Kui inimestel on elus nii palju võimalusi, kas nendel uskumustel on siis üldse kaalu? Võib-olla oleks aeg tõekspidamistele pisut värskema pilguga otsa vaadata ja mõelda, kas neist tasub ikka kinni hoida.

Kõrvaltvaatajad võivad mõne inimese kohta arvata, et ral on sada häda küljes või pole ta lihtsalt suuteline pühenduma. Tegelikult on ta igati truu ega peta oma kaasat. Ta lihtsalt läheb lahku, kui saab aru, et suhe on oma aja ära elanud ja sellest ei tule enam midagi välja.

Tihti arvatakse, et lahutus on läbikukkumine. Üks suhtespetsialist meenutas, kuidas talle rääkis üks abielu lahutanud naisterahvas, et ta ei läinud enam peale abielu lahutamist kellegagi kohtama. Ta arvas, et on justkui rikutud ja keegi ei taha teda enam. Abielu purunemises oli süüdi hoopis vägivaldne mees. Naine otsustas enda eest seista ja abielu lahutada, sest soovis tervelt ja turvaliselt elada. Samas nägi ta ennast ikka läbikukkununa.

Danielle Teller ja Asto Teller on kirjutanud raamatu "Sacred Cows: The Turth About Divorce and Marrage", mis võtab vaatluse alla häbitunde, mida inimesed pärast abielu lahutamist tunnevad. Raamatu mõlemad autorid olid enne teineteisega kohtumist olnud abielus. Jagades omavahel muljeid, mõistsid nad, et mõlemal olid küllaltki sarnased kogemused. Niisiis otsustasid nad nõuanded kaante vahele panna. Lisaks rääkisid nad, et kui lähedased hakkavad abielu lahutamise järel haletsema, muudab see niigi valusa olukorra palju valulikumaks.

Raamat, mille nimi võiks eesti keeles olla "Pühad lehmad: tõde abielust ja lahutusest" sisaldab seitset peatükki, millest igaüks proovib kirjeldada erinevaid suhtumisviis abielus, mida nimetatakse lehmadeks.

Püha lehma tüüpi inimene on märkimisväärselt õiglane ja andestamatult jäik. Ta väidab, et abielu on alati hea idee ja lahutus on halb.

Ekspertlehma tüüpi inimene arvab, et iga suhtes esinev mure on lahendatav ja järelikult lahutavad abielu inimesed, kes ei viitsinud piisavalt palju pingutada.

Iseka lehma tüüpi inimene arvab, et abielulahutus on lapsik ja isekas. Ta rõhutab pidevalt, et paarisuhtes on vaja leida ainult kompromisse. Isegi siis, kui oled õnnetu. Lahutuse korral süüdistab ta teist poolt väheses pingutamises.

Vigane lehm on inimene, kes arvab, et abielu läks vett vedama, sest temal oli midagi väga. Ta kahtleb endas ja kipub pidevalt arvama, et järelikult on ta ise kõikides hädades süüdi ning pole päris normaalne.

Süütu lehma tüübi alla käivad inimesed, kes võivad lõputult leida uuringuid, mis tõestavad, et laste elu on palju parem, kui vanemad on abielus. Nad rõhuvad sellele, et lastel on mõlema vanemaga koos hea kasvada, kuid unustavad sealjuures, et pole sugugi meeldiv elada kodus, kus vanemad omavahel läbi ei saa. Nende vanemate lapsed näevad abielu kui igavesti kestvat kodusõda ja seetõttu võib tulevikus kujuneda nende abielu oma vanemate oamaga küllaltki sarnaseks.

Üks ja aus lehm on romantiku tüüpi inimene, kes arvab, et maailmas leidub tema jaoks see üks ja õige. Kui keegi isegi küündib sinna poole, siis kerkivad esile suured kahtlused, et äkki ikkagi pole see prints valgel hobusel.

Viimane peatükk räägib teise lehma tüübi alla kuuluvatest inimestest, kes arvavad, et abielu ei tohiks kunagi lahutada seetõttu, et üks kaasadest leidis endale uue silmarõõmu. Kui midagi sellist peakski juhtuma, siis arvatakse, et kaaslane ei suuda pühenduda, on õel, nõrk ja tahab teiste tunnetega mängida.

Mis nende seitsme tüübiga valesti on? Eelarvamused. Nende seitsme tüübi esindajad ei mõtle sageli, et suhtes tuleb ette palju ootamatuseid ja abielu pole ettearvatav.

Allikas: psychologytoday.com