Kõrgest vanusest hoolimata oli Philipil kombeks kuni viimase ajani ise oma autot juhtida. Ta tegi sellega mullu õnnetul kombel küll avarii, kuid juhtimisõiguse saab talt Briti seaduste kohaselt ära võtta üksnes kuninganna isiklikult. Samas on Edinburghi hertsog prints Philip tervisemurede ja kõrge ea tõttu loobunud ameti­kohustuste täitmisest ning seetõttu osaleb kuninganna riigipea ülesannete täitmisel ilma abikaasata.

Philip sündis 1921. aastal Korful Kreeka ja Taani printsina, kuid loobus hiljem tiitlitest, et abielluda Elizabethiga. Tema vanemad olid Kreeka ja Taani prints Andreas ning printsess Alice, kuninganna Victoria tütretütretütar.

1939. aastal külastas noor kuningas George VI koos perega Dartmouthi ning kuninganna oli palunud leitnant Philip Mount­battenit oma tütarde saatjaks. Palvel olid saatuslikud tagajärjed – kõigest 13aastane kroonprintsess Elizabeth armus silmini hea välimusega noor­mehesse. Nii et kui Philip võitles teises maailmasõjas Briti lahingulaeval sakslaste vastu, ootas teda Inglismaal armunud tütarlaps.