Mascarpone-rabarberi pisarakook
10 tk

Võrratu plaaditäis mahlast hapukat rabarberikooki, mida saab nautida suurema seltskonnaga või süüa oma perega mitu päeva. Pisaratega munavalgekate teeb koogi kauniks ja hõrguks.

Põhi
150 g võid
1 dl suhkrut
100 g hapukoort
1 suur muna
5 dl nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit

Täidis
500 g rabarberit
3 suurt munakollast
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
200 g mascarpone’t
250 g hapukoort
kaneeli ja suhkrut

Peale
3 suurt munavalget
1,5 dl suhkrut

Vahusta toasoe või suhkruga, sega juurde hapukoor, muna ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega ühtlaseks tainaks ja suru küpsetuspaberiga kaetud väiksema ahjuplaadi (nt 30 x 45 cm) põhjale ja äärtele.

Vahusta munakollased suhkrutega, vahusta hulka toasoe mascarpone ja hapukoor. Sega hulka ka kaneeli ja suhkruga segatud rabarberitükid. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 20–30 minutit, kuni täidis on hüübinud. Vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks ja laota koogile, vormides kaunid munavalgetipud. Küpseta ahjus veel umbes 10 minutit või kuni kook on kaunilt kuldne.

Rabarberi-Rita


Rabarberi-Rita

12–16 tk

Minu suur lemmik igal kevadel, kui esimesed rabarberivarred oma nina mullast välja pistavad. Mulle maitseb väga Brita kook ning siinne variant on ingveri ja rabarberiga Brita ehk rabarberi-Rita. Väheke nikerdamist nõudev kook, mis pakub eredaid maitseelamusi. Põhja võib valmis küpsetada ka eelmisel päeval, samuti valmis keeta rabarberimoosi, aga täidis pane koogi vahele alles enne sööma hakkamist, nii saab kook kõige maitsvam.

Põhi
125 g võid
1 dl suhkrut
2 munakollast
1 dl piima
1,5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit

Kate
2 munavalget
1,5 dl suhkrut
1 dl mandlilaaste

Rabarberikeedis
300 g rabarbereid
1/2 dl vett
1 dl suhkrut

Täidis
2 dl vahukoort
valmis keedetud ports rabarberikeedist
2 sl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
1 tl jahvatatud ingverit

Keeda esmalt valmis rabarberikeedis: pese, koori ja tükelda rabarberid, pane koos vee ja suhkruga keema. Keeda nõrgal tulel 20 minutit ja jäta jahtuma.
Samal ajal valmista põhi. Vahusta või suhkruga, seejärel vahusta hulka munakollased. Lisa piim ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri tainas õhukese kihina selle peale.
Vahusta munavalged kõvaks vahuks. Vahustamise lõpu poole lisa suhkur. Määri segu tainale ja raputa peale mandlilaastud. Küpseta 200 kraadi juures 12 minutit. Lase põhjal jahtuda ja lõika keskelt pooleks ehk kaheks võrdseks osaks.
Täidise jaoks vahusta koor ning sega koos suhkrute ja ingveriga täiesti jahtunud rabarberikeedise hulka. Määri täidis kahe tainakihi vahele vahetult enne serveerimist.

Vaarika-rabarberi plaadikook

Kaheteistkümnele

Kevade esimene rabarberikook rõõmustab kindlasti kõiki! Kui sügavkülmas on veel vaarikaid, tasuks neidki tainasse lisada. Naudi kooki magusa vanillikastme või -jäätisega. Kevade esimesi rabarbereid pole vaja koorida.

700–800 g rabarberit
2–3 dl (külmutatud) vaarikaid
200 g võid
5 muna
2–3 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
4 dl Juubeli tordipulbrit
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima

Sulata või ja lase jahtuda. Vahusta toasoojad munad suhkrutega tugevaks heledaks vahuks. Sega jahtunud sulavõi munavahu hulka.

Lisa küpsetuspulbriga segatud Juubeli tordipulber ja piim, sega ühtlaseks tainaks. Tükelda rabarberid ja sega koos külmutatud vaarikatega taina hulka. Kata kõrgete äärtega ahjuplaat küpsetuspaberiga ja laota tainas plaadile. Küpseta 180-kraadises ahjus 30 minutit või kuni kook on läbi küpsenud. Serveeri külma vanillijäätise või -kastmega.

Martsipani-rabarberi kook ingveriga


Martsipani-rabarberi purukook ingveriga
8 tk
Lihtsalt võrratu maitsekooslus: magus martsipan, vürtsikas ingver ja hapukas rabarber! Serveeri hõrku kooki leigena vanillijäätise või -kastmega.

Martsipani-purutainas
200 g martsipanimassi mandliga
150 g külma võid
1,5 dl suhkrut
2,5 dl nisujahu

Täidis
4 suuremat rabarberivart
1 cm pikkune jupp värsket ingverit
0,5 dl suhkrut
1 sl kartulitärklist

Riivi külmkapikülm martsipan jämeda riiviga ja lõika või kuubikuteks. Sega martsipan, või, suhkur ja jahu puruseks massiks (seda on mugav teha köögikombainis).
Laota pool purutainast võiga määritud 24 cm läbimõõduga vormi ja eelküpseta eelkuumutatud ahjus 175 kraadi juures 7‒8 minutit.

Samal ajal tükelda pestud rabarberid ja riivi ingver. Tõsta kaussi ning sega suhkru ja tärklisega. Laota rabarberid eelküpsetatud põhjale. Pudista ülejäänud purutainas koogile ja küpseta ahjus veel 25‒30 minutit.

Karamelline pähkli-rabarberikook

15 tk

Seda mahlast täisterakaerajahuga rabarberikooki serveeri magustoiduks ahjusoojalt või jahtunult ruutudeks lõigatult. Õhukindlalt karpi pakituna säilib kook mahlase ja maitsvana neli-viis päeva.

80 g toasooja võid
2,5 dl fariinsuhkrut või pruuni roosuhkrut
1 suur muna
3 dl täisterakaerajahu
1 tl soodat
1/4 tl soola
3 dl hapukoort
500 g rabarberit

Pähklikate
20 g võid
100 g suhkrut
100 g jämedalt hakitud mets- või Kreeka pähkleid
1 tl kaneeli

Pane ahi 160 kraadi juurde sooja. Kata 33 x 23 cm ahjuvorm seest küpsetuspaberiga. Sulata katte jaoks 20 g võid, sega suhkru, kaneeli ja pähklitega.
Vahusta 80 g toasooja võid fariinsuhkru ja munaga. Kui segu on kreemjas, lisa sooda ja soolaga segatud jahu ja hapukoor. Sega läbi ja lisa viimasena ka tükeldatud rabarberid.
Vala tainas vormi ja puista peale suhkru-pähklikate. Küpseta 30–35 minutit, katsu küpsust tikuga. Kui tikk jääb puhtaks, võta kook ahjust välja. Tõsta jahtunult vormist välja ja lõika ruutudeks.