1.  Kiired pealiigutused

Kui isik, kelle käest küsitakse mõni otsene küsimus, teeb kiire pealiigutuse, võib see tähendada, et ta valetab. See juhtub sageli enne kui inimene küsimusele vastab.

2.  Hingamine muutub

Valetaja hakkab sageli raskelt hingama, mis on refleksne käitumine. Sealjuures tõusevad õlad ja hääl muutub õõnsaks. Tekib hingeldus, kuna närveldades pulss muutub.

3.  Liikumatus

Reeglina hakkab inimese nihverdama, kui on närviline, kuid jälgima peaks ka neid, kes on liikumatult. Kui sa räägid ja suhtled normaalolukorras, siis su keha liigub kergelt ja rahulikult ning alateadlikult. Seega kui su vaateväljas on liikumatu, katatoonilises seisukoras inimene, on see tavaliselt hoiatav märk, et midagi on valesti.

4.  Sõnade ja fraaside kordamine

Valetaja kordab sageli juba öeldud väiteid, püüdes sind ja ennast veenda milleski. Kordamine on samuti vahend püüdmaks osta endale lisaaega mõtete kogumiseks.

5.  Liiga palju infot

Kui keegi annab sulle liiga palju informatsiooni, teavet, mille kohta pole keegi midagi küsinud, on suur tõenäosus, et tegemist

6.  Suu varjamine või puudutamine

Üks märk võimalikust valetamisest on sageli see, kui kõneleja puudutab või varjab käega oma suud – inimene ei taha teemaga tegeleda või vastata küsimusele. Nad sõna otseses mõttes sulgevad suhtluse antud teemal.

7.  Tundlike kehaosade katmine

Sama võib kehtida ka teiste kehaosade puhul, nagu kõri, rind, pea või kõht.

8.  Jalgade sahistamine

Jalgadega sahmimine tähendab, et inimene tunneb end ebamugavalt ja närviliselt. See näitab ka, et inimene tahaks sellest situatsioonist minema kõndida.

9.  Raskused rääkimisega

Inimesel, kes tunneb end süüdi, tekivad sageli raskused kõnelemisega, kuna närvisüsteem vähendab erutuse puhul süljevoolu ning suu hakkab kuivama. Jälgida tasub ka huulde hammustusi ning tihedalt kokkusurutud huuli.

10.  Valetaja ei pilguta

Kui inimene valetab, vaatab ta sageli mujale. Kuid ta võib vaadata valetades sulle otse silma, püüdes olukorda oma kontrolli all hoida ja sinuga manipuleerida. Sel juhul vaatab ta sulle silma kauem kui tavaliselt ning sageli ilma pilgutamata. Kui inimene räägib tõtt, siis ta pilk liigub rahulikult ringi, peatub sinul ning ta võib vaadata vahepeal ka mujale. Valetaja seevastu kleebib oma pilgu ainult sinule.

11.  Osutamine

Kui valetaja asub kaitsesse või muutub vaenulikuks, püüab ta sinuga kohti vahetada. Ta muutub agressiivseks, kuna ta on vihane, et sa oled ta avastanud, mispeale tema kehakeel muutub sageli sõrmega vehkimiseks.

Allikas: Businessinsider.com