Hiidkrevetid tšilli ja küüslauguga
Kiirelt valmiv hõrk roog, mida paku koos pika valge saia või ciabatta’ga. Sellega saab taldrikult kätte ka imehea kastme. Hiidkrevette leiad poest nii sügavkülmutatuna kui ka jahutatult. Samal moel valmistatud krevetid sobivad hästi ka keedetud pasta hulka – nii saad oi kui maitsva mereannipasta.

Kahele

> 400–500 g puhastatud tooreid krevette (mul 340 g pakk külmutatuid)

> 2–3 küüslauguküünt

> jupike ingverit

> 1 punane tšillipipar

> 2–3 sl oliiviõli

> soola ja musta pipart

> soovi korral sorts valget veini või paar sl võid

> värsket lehtpeterselli või koriandrit

> serveerimiseks 2 värsket laimi

või 1 sidrun

Kui kasutad külmutatud krevette, tõsta need eelmisel õhtul külmkappi sulama (kui kiire, sulata paar tundi toatemperatuuril). Haki tšilli (puhasta soovitatavalt seemnetest), ingver ja küüslauk, kuumuta pannil õlis mõni minut. Lisa sõelal nõrutatud sulanud hiidkrevetid ja kuumuta mõlemalt küljelt kiirelt, kuni hall värvub roosaks (paar minutit). Maitsesta soola ja pipraga, pigista peale laimimahla. Lisa pannile hakitud petersell või koriander, soovi korral ka veini või võid. Naudi kuumalt otse pannilt!

Sinimerikarbid veinikastmes
Sinimerikarbid veinis on lihtne ja maitsev seltskonnatoit, mida süües pole vaja peenutseda, pigem neid mõnuga näppude vahelt napsata. Karpe võib küpsetada valges veinis või puljongis ja lisada leeme hulka ka rammusat vahukoort. Maitsvat kastet on hea nautida valge pika saiaga. Karpide leem on kindlasti sama maitsev kui karbid ise.
Sinimerekarbid veinikastmes

Kahele

> 1 kg (külmutatud) sinimerikarpe

> 1 sibul

> 1 tšillipipar

> 2–3 küüslauguküünt

> 3 sl oliiviõli või võid

> 3–4 dl kuiva valget veini

> 1 tl suhkrut

> 1 tl soola

> 0,5 tl musta pipart

> 1 sidrun või laim

> tilli ja lehtpeterselli

> serveerimiseks pikka saia

Puhasta karbid ükshaaval külma voolava vee all mere­sodist ja eemalda vajadusel “habe” terava noaga. Katkised või avanenud rannakarbid, mis koputamisel ei sulgu ega liiguta, viska kindlasti ära. Kui mõni avanenud karp end kiiresti vee all sulgeb, on ka see värske. Jäta kinnised karbid sõelale nõrguma. Haki sibul, tšilli ja küüslauk, kuumuta suure poti põhjas õlis või võis mõned minutid. Lisa vein, suhkur, sool ja pipar. Kuumuta keemiseni ja tõsta karbid kastmesse. Sega läbi ja hauta kaane all 6–10 minutit, kuni kõik karbid on avanenud. Sega aeg-ajalt, et kõik saaksid hea veinikastmega kokku. Pigista sisse veel sidruni või laimi mahl ning puista peale hakitud peterselli ja tilli. Söö kohe värske saiaga.

Nipp!

Soovi korral lisa paar detsilliitrit vahukoort leeme hulka, nii saad

mõnusa koorese kastme.

Marineeritud beebikaheksajalad
Vahemere maades naudin ma hullumiseni hea oliiviõli ja küüslauguga marineeritud kaheksajalgu. Aga neid saab ka kodus valmistada, siin küll pigem sügavkülmutatud beebi­kaheksajalgadest. Suurt kaheksajalga tuleks potis puljongis pehmeks keeta. Soovi korral lisa avokaadot, punase sibula rattaid ja kirss­tomateid – nii saad maitsva salati. Karu­lauguhooajal sobivad hästi ka värsked karulaugulehed.
Marineeritud beebikaheksajalad

Kahele

> 500 g külmutatud

(beebi)kaheksajalgu

> 1–2 sl oliiviõli

Marinaad:

> 3 sl oliiviõli

> 1 suurema laimi mahl

> 1–2 küüslauguküünt

> värsket lehtpeterselli,

tüümiani või rosmariini

Soovi korral:

> 1 avokaado

> 100 g kirsstomateid

> 1 väike punane sibul

> karulaugulehti

Sega marinaadiained oma­vahel ja jäta ootele. Prae sulatatud ja köögipaberiga kuivatatud beebikaheksa­jalgu pannil keskmisel kuumusel 2–3 minutit, kuni need tõmbuvad vallatult krussi. Sega praetud kaheksajalad marinaadiga ja lase võimalusel mõned tunnid maitsestuda. Soovi korral lisa hulka ka kuubikuteks tükeldatud avokaado, poolratasteks lõigatud sibul, väiksemaks rebitud karulaugulehed ja poolitatud kirss­tomatid. Söö koos värske pika saia või ciabatta’ga.

Suitsulõhe-karulaugupesto kartulisalat
Poole tunniga saad valmis maitsva toitva kalasalati, mis tuleb parim värsketest kartulitest ja suitsulõhest. Tee salatisse minev pestokaste võimalusel ise, eriti hea on selleks kevadine karulauk.
Suitsulõhe-karulaugupesto kartulisalat

Neljale

> 800 g (värskeid) väiksemaid kartuleid

> 500 g kuumsuitsulõhet või 250 g külmsuitsulõhet

> 150 g rediseid

> 1 dl rohelist (karulaugu)pestot

> 1 dl hapukoort

> 50 g rukolat või karulauku

> musta pipart veskist

Pese ja poolita väiksemad kartulid koorega, keeda pehmeks (umbes 15 minutit). Kartulid võid ka koorida, kui need pole värsked. Tükelda kala, tõstes kahvliga tükke kaussi. Pese redised ja lõika sektoriteks, lisa kalale. Pese ka salatilehed ja kuivata salatikuivatis. Sega salat, pesto ja hapukoor lõhe hulka. Maitsesta pipraga. Kalla kartulitelt vesi ära ja lisa soojad kartulid salatile. Sega läbi ja naudi.

Frititud kalmaarirõngad
Mõnusad soojad suupisteampsud kalmaarist valmivad lihtsa vaevaga. Õppisin neid tegema ühe hispaania peakoka koolitusel. Parimad on need otse pannilt ja paari erineva dipikastmega. Tšillikaste on dippimiseks imehea, samuti trühvli- või küüslaugumajonees. Suurepärased klaasi valge veini kõrvale!
Frititud kalmaarirõngad

Kahele-kolmele

> 4 külmutatud kalmaari (340 g)

> 4 dl piima leotamiseks

> frittimiseks 3–5 dl taimeõli

> 1 sidrun või laim

Frittimisjahu:

> 3 sl maisijahu

> 3 sl nisujahu

> 1 tl soola

Serveerimiseks:

> magusteravat tšillikastet

> 1 dl majoneesi

> 1 küüslauguküüs

Lõika kalmaarid õhukesteks rõngasteks ja kalla peale piim. Lase 2–4 tundi külmas seista. Sega supitaldrikus jahud soolaga. Kuumuta väiksemal pannil või potis õli, veereta rõngaid jahusegus ja küpseta õlis. Pane potti korraga 3–4 kalmaarirõngast, mitte enam. Keeda rõngaid kuumas õlis, kuni tainakate on mõlemalt poolt pruunistunud (30–40 sekundit). Tõsta küpsenud rõngad köögipaberile nõrguma ja mõne hetke pärast serveerimis­vaagnale. Pigista peale sidruni- või laimimahla. Paku küüslaugu-­majoneesikastme ja/või magusterava tšillikastmega. 

Jaga
Kommentaarid