Marjakook kookose ja martsipaniga

Mahlane ja martsipanine marjakook, kuhu sobivad hästi sõstrad, maasikad, vaarikad ja mustikad – marjad, mis parasjagu valminud. Kook maitseb sama mahlaselt ka järgmisel päeval. Üks minu suviseid lemmikkooke.
Marjakook kookose ja martsipaniga.

10 tk

> 3 muna

> 1,5 dl roosuhkrut

> 2 tl vanillsuhkrut

> 150 g võid

> 175 g mandliga martsipanimassi

> 3 dl kookoshelbeid

> 2,5 dl nisu- või toortatrajahu

> 1 tl küpsetuspulbrit

> 350–400 g erinevaid marju (võib ka külmutatud)

> 1–2 sl suhkrut, kui külmutatud marjad on liiga hapud

Vahusta munad suhkrutega. Sulata või, jahuta veidi ja sega muna-suhkruvahuga. Riivi külmkapikülm martsipanimass jämeda riiviga ning sega kookoshelveste, jahu ja küpsetuspulbriga. Lisa või-munavaht ja sega ühtlaseks tainaks.

Vooderda 24–26 cm ümmargune vorm küpsetuspaberiga, laota tainas vormi. Vajuta marjad kergelt tainasse, puista soovi korral peale suhkrut. Küpseta 175kraadises ahjus 35–45 minutit või kuni kook on kaunilt küps.

Maasikasalat laimi ja basiilikuga

Naispere lemmik!
Imelihtne ja samas nii üllatava maitsekooslusega magustoit, mis on sõbrannadepeo kindel hitt. Peaaegu kalorivaba, aga milline vitamiinipomm!
Maasikasalat laimi ja basiilikuga.

Neljale

> 1 l värskeid maasikaid

> 1 laim

> 0,5 dl pruuni toorroosuhkrut

> 0,5 dl hakitud värsket basiilikut

Puhasta ja pese maasikad, lõika sektoriteks. Riivi hoolikalt pestud laimilt koor ja sega suhkruga. Sega maasikatega ja pressi laimist peale mahl. Puista üle hakitud basiilikuga, sega ning lase võimaluse korral 10–15 minutit maitsestuda. Jaga klaasidesse ja naudi rõõmuga!

Marja-kohupiima purukook

Mahlane ja maitsev purupõhjaga kohupiimakook, mille täidisesse sobivad igat sorti marjad otse põõsalt või talvel ka külmutatud kujul. Teen seda kooki siis, kui on tulemas külalised või perel on nädalavahetusel magusaisu. Vanillijäätis või isetehtud vanillikaste on kõrvale kohustuslik, et teha koogist peolaua hitt!
Marja-kohupiima purukook.

16 tk

> 500–600 g värskeid või külmutatud marju (sõstrad, vaarikad, maasikad, mustikad)

> 2 pakki Juubeli tordipulbrit

> 300 g võid

> 5 suurt muna

> 3 dl suhkrut

> 4 tl mustade täpikestega vanillsuhkrut

> 1,2 kg kohupiimapastat

> 4 sl mannat

Sulata või ja sega tordipulbriga. Laota 2/3 saadud tainapurust küpsetus­paberiga kaetud kõrgete äärtega suurele ahjuplaadile.

Vahusta munad suhkrutega tugevaks vahuks. Sega hulka kohupiim ja manna ning laota kohupiimavaht tainale. Jaga ühtlaselt peale marjad. Pudista peale ülejäänud purutainas.

Küpseta 175kraadises ahjus 30–40 minutit (kuni kook on läbi küpsenud ja kuldkollane). Lase täielikult jahtuda ja lõika ruutudeks. Serveeri vanillikastme või- jäätisega.

Mustade sõstardega panna cotta

Mustad sõstrad suisa pakatavad vitamiinidest ja on mu suured lemmikud. Selle hõrgu itaaliapärase kooretarretise mustade sõstardega võiks valmis teha juba eelmisel õhtul. Tarretisesuhkruga on seda maiust lihtne valmistada.
Musta sõstra panna cotta

Neljale kuni kuuele

Kooretarretis:

> 4 dl vahukoort või kookospiima

> 1 dl piima

> 1 dl tarretisesuhkrut (Dansukker)

> 1 tl vanillsuhkrut

Mustasõstratarretis:

> 1,5 dl musti sõstraid

> 0,5 dl vett

> 1 dl tarretisesuhkrut

Kaunistuseks:

> värskeid või külmutatud musti sõstraid

Sega kõik neli kooretarretise koostisosa kastrulis ja kuumuta keemiseni, lase keeda umbes pool minutit. Kalla koorekreem purkidesse ja tõsta vähemalt 2–4 tunniks või võimaluse korral järgmise päevani külma tarduma.

Mõne tunni pärast püreesta sõstrad saumikseriga vähese veega, kalla potti. Lisa tarretisesuhkur ja kuumuta keemiseni. Keeda mõni minut segades, kuni sõstrasegu muutub läikivaks. Lase potis leigeks jahtuda, kuni segu hakkab kergelt tarduma. Jaga tarretis magustoitudele ning tõsta paariks tunniks külma tagasi. Kaunista vahetult enne serveerimist sõstardega.


Mustika-juustukook

Maitsev metsmustikatega juustukook, mis on parim suvel just värskete marjadega. Aga saad seda teha ka külmutatud marjadega – värskeid kultuurmustikaid koogi kaunistamiseks leidub poes aasta ringi.
Mustika-juustukook.

12 tk

Põhi:

> 250 digestiivküpsiseid

> 100 g sulatatud võid

Kate:

> 250 g metsmustikaid

(võib ka külmutatud)

> 1,5 dl suhkrut

> 6 želatiinilehte

> 2 muna

> 2 dl tuhksuhkrut

> 200 g maitsestamata toorjuustu (soovitatavalt Philadelphia)

> 2 dl 30% hapukoort

> 2 sl sidrunist pressitud mahla

(1 sidrun)

> näpuotsatäis soola

Kaunistuseks:

> mets- või kultuurmustikaid

Purusta küpsised ja sega sulavõiga. Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm seest küpsetuspaberiga ja suru küpsisepuru vormi põhja.

Purusta täidise jaoks mustikad suhkruga, tee seda kahvliga. Pane želatiini­lehed külma vette likku. Eralda munakollased -valgetest eri kaussidesse. Vispelda munakollased tuhksuhkruga, lisa toasoe toorjuust ja hapukoor, sega ühtlaseks.

Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult toorjuustuvahu hulka. Kuumuta sidrunimahl keemiseni ja lahusta selles ükshaaval kuivaks pigistatud želatiini­lehed. Lase hetk jahtuda ja sega toorjuustuvahuga. Viimasena sega käsitsi hulka purustatud mustikad.

Kalla küpsisepurule, kata pealt kilega ja tõsta vähemalt 3–4 tunniks kuni üle öö külma tarduma. Kaunista värskete mustikatega!

Jaga
Kommentaarid