Toitumisnõustajad: mida süüa, et pärast lõunasööki ei tunneks end väsinult?
Vastavad toitumisspetsialist Madleen Simson, toitumisnõustaja Rain Vainik ja toitumisspetsialist Erik Orgu.
Madleen: Tuleks teha toidutalumatuse test ja vältida toiduaineid, mis põhjustavad reaktsiooni. Talumatust on mitmesugust: kes ei talu piimavalku, kes nisu, muna või õuna. Tavapärane väsimustunne pärast lõunasööki tekib sageli inimestel, kellel on nisu- või mõne teise teravilja talumatus. Kui neid toidus vältida, siis pärastlõunane väsimustunne kaob. Lõunasöök oleneb ka inimese töö iseloomust. Istuva töö korral võiks see olla suures osas värske pluss lisaks veidi valguallikaid (omlett, kana, kala) või supp. Füüsilise töö tegija võib süüa toekama lõunasöögi.
Erik: Kindlasti peaks vältima suhkrut ja teisi koormavaid toiduaineid, nt transrasvu (töödeldud valmistoidud). Süsivesikud peaksid olema aeglase imendumisega, näiteks need, mida saame tatrast, et ei tekiks veresuhkrutaseme järsku tõusu ega langust.
Rain: Kerge taimne ja samas kõhtu täitev lõuna ei tee kunagi roidunuks. Taimset toitu võib ja tulebki süüa koguseliselt üllatavalt palju tingimusel, et seda ei ole õlide, juustu või muu sellisega “rikastatud”. Head valikud on taimsed supid, hautatud köögiviljad, teravili, oad ja läätsed. Populaarsed on taimsed burgerid ja mitmesugused idamaised toidud.
Lugu täismahus ilmus 2017. aasta juulikuu Eesti Naises.