Karulauguvõiga saiabatoon
Karulauguhooajal tasub valmis segada karulauguvõi ja seda pika saia viiluvahedesse pikkida. Küpseta ahjus või võimalusel grillil fooliumisse mähituna. Värskes õhus valmistatud toit maitseb alati hea. Sai küpseb valmis 10 minutiga, sobib esimeseks maiustamiseks klaasi veini kõrvale, kuni liha-kala grillil valmis saab. Kui karulauku pole, saad maitsvat saia valmistada aasta ringi ka roheliste ürtidega.

Neljale kuni kuuele

> 1 pikk saiabatoon

> 100 g toasooja võid

> suur peotäis karulauku (või 1 dl hakitud tilli ja lehtpeterselli + 3 küüslauguküünt)

> soola

Sega toasoe või hakitud maitserohelise (purustatud küüslaugu) ja näpuotsatäie soolaga. Lõika saiasse ristipidi sisselõiked, nii et selle põhi jääb terveks. Määri ürdivõi vahedesse, keera sai fooliumisse ja grilli või küpseta ahjus 200 kraadi juures 7–10 minutit. Ava foolium pealt ja pruunista krõbeduse saamiseks veel 3–5 minutit.


Kanakintsu­šašlõkk

Mahlase kanašašlõki saad kanakintsulihast. Paku liha kõrvale värsket salatit ning suurepärane suvelõuna ongi olemas! Et vardad kaunimad välja näeksid, lüki liha­tükkide vahele kirss­tomateid ja suvikõrvitsat. Soovi korral lisa marinaadi hulka apelsinimahla ja riivitud apelsinikoort.

Neljale

> 500 g kondita kanakintsuliha (või -fileed )

> puitvardaid

Ingveri-meemarinaad:

> 2 sl vedelat mett

> 2 sl sojakastet

> 3 sl oliiviõli

> 3 sl riivitud ingverit

> 1 suurema sidruni mahl või 0,5 dl õuna(siidri)äädikat

Pane puitvardad pooleks tunniks külma vette likku. Sega marinaadi­ained omavahel, tõsta tükeldatud kanaliha marinaadi sisse, sega hoolikalt läbi, et saaks marinaadiga igalt poolt kokku. Lase vähemalt 30 minutit kuni järgmise päevani külmas maitsestuda. Lüki kanatükid varraste otsa, pane vahele kirsstomateid ja/või suvikõrvitsat. Küpseta kanavardaid grillil või ahjus 200 kraadi juures 15–20 minutit või kuni need on kaunilt küpsenud. Määri küpsemise ajal vardaid paar korda marinaadiga. Serveeri värske salati ja sidrunipoolikuga.


Grillitud paprikad mozzarella-täidisega

Juustuga täidetud paprikad on võrratult head, lausa grilligurmee. Selleks vajad just neid piklikke paprikaid ja soovitatavalt ka grillresti, et täidis küpsedes välja ei nõrguks.

Neljale

> 4 piklikku punast paprikat

> 250 g mozzarella’t

> 1–2 dl riivitud juustu

> 2 tl kuivatatud tüümiani või punet

Serveerimiseks:

> oliiviõli, palsamikreemi ja helbesoola

Pese paprikad ja lõika pikuti ühelt küljelt lahti (nagu tasku), eemalda seemned. Riivi mozzarella, sega riivitud juustud ürtidega. Jaga juustumass paprikate sisse. Pane paprikad grillresti vahele ja grilli aeg-ajalt keerates umbes 5 minutit, kuni paprikate pind muutub kergelt mustjaks. See on paprikate küpsemisel loomulik värvimuutus ja maitse tuleb hea. Serveerides nirista peale oliiviõli ja palsamikreemi. Puista peale helbesoola.

NB!

Soovi korral grilli samal moel valmistatud paprikaid ahjus 250 kraadi juures 8–10 minutit, kuni juust on sulanud ja paprikad kaunilt pealt söestunud.

Karamelline maasikatort

Mahe ja mahlane suvine maasikatort, mille saad kiirel puhul kokku laduda poebiskviidiga. Võimalusel küpseta aga biskviitpõhi ise, sest nii maitseb tort kõige paremini. Lao maasikatort soovitatavalt kokku 2–3 tundi enne serveerimist, et tordi eri maitsed jõuaks korralikult läbi imbuda.

Kümnele

Biskviit:

> 4 muna

> 2 dl suhkrut

> 2 dl nisu- või toortatrajahu

> 1 tl küpsetus­pulbrit

Mascarpone-vaht:

> 400 ml vahukoort

> 250 g mascarpone’t

> 2 sl suhkrut

> 190 g kondenspiima­karamelli

> 2 sl Vana Tallinna likööri soovi korral

Vahele:

> 300 g maasika­toormoosi

> 500 g värskeid maasikaid

Küpseta biskviitpõhi. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks ja sega spaatliga hulka küpsetuspulbriga segatud jahu. Laota 24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi. Küpseta 180 kraadiga pöördõhu juures 15–20 minutit, kuni biskviit on läbi küpsenud ja kaunilt kuldpruun. Kontrolli tikuga küpsust. Lase jahtuda ja lõika põhi kolmeks kihiks.

Vahusta koor suhkruga, lisa toasoe mascarpone ja kondenspiimakaramell. Lisa soovi korral liköör ja sega ühtlaseks kreemiks. Torti kokku ladudes tõsta serveerimisalusele esimene biskviitpõhi, määri peale õhukeselt maasikatoormoosi ja laota viiludeks lõigatud maasikaid. Tõsta peale ka kolmandik mascarpone-vahust ning kata teise biskviitpõhjaga. Nüüd jälle määri maasikatoormoosi, laota peale maasikaviilud ja mascarpone-vahtu. Tõsta peale kolmas biskviitpõhi ning kata toormoosi ja maasikaviiludega. Kata pealt ülejäänud mascarpone-vahuga ja tõsta vähemalt paariks-kolmeks tunniks kuni järgmise päevani külma. Vahetult enne serveerimist kaunista tort maasikatega. Lihtsalt imehea!

Vahukoore-maasikatarretis

Nostalgiahõnguline südasuvine maasikatarretis, mida valmistasin juba lapsepõlves. Vahukoor ja maasikad lihtsalt kuuluvad kokku! See on nii lihtne ja hea magustoit nii igale peolauale kui ka enda perele maiustamiseks.

Neljale

> 400 g maasikaid

> 1,5 dl suhkrut

> 2 dl vahukoort

> 3 želatiinilehte

> 2 sl sidrunist pressitud mahla

Kaunistamiseks:

> 200 g maasikaid

> 200 ml vahukoort

> 1 tl vanillsuhkrut

Lisa maasikatele suhkur ja püreesta need kahvli või saumikseriga. Pane želatiinilehed 5–10 minutiks külma vette likku. Vahusta koor ja sega marjapüreega.

Kuumuta sidrunimahl keemiseni, tõsta pliidilt ja sulata lusikaga segades ükshaaval kiirelt kuivaks pigistatud želatiinilehed. Lase jahtuda käesoojaks ja nirista želatiinisegu marjavahu hulka, ise viimast segades.

Jaga segu klaasidesse ning tõsta külmkappi tunniks-paariks kuni üle öö tarduma. Kaunista vahetult enne serveerimist vanillsuhkruga vahustatud koore ja maasikatega.