mu erialavalik aitas ennast paremini mõista ja läbi töötada ka enda mured ja kitsaskohad. Ma pean ennast väga õnnelikuks inimeseks, kuna teen tööd, mida ma siiralt armastan ja mis pakub alati põnevust. Ma olen südamest tänulik, et kliendid mind usaldavad ja ennast minuga turvaliselt tunnevad. Mul on olnud au olla paljude inimeste kaasteeline ja ma ei vahetaks seda millegi muu vastu.

Olen ennast erialaselt väga palju juurde koolitanud. Koolituste lõpus olen veendumusel, et nüüd aitab õppimisest, kuid siis leian midagi uut ja huvitavat, mille kohta tahaksin rohkem teada. Elukestev õpe.

Millega te töövälisel ajal tegelete?

Töövälisel ajal veedan väga palju aega looduses. Naudin merd ja metsa ja loodust üldiselt, saan sealt jõudu ja energiat. Raamatuid loen samuti meeletutes kogustes. Kui aega on ja raamatud on head, siis vahel õnnestub 2–3 raamatut päeva jooksul läbi lugeda. Kui rääkida hobidest, siis meeldivad mulle golf, fotograafia ja merel aja veetmine. Samuti veedame lastega palju aega koos.

Mida uut olete enda jaoks avastanud koroonaajal?

Kuna olen inimene, kes naudib suhtlemist ja lähedust oma sõprade ja perega, siis koroonaaeg tekitas suure igatsuse ja vestlused lähedastega toimusid enamuses telefoni või videokõne teel. Koroonaaeg õpetas rohkem aega maha võtma ja oma ressursse paremini planeerima. Minu vastuvõtud toimusid ja toimuvad endiselt läbi videosilla ja tore on see, et inimestele turvalise ruumi loomine on võimalik ka eemalt.

Mis teid ennast enim motiveerib?

Tööalase motivatsiooni saan oma klientidelt. On imeline tunne, kui saad olla kellelegi teekonnal toeks, aidata neil lahti mõtestada oma mõtteid ja näha, kuidas läbi selle jõuavad inimesed selgemale arusaamisele iseendast, oma vajadustest ja oma suhetest. Lähtun mõttest, et iga inimene võib olla õpetaja – alati saame teistelt midagi õppida. Inimestega suhtlemine, vaikus ja eneseareng on minu jaoks samuti motivatsiooniallikad.

Kuidas olla hea kuulaja?

Me oleme sündinud koos kõige vajalikuga, et kasvada terviklikuks isiksuseks. Teistega suhtlemine on ellu jäämiseks vajalik oskus. Me vajame, et meie juttu peegeldatakse, et mõistaksime oma mõtteid ja tundeid paremini. See annab võimaluse ajul areneda ja luua uusi teid ja ühendusi. Kui inimene tunneb, et kuulaja teda mõistab, siis kuulab ta ka ise parema meelega teist.

Hea kuulaja:

* Keskendub kaaslasele ja kuulab, et mõista.
* On huvitatud ning uudishimulik ja näitab seda välja.
* On paindlik – mõistab, et rääkijal võib olla temast erinev maailmavaade ja arusaamised.
* Hoiab tagasi enda reaktsioone ja vastuseid, et teine saaks turvaliselt oma mõtteid ja tundeid jagada.
* Peegeldab vestluskaaslasele kuuldut.
* Tunnustab rääkijat.

Marlen Tammsaar-Ojametsa juhitud tasuta online-kohtumine teemal „Suhtlusoskused ja konflikti lahendamine“ toimub 1. juunil kell 16 ning on suunatud gümnaasiumi- ja kutsekooliõpilastele. Kohtumisel harjutatakse konfliktide lahendamist ja erinevaid suhtlusoskusi. Registreerimine toimub veebilehel www.delfi.ee/noor.

Jaga
Kommentaarid