RETSEPTID | Südasuvised marjakoogid
Küpsetamata laimi-maasika-juustukook
Kuuele kuni kaheksale
> 1 pakk (165 g) küpsiseid
> 1 tl kardemoni
> 50 g sulavõid
Laimitäidis:
> 2–3 laimi
> 200 g maitsestamata toorjuustu
> 1 purk (400 g) kondenspiima suhkruga
> 1 dl maitsestamata Kreeka jogurtit
Jogurtivaht:
> 200 ml vahukoort
> 1 dl maitsestamata Kreeka jogurtit
> 1 sl vanillsuhkrut
Kaunistuseks:
> maasikaid
Purusta küpsised ning sega kardemoni ja sulavõiga, jaga 6–8 purgi põhja. Pese laimid ja riivi roheline kooreosa peene riiviga. Vispelda toasoe toorjuust kondenspiima, Kreeka jogurti, laimikoore ja pressitud laimimahlaga ühtlaseks kreemiks. Jaga klaasidesse ja tõsta serveerimiseni külma. Võid ka kohe nautida.
Vahetult enne serveerimist vahusta vahukoor vanillsuhkruga, sega hulka jogurt. Kaunista klaasid jogurtivahu ja maasikatega.
Marjakook kookose ja martsipaniga
10 tk
> 3 muna
> 1,5 dl roosuhkrut
> 2 tl vanillsuhkrut
> 150 g võid
> 175 g mandliga martsipanimassi
> 3 dl kookoshelbeid
> 2,5 dl nisu- või toortatrajahu
> 1 tl küpsetuspulbrit
> 350–400 g erinevaid marju (võib ka külmutatud)
> 1–2 sl suhkrut, kui külmutatud marjad on liiga hapud
Vahusta munad suhkrutega. Sulata või, jahuta veidi ja sega muna-suhkruvahuga. Riivi külmkapikülm martsipanimass jämeda riiviga ning sega kookoshelveste, jahu ja küpsetuspulbriga. Lisa või-munavaht ja sega ühtlaseks tainaks.
Vooderda 24–26 cm ümmargune vorm küpsetuspaberiga, laota tainas vormi. Vajuta marjad kergelt tainasse, puista soovi korral peale suhkrut. Küpseta 175kraadises ahjus 35–45 minutit või kuni kook on kaunilt küps.
Maasikasalat laimi ja basiilikuga
Neljale
> 1 l värskeid maasikaid
> 1 laim
> 0,5 dl pruuni toorroosuhkrut
> 0,5 dl hakitud värsket basiilikut
Puhasta ja pese maasikad, lõika sektoriteks. Riivi hoolikalt pestud laimilt koor ja sega suhkruga. Sega maasikatega ja pressi laimist peale mahl. Puista üle hakitud basiilikuga, sega ning lase võimaluse korral 10–15 minutit maitsestuda. Jaga klaasidesse ja naudi rõõmuga!
Marja-kohupiima purukook
16 tk
> 500–600 g värskeid või külmutatud marju (sõstrad, vaarikad, maasikad, mustikad)
> 2 pakki Juubeli tordipulbrit
> 300 g võid
> 5 suurt muna
> 3 dl suhkrut
> 4 tl mustade täpikestega vanillsuhkrut
> 1,2 kg kohupiimapastat
> 4 sl mannat
Sulata või ja sega tordipulbriga. Laota 2/3 saadud tainapurust küpsetuspaberiga kaetud kõrgete äärtega suurele ahjuplaadile.
Vahusta munad suhkrutega tugevaks vahuks. Sega hulka kohupiim ja manna ning laota kohupiimavaht tainale. Jaga ühtlaselt peale marjad. Pudista peale ülejäänud purutainas.
Küpseta 175kraadises ahjus 30–40 minutit (kuni kook on läbi küpsenud ja kuldkollane). Lase täielikult jahtuda ja lõika ruutudeks. Serveeri vanillikastme või- jäätisega.
Mustade sõstardega panna cotta
Neljale kuni kuuele
Kooretarretis:
> 4 dl vahukoort või kookospiima
> 1 dl piima
> 1 dl tarretisesuhkrut (Dansukker)
> 1 tl vanillsuhkrut
Mustasõstratarretis:
> 1,5 dl musti sõstraid
> 0,5 dl vett
> 1 dl tarretisesuhkrut
Kaunistuseks:
> värskeid või külmutatud musti sõstraid
Sega kõik neli kooretarretise koostisosa kastrulis ja kuumuta keemiseni, lase keeda umbes pool minutit. Kalla koorekreem purkidesse ja tõsta vähemalt 2–4 tunniks või võimaluse korral järgmise päevani külma tarduma.
Mõne tunni pärast püreesta sõstrad saumikseriga vähese veega, kalla potti. Lisa tarretisesuhkur ja kuumuta keemiseni. Keeda mõni minut segades, kuni sõstrasegu muutub läikivaks. Lase potis leigeks jahtuda, kuni segu hakkab kergelt tarduma. Jaga tarretis magustoitudele ning tõsta paariks tunniks külma tagasi. Kaunista vahetult enne serveerimist sõstardega.
Mustika-juustukook
12 tk
Põhi:
> 250 digestiivküpsiseid
> 100 g sulatatud võid
Kate:
> 250 g metsmustikaid
(võib ka külmutatud)
> 1,5 dl suhkrut
> 6 želatiinilehte
> 2 muna
> 2 dl tuhksuhkrut
> 200 g maitsestamata toorjuustu (soovitatavalt Philadelphia)
> 2 dl 30% hapukoort
> 2 sl sidrunist pressitud mahla
(1 sidrun)
> näpuotsatäis soola
Kaunistuseks:
> mets- või kultuurmustikaid
Purusta küpsised ja sega sulavõiga. Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm seest küpsetuspaberiga ja suru küpsisepuru vormi põhja.
Purusta täidise jaoks mustikad suhkruga, tee seda kahvliga. Pane želatiinilehed külma vette likku. Eralda munakollased -valgetest eri kaussidesse. Vispelda munakollased tuhksuhkruga, lisa toasoe toorjuust ja hapukoor, sega ühtlaseks.
Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult toorjuustuvahu hulka. Kuumuta sidrunimahl keemiseni ja lahusta selles ükshaaval kuivaks pigistatud želatiinilehed. Lase hetk jahtuda ja sega toorjuustuvahuga. Viimasena sega käsitsi hulka purustatud mustikad.
Kalla küpsisepurule, kata pealt kilega ja tõsta vähemalt 3–4 tunniks kuni üle öö külma tarduma. Kaunista värskete mustikatega!