Retseptid: Suviselt ja kergelt jaanipäevale vastu!

Grillitud tursk röstsibula ja karulauguvõiga

Neljale kuni kuuele
> 1 kg turska või muud valget kala
> 1 sidruni mahl
> oliiviõli
> soola ja musta pipart
> 2–3 sl röstsibulahelbeid
Karulauguvõi:
> 150 g toasooja võid
> 50 g karulaugulehti
> 0,5 väikese sidruni mahl
> soola ja musta pipart
Valmista karulauguvõi. Pese karulaugulehed, kuivata. Haki noaga peeneks. Sega võiga, maitsesta sidrunist pressitud mahla, soola ja pipraga. Kui karulauku pole, kasuta rohelist tilli ja peterselli ning soovi korral ka küüslauku. Vormi toidukiles vorstikeseks ja tõsta külmkappi tunniks-paariks tahkuma.
Marineeri kala oliiviõli,
soola-pipra ja sidrunimahlaga (nt 1–2 tundi). Lõika portsjoniteks ja puista peale röstsibulat. Grilli soovitatavalt grillresti vahel küpseks. Lõika karulauguvõi viiludeks ja tõsta kalatükkidele sulama. Naudi kohe. Pigista serveerides veel sidrunist soovi korral mahla peale.

Neljale kuni kuuele
> 1 pikk saiabatoon
> 100 g toasooja võid
> suur peotäis karulauku (või 1 dl hakitud tilli ja lehtpeterselli + 3 küüslauguküünt)
> soola
Sega toasoe või hakitud maitserohelise (purustatud küüslaugu) ja näpuotsatäie soolaga. Lõika saiasse ristipidi sisselõiked, nii et selle põhi jääb terveks. Määri ürdivõi vahedesse, keera sai fooliumisse ja grilli või küpseta ahjus 200 kraadi juures 7–10 minutit. Ava foolium pealt ja pruunista krõbeduse saamiseks veel 3–5 minutit.
Kanakintsušašlõkk

Neljale
> 500 g kondita kanakintsuliha (või -fileed )
> puitvardaid
Ingveri-meemarinaad:
> 2 sl vedelat mett
> 2 sl sojakastet
> 3 sl oliiviõli
> 3 sl riivitud ingverit
> 1 suurema sidruni mahl või 0,5 dl õuna(siidri)äädikat
Pane puitvardad pooleks tunniks külma vette likku. Sega marinaadiained omavahel, tõsta tükeldatud kanaliha marinaadi sisse, sega hoolikalt läbi, et saaks marinaadiga igalt poolt kokku. Lase vähemalt 30 minutit kuni järgmise päevani külmas maitsestuda. Lüki kanatükid varraste otsa, pane vahele kirsstomateid ja/või suvikõrvitsat. Küpseta kanavardaid grillil või ahjus 200 kraadi juures 15–20 minutit või kuni need on kaunilt küpsenud. Määri küpsemise ajal vardaid paar korda marinaadiga. Serveeri värske salati ja sidrunipoolikuga.
Grillitud paprikad mozzarella-täidisega

Neljale
> 4 piklikku punast paprikat
> 250 g mozzarella’t
> 1–2 dl riivitud juustu
> 2 tl kuivatatud tüümiani või punet
Serveerimiseks:
> oliiviõli, palsamikreemi ja helbesoola
Pese paprikad ja lõika pikuti ühelt küljelt lahti (nagu tasku), eemalda seemned. Riivi mozzarella, sega riivitud juustud ürtidega. Jaga juustumass paprikate sisse. Pane paprikad grillresti vahele ja grilli aeg-ajalt keerates umbes 5 minutit, kuni paprikate pind muutub kergelt mustjaks. See on paprikate küpsemisel loomulik värvimuutus ja maitse tuleb hea. Serveerides nirista peale oliiviõli ja palsamikreemi. Puista peale helbesoola.
NB!
Soovi korral grilli samal moel valmistatud paprikaid ahjus 250 kraadi juures 8–10 minutit, kuni juust on sulanud ja paprikad kaunilt pealt söestunud.
Karamelline maasikatort

Kümnele
Biskviit:
> 4 muna
> 2 dl suhkrut
> 2 dl nisu- või toortatrajahu
> 1 tl küpsetuspulbrit
Mascarpone-vaht:
> 400 ml vahukoort
> 250 g mascarpone’t
> 2 sl suhkrut
> 190 g kondenspiimakaramelli
> 2 sl Vana Tallinna likööri soovi korral
Vahele:
> 300 g maasikatoormoosi
> 500 g värskeid maasikaid
Küpseta biskviitpõhi. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks ja sega spaatliga hulka küpsetuspulbriga segatud jahu. Laota 24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi. Küpseta 180 kraadiga pöördõhu juures 15–20 minutit, kuni biskviit on läbi küpsenud ja kaunilt kuldpruun. Kontrolli tikuga küpsust. Lase jahtuda ja lõika põhi kolmeks kihiks.
Vahusta koor suhkruga, lisa toasoe mascarpone ja kondenspiimakaramell. Lisa soovi korral liköör ja sega ühtlaseks kreemiks. Torti kokku ladudes tõsta serveerimisalusele esimene biskviitpõhi, määri peale õhukeselt maasikatoormoosi ja laota viiludeks lõigatud maasikaid. Tõsta peale ka kolmandik mascarpone-vahust ning kata teise biskviitpõhjaga. Nüüd jälle määri maasikatoormoosi, laota peale maasikaviilud ja mascarpone-vahtu. Tõsta peale kolmas biskviitpõhi ning kata toormoosi ja maasikaviiludega. Kata pealt ülejäänud mascarpone-vahuga ja tõsta vähemalt paariks-kolmeks tunniks kuni järgmise päevani külma. Vahetult enne serveerimist kaunista tort maasikatega. Lihtsalt imehea!
Vahukoore-maasikatarretis

Neljale
> 400 g maasikaid
> 1,5 dl suhkrut
> 2 dl vahukoort
> 3 želatiinilehte
> 2 sl sidrunist pressitud mahla
Kaunistamiseks:
> 200 g maasikaid
> 200 ml vahukoort
> 1 tl vanillsuhkrut
Lisa maasikatele suhkur ja püreesta need kahvli või saumikseriga. Pane želatiinilehed 5–10 minutiks külma vette likku. Vahusta koor ja sega marjapüreega.
Kuumuta sidrunimahl keemiseni, tõsta pliidilt ja sulata lusikaga segades ükshaaval kiirelt kuivaks pigistatud želatiinilehed. Lase jahtuda käesoojaks ja nirista želatiinisegu marjavahu hulka, ise viimast segades.
Jaga segu klaasidesse ning tõsta külmkappi tunniks-paariks kuni üle öö tarduma. Kaunista vahetult enne serveerimist vanillsuhkruga vahustatud koore ja maasikatega.