KUUS AHVATLEVAT MEREANNIROOGA | Sinimerikarbid, hiidkrevetid ja teised hõrgutised
Kümnele
Põhi:
> 125 g võid
> 3 dl nisujahu
> 1 muna
> 0,5 tl soola
Kate:
> 170 g külmsuitsulõhet
> 150 g riivitud juustu
> 4 muna
> 2 dl vahukoort
Sega põhja jaoks omavahel toasoe või, jahu, sool ja muna. Kata 26 cm läbimõõduga, rasvainega määritud või küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva pirukavormi põhi ja ääred saadud muretainaga. Täidise jaoks vispelda kahvliga munad ja vahukoor, lisa tükeldatud lõhe ja riivitud juust. Sega läbi ja laota pirukapõhjale. Küpseta 175 °C juures, kuni pirukas on kaunilt kuldkollane (umbes 25 minutit).
Kahele
> 400–500 g puhastatud tooreid krevette (mul 340 g pakk külmutatuid)
> 2–3 küüslauguküünt
> jupike ingverit
> 1 punane tšillipipar
> 2–3 sl oliiviõli
> soola ja musta pipart
> soovi korral sorts valget veini või paar sl võid
> värsket lehtpeterselli või koriandrit
> serveerimiseks 2 värsket laimi
või 1 sidrun
Kui kasutad külmutatud krevette, tõsta need eelmisel õhtul külmkappi sulama (kui kiire, sulata paar tundi toatemperatuuril). Haki tšilli (puhasta soovitatavalt seemnetest), ingver ja küüslauk, kuumuta pannil õlis mõni minut. Lisa sõelal nõrutatud sulanud hiidkrevetid ja kuumuta mõlemalt küljelt kiirelt, kuni hall värvub roosaks (paar minutit). Maitsesta soola ja pipraga, pigista peale laimimahla. Lisa pannile hakitud petersell või koriander, soovi korral ka veini või võid. Naudi kuumalt otse pannilt!
Kahele
> 1 kg (külmutatud) sinimerikarpe
> 1 sibul
> 1 tšillipipar
> 2–3 küüslauguküünt
> 3 sl oliiviõli või võid
> 3–4 dl kuiva valget veini
> 1 tl suhkrut
> 1 tl soola
> 0,5 tl musta pipart
> 1 sidrun või laim
> tilli ja lehtpeterselli
> serveerimiseks pikka saia
Puhasta karbid ükshaaval külma voolava vee all meresodist ja eemalda vajadusel “habe” terava noaga. Katkised või avanenud rannakarbid, mis koputamisel ei sulgu ega liiguta, viska kindlasti ära. Kui mõni avanenud karp end kiiresti vee all sulgeb, on ka see värske. Jäta kinnised karbid sõelale nõrguma. Haki sibul, tšilli ja küüslauk, kuumuta suure poti põhjas õlis või võis mõned minutid. Lisa vein, suhkur, sool ja pipar. Kuumuta keemiseni ja tõsta karbid kastmesse. Sega läbi ja hauta kaane all 6–10 minutit, kuni kõik karbid on avanenud. Sega aeg-ajalt, et kõik saaksid hea veinikastmega kokku. Pigista sisse veel sidruni või laimi mahl ning puista peale hakitud peterselli ja tilli. Söö kohe värske saiaga.
Nipp!
Soovi korral lisa paar detsilliitrit vahukoort leeme hulka, nii saad
mõnusa koorese kastme.
Kahele
> 500 g külmutatud
(beebi)kaheksajalgu
> 1–2 sl oliiviõli
Marinaad:
> 3 sl oliiviõli
> 1 suurema laimi mahl
> 1–2 küüslauguküünt
> värsket lehtpeterselli,
tüümiani või rosmariini
Soovi korral:
> 1 avokaado
> 100 g kirsstomateid
> 1 väike punane sibul
> karulaugulehti
Sega marinaadiained omavahel ja jäta ootele. Prae sulatatud ja köögipaberiga kuivatatud beebikaheksajalgu pannil keskmisel kuumusel 2–3 minutit, kuni need tõmbuvad vallatult krussi. Sega praetud kaheksajalad marinaadiga ja lase võimalusel mõned tunnid maitsestuda. Soovi korral lisa hulka ka kuubikuteks tükeldatud avokaado, poolratasteks lõigatud sibul, väiksemaks rebitud karulaugulehed ja poolitatud kirsstomatid. Söö koos värske pika saia või ciabatta’ga.
Neljale
> 800 g (värskeid) väiksemaid kartuleid
> 500 g kuumsuitsulõhet või 250 g külmsuitsulõhet
> 150 g rediseid
> 1 dl rohelist (karulaugu)pestot
> 1 dl hapukoort
> 50 g rukolat või karulauku
> musta pipart veskist
Pese ja poolita väiksemad kartulid koorega, keeda pehmeks (umbes 15 minutit). Kartulid võid ka koorida, kui need pole värsked. Tükelda kala, tõstes kahvliga tükke kaussi. Pese redised ja lõika sektoriteks, lisa kalale. Pese ka salatilehed ja kuivata salatikuivatis. Sega salat, pesto ja hapukoor lõhe hulka. Maitsesta pipraga. Kalla kartulitelt vesi ära ja lisa soojad kartulid salatile. Sega läbi ja naudi.
Kahele-kolmele
> 4 külmutatud kalmaari (340 g)
> 4 dl piima leotamiseks
> frittimiseks 3–5 dl taimeõli
> 1 sidrun või laim
Frittimisjahu:
> 3 sl maisijahu
> 3 sl nisujahu
> 1 tl soola
Serveerimiseks:
> magusteravat tšillikastet
> 1 dl majoneesi
> 1 küüslauguküüs
Lõika kalmaarid õhukesteks rõngasteks ja kalla peale piim. Lase 2–4 tundi külmas seista. Sega supitaldrikus jahud soolaga. Kuumuta väiksemal pannil või potis õli, veereta rõngaid jahusegus ja küpseta õlis. Pane potti korraga 3–4 kalmaarirõngast, mitte enam. Keeda rõngaid kuumas õlis, kuni tainakate on mõlemalt poolt pruunistunud (30–40 sekundit). Tõsta küpsenud rõngad köögipaberile nõrguma ja mõne hetke pärast serveerimisvaagnale. Pigista peale sidruni- või laimimahla. Paku küüslaugu-majoneesikastme ja/või magusterava tšillikastmega.