OOMEGA-3-RASVHAPPED

Miks vajalikud?

Eriti vajalikud nahale ja kogu organismile.

Reguleerivad rasvade ainevahetust, aidates ennetada ateroskleroosi ja südame isheemiatõve ning kõrgvererõhutõve arengut, samuti soodustavad arteriaalse vererõhu alanemist.

Närvikoe, silma võrkkesta ja südamelihaste struktuurielemendid, parandades pea- ja seljaaju, silmade ja südame funktsioone.

Aitavad ära hoida trombotsüütide ehk vereliistakute kokkukleepumist, vähendades nii trombide tekke riski ja veresoonte lubjastumist ning hoides ära infarktide ja insultide teket.

Allergiavastase toimega, mis on eriti tähtis neile, kes kannatavad bronhiaalastma või allergiliste nahahaiguste, nt psoriaasi ja ekseemide käes.

Mõned uuringud on näidanud oomega-3-rasvhapete soodsat mõju ka reuma ravis.

Olulised viimasel kolmel raseduskuul, samuti lapse esimese poolteise eluaasta jooksul.

Vajalikud loote närvisüsteemi arenguks ja kindlustavad lapse normaalse nägemisfunktsiooni kujunemise.

Rasedusaegne defitsiit võib soodustada lastel allergiate teket.

Rasedatel aitavad vähendada rasedustoksikoosi riski.

Kust saab?

Peamiselt rasvastes süvaveekalades – lõhe, makrell, sardiin, tuunikala, heeringas.

Taimedest linaseemnetes ja linaseemneõlis, oliiviõlis, sojaubades ja sojaõlis, kõrvitsaseemneõlis, tofus, Kreeka pähkli õlis, lillkapsas, brokolis, täisterades, värsketes juurviljades ja küüslaugus.

OOMEGA-6-RASVHAPPED

Miks vajalikud?

Stimuleerivad naha ja juuste kasvu.

Abiks luustiku ja suguorganite funktsiooni säilitamisel.

Aitavad langetada kolesterooli, reguleerida ainevahetust ning tagada vere hüübimisvõime.

Kust saab?

Peamised allikad on taimeõlid – maisi-, päevalille-, seesami-, Kreeka pähkli, nisuidu- ja sojaõli.

Saab ka linnulihast ja munadest.

OOMEGA-9-RASVHAPE

Miks vajalik?

Ateroskleroosi- ja põletikuvastane toime.

Suurendab hea kolesterooli ja vähendab halva kolesterooli sisaldust veres.

Kust saab?

Parim allikaks on oliiviõli.

Oomega-6-rasvahapetega ei tasu liiialdada!

Organismi heaks terviseks on oluline oomega-3- ja oomega-6-rasvhapete tasakaal. Oomega-6-rasvhapete liigne rohkus toidus võib kasvatada mitmete tervisevaevuste riski, näiteks aterosklerootilised südamehaigused, osteoporoos, astma ja ekseemid.