MAIASMOKALE Küpseta julgelt!
Küpseta julgelt!

Juhtivaid valmistoidutootjaid Kulinaaria OÜ alustas esimesena Eestis küpsisetainaste tootmist. Van Kooki kaubamärgi all tuuakse turule kolme sorti tainast: karamelli-, šokolaaditükkidega ja kolme juustu küpsiste valmistamiseks. Üks maitsvam kui teine! Tainastes on kasutatud ainult ehedat võid. Enne külmkapitemperatuuril hoitud tainas tuleb seibideks lõigata ja küpsetada ahjus 8–10 minutit 180–200 kraadi juures. Magusat küpsisetainast saab kasutada ka toorjuustukoogi põhjana, juustuküpsisetainast aga quiche’i põhjana.

TASUB MEKKIDA Sügisene kohvipaus
Tasub mekkida

Uus Pauligi linnakohv Café Reykjavík on inspiratsiooni saanud Islandist. Nimelt on islandlased ühed suurimad kohvi­joojad maailmas. Kohv, mida islandlased ja ka eestlased armastavad, on maitselt tasakaalus, keskmise röstiga, vähe­happeline ja mitte liiga mõru. Islandlaste – ja ka eestlaste jaoks – on hea kohv nagu killuke päikest, isegi hallil päeval.

KUU RAAMAT Lia Virkus, Pille Enden “Kõrvitsatoidud – salatitest magusani” Hea Lugu
kõrvits_kaas.indd

Kuldne väike raamat kõrvitsatoitudest on saanud üle mitme aasta kordustrüki. Kõrvits kohaliku köögiviljana on endiselt au sees! Oma maheda maitsega on kõrvits ideaalne koostisosa nii salatites, suppides kui ka vormiroogades, maitsvatest hoidistest rääkimata. Pettuma ei pea ka magusasõbrad – kõrvitsast saab maitsvat saia ja kooki. Seega pole imestada, et kõrvitsatoidud muutuvad iga aastaga üha menukamaks.

KUHU MINNA? Külla pikale poisile
Külla pikale poisile

Kord läks üks pisike poiss kööki, pani põlle ette ja vahvlirauad sooja. Segas taina ja küpsetas emale-isale vahvleid. Mõned aastad hiljem seisis ta juba kokakooli ukse taga ja nii ta põllest lahti ei saanudki. Nüüd, 20 aastat hiljem, on Kristjan Kars avanud Tallinna vanalinnas oma esimese kohviku PikkPoiss, kuhu panustab kogutud teadmised ja kogu südame. Päevapakkumises on supp, praad ja taimekas, samuti rikkalikus valikus värskeid saiu, pirukaid, torte ja kooke. Tasub uudistada kohapeal või tellida Woltist. 

TORE LEID Mangopuust lõikelauad
Mangopuust lõikelauad

Kes meist ei armastaks küpseid mangosid? Kuid mango­puude viljakus kahaneb umbes 20 aasta vanuselt ja pärast seda asendatakse nad istandustes noorte viljakate puudega. Igast mahavõetud puust saab palju väärt materjali, sest mangopuud kasvavad 40 meetri kõrguseks ja tüved kolme meetri jämeduseks. Puidusüü on harukordselt ägedates toonides, kollasest punakaspruunini, lisaks on mangopuit äärmiselt vastupidav. Sisustuspoes Kukupesa on müügil mangopuidust lõikelaudu ja serveerimisaluseid, soovitan uudistada!