„Kogu aeg, tagumik püsti, ma aias küürutada ei taha,“ teatab aiandusguru ja Eesti Naise kauane kolumnist Eva Luigas (56). Ta räägib, mis temas 14 aastat tagasi aiandushuvi äratas, kui raske oli keskealisena taimed-mullad-väetised selgeks õppida ja kuidas rajada peenraid, mis ülemäärast hoolt ei vaja. „Aed on nagu inimeseks olemine – see ei saa iial lõpuni selgeks või valmis,“ tõdeb ta.

Veel räägib Eva, mis põhimõtetega ta oma poegi on kasvatanud ja mida ootab meestelt, eeskätt elukaaslaselt. „Eelmisel sünnipäeval ostsin elektritõuksi ja kiivri. Visiiriga. Et meik tuulega laiali ei läheks,” paotab aiatark naine akent oma hobide, veidruste ja kapriiside maailma. Kiiver, muide, on eht evalik – efektne ja punast värvi!

Unetus valgetel öödel

„Ülejäänud maja magab, terve linn magab, aga sina passid üleval…“ kirjeldab oma unetuid öid Mihkel Raud. Unetus on häda, mis seob üha suuremaid inimhorde, murendades tervist ja suhteidki.

Mida unetusega teha? “Et õhtuks tekiks unesurve, peavad füüsiline ja vaimne väsimus tasakaalus olema,“ ütleb unearst Heisl Vaher ning kummutab unetusega seotud müüte ja jagab nõuandeid nii unerutiini kui uinumisvõtete kohta.

NB! Abi võib olla unepäeviku pidamisest ning valgu- ja süsivesikurikastest „uneampsudest“. Loe lähemalt Liis Auväärti artiklist „Valged ja unetud ööd“!

Juurtega maas, pintsliga päikeses

“Kui magus on elu, kui magus on õhk, kui seda jälle vabalt hingad!” sõnab kunstnik Tiina Tammetalu, kes hiljuti rabeles välja rasketest koroonatüsistustest. Ta räägib meile, kuidas valmivad tema maalid, ja avaldab harmoonilise abielu retsepti: „See ongi tasakaal: üks meist on väga tark ja muudkui õpetab ning teine on piisavalt tark, et saada aru, et rollide jaotusel kooselus ongi omad reeglid…“

Telelegend Toomas Uba

„Eetriaeg on liiga kallis, et pläma ajada,“ on öelnud kirglik spordiajakirjanik Toomas Uba, kelle teeneks on, et Nõukogude Eestis hakati spordi suurürituste ülekandeid tegema kohapealt ja EMAKEELES! Kusjuures ega keegi ei mäleta ja vaevalt Uba isegi teadis, kui palju Vana Tallinna pudeleid, Kalevi šokolaadi ja defitsiitseid värviliste kirjadega kilekotte kulus, et ETV Moskvast vajamineva loa sai.

Nostalgilises loos tuleb juttu ereda teleisiksuse koloriitsetest ütlustest ja tegudest – Toomas Uba ajakirjaniku, isa ja abikaasana. Meenutavad kolleegid ning poeg Margus Uba. Artiklit ilmestavad seni nägemata fotod perealbumist.

Juhus või vääramatu saatus?

Ajatul teemal arutleb maailmarändur Mart Kuusk, kes peab ennast ateistiks, kuid on rasketel hetkedel ikka kõrgemate jõudude poole pöördunud. Ta pajatab meile loo ühest oma elu õppetunnist, mis pani teda mõtlema, et olgu selle juhuse või saatuse dilemmaga kuidas on, aga – „Peaasi, et kargud, millega komberdada, teenivad sind siis, kui jalad enam ei kanna. Vahel aitab arst, vahel advokaat, vahel preester, jumal või täiesti mõttelage kosmiline tühjus.“

Luubi all on KEHA

Kaks ülekaalulist daami Silvi ja Elviira näitavad valehäbita oma volüüme ning räägivad, miks nad ennast oma kehas koduselt ja hästi tunnevad. Tasub võtta eeskuju!

Suvi tuleb ikka!

Juuninumbri MOEOSAS naudime 84aastase fashionista ägedaid rõivakombinatsioone; uurime, milliseid lühikesi pükse tasub 50+ naistel kanda ning naudime Liina Steini lüürilisi suvekleite.

ILULEHEKÜLJED annavad nõu, kuidas naha ja juuste eest suvekuumuses hoolt kanda ning millist veekindlat ripsmetušši eelistada.

KÖÖGIOSAS pakub Lia Virkus põnevaid taimseid retsepte grillimiseks.

AIARUBRIIGIS toob Eva Luigas välja söödavad taimed, mis kaunistavad ühtlasi me rõdusid ja terrasse. Millised on sellesuvised rõduhaljastuse staarid?