Südameapteegi peaproviisori Triinu Entsik-Grünbergi sõnul muutub naha välimus ja struktuur mitte üksnes sisemise vananemise, vaid ka paljude väliste mõjutajate tõttu. Kindlaks on tehtud, et 80% naha vananemisest on tingitud väliskeskkonna faktoritest. “Välise vananemise all mõistetakse ennekõike naha vananemist, mis on otseses sõltuvuses päikesekiirgusest, stressist ja väliskeskkonna saastatusest,” selgitab proviisor. Esimesed vananemise tunnused hakkavad ilmnema juba 2530aastaselt – nahk muutub õhemaks ja on kergemini haavatav, juuksed muutuvad elutuks, nahk läheb kortsu ning liigesed ja kõõlused muutuvad aina jäigemaks.

Naha elastsuse seisukohalt toob Entsik-Grünberg esile eelkõige kollageeni, mis aitab hoida nahka pingul ning tagada naharakkude pideva uuenemise. Südameapteegi proviisor räägib, et kollageen takistab nahas patogeensete ainete, keskkonnas leiduvate mürkide ja mikroorganismide imendumist. “Keha on suuteline kollageeni ise tootma, kuid vananedes selle tootmine aeglustub ja seeläbi rakkude struktuur nõrgeneb,” selgitab Entsik-Grünberg ja lisab: “Kollageeni suurimaks vaenlaseks on organismis leiduvad vabad radikaalid, mille vastu aitavad kõige paremini võidelda antioksüdandid, näiteks E-vitamiin.” Lisaks märgib proviisor, et kollageeni tootmist kehas aitab kõige paremini suurendada just C-vitamiin. Naha tekstuuri ja niisutust aitavad parandada ka oomega-3-rasvhapped, mida keha paraku ise toota ei suuda. “Kui nahk on kuiv ja tundlik, on see märk, et tasuks läbi teha üks toidulisandikuur vitamiinide ja/või just nimelt oomega-3-rasvhapetega,” soovitab Südameapteegi peaproviisor.

Peaproviisori sõnul ei mõtle inimesed tihti sellele, et kuigi kevadel ja veel vähem talvel ei saa päikese rohkusega just kiidelda, tasub ka siis pikalt väljas viibides kasutada vähemalt 15 faktoriga päikesekaitsekreemi. Päikeselt kiirguv ultraviolettkiirgus on naha enneaegse vananemise ja kortsude tekke üks peamisi põhjustajaid.

“Noorusliku värske naha tugisambaks on kindlasti piisavas koguses vee joomine, kehaline aktiivsus, piisav puhkus ja mitmekülgne toitumine,” leiab Südameapteegi peaproviisor Triinu Entsik-Grünberg. Aktiivsust ja puhkust tõstab olulisele kohale ka Eesti viimaste aastate parim iluuisutaja Helery Hälvin, kes tegi oma parimad tulemused vanuses, kui paljud konkurendid olid tippsporti juba lõpetamas.

Uisukaunitariks tituleeritud Helery ütleb, et sporti tehes õppis ta oma organismi tundma:

“Saan aru, kui on vaja tegutseda. Vitamiine kasutan periooditi. Väsimust tundes olen läinud apteeki ja proviisor on mulle soovitanud midagi sportlasele sobivat. Teen korraga kuuajase kuuri, üldjuhul C- ja D-vitamiin ning magneesium. Vereanalüüsi alusel käin kontrollimas, kas ikka kõik olulised vitamiinid on organismis taastunud ja näitajad korras. Söön kõike, kuid väldin väga hilja söömist ning menüüs peab alati olema liha ja vitamiinidest pakatav värske salat. Magan väga korralikult, 9–10 tundi vähemalt. Tippspordi ajal tegin isegi lõunauinakut.”

Enneaegse vananemise vastane ja kevadiselt särava naha A ja O:

1. Piisavas koguses vee joomine

2. A-, B-, C-, D- ja E-vitamiin

3. Oomega-3-rasvhapped

4. Naha kaitsmine UV-kiirguse eest

5. Kehaline aktiivsus

6. Küllaldane puhkus