Juba lääne meditsiini isa, Vana-Kreeka arst Hippokrates teadis, et aroomivann või aroommassaaž teeb tervisele head. Idamaades ravitseti lõhnataimedega veelgi varem. Oskus kasutada aromaatseid õlisid jõudis Aasiast Egiptusesse umbes 5000 aastat tagasi. Sealt levis see Vana-Kreekasse ja Vana-Roomasse. Eeterlikke õlisid sai tarvitama hakata siiski alles 9. sajandil, mil araablased leiutasid mooduse nende destilleerimiseks.

 Looduslikud eeterlikud õlid, mida kutsutakse ka taimede hingeks, tasakaalustavad emotsioone, suurendavad vastupanuvõimet, leevendavad stressi, elustavad, värskendavad ja kosutavad mitmel moel. “Aroomteraapiat kasutatakse Austria, Saksamaa ja Šveitsi haiglates, vanadekodudes ja spaades,” jätkab Thumm. “Näiteks leevendatakse Saksamaa haiglates kemoteraapiast või kõhuviirusest tekkinud iiveldust piparmündiõliga. Unetule patsiendile ei anta kohe kangetoimelist unerohtu, vaid alustatakse lavendlikompressiga rinnal. Jasmiini eeterlikku õli kasutatakse sünnituse ajal, see aitab valu vähendada ning on krampidevastane. Jasmiin võetakse appi ka pärast sünnitust, kui ema meeleolu kõigub ja nutma ajab. Lavendlit kasutatakse haiglates pärast operatsioone, kuna see on armivastase toimega. Lavendel aitab ka sügeleva haava korral. Psühhiaatriahaiglates leevendatakse depressiooni muskaatsalvei õliga. Prantslased tarvitavad eeterlikke õlisid lausa seespidiselt, itaallased aga eelkõige kosmeetikas.”

 Eelista looduslikku!

Eeterliku õli tootmine nõuab palju vaeva. Suuresti määrabki eeterliku õli hinna see, kui keeruline on väärtuslikku õli taimest kätte saada. Näiteks liitri jasmiiniõli tarvis kulub umbes 8 miljonit õit. 1 tilga roosiõli jaoks läheb vaja 30–60 roosiõit, 1 liitri melissiõli jaoks 6000–7000 kg melissilehti. “Silmas tuleb pidada, et mitte kõikidest taimedest (roheline õun, virsik, sirel, liilia) ei saa eeterlikku õli looduslikult toota,” hoiatab Thumm. “Samuti ei maksa segamini ajada eeterlikku ja aroomiõli! Eeterlikke õlisid saadakse looduses kasvavate taimede osadest: õitest (jasmiin, lavendel), lehtedest (patšuli, teepuu), puidust (sandel, viiruk), viljadest ja nende koortest (apelsin, mandariin). Aroomiõli aga on sünteetilistest komponentidest toodetud, mõne konkreetse lõhna imitatsioon.

 Just loodusliku taime keemiline koostis annab eeterlikule õlile tervendava toime, mida sama välimuse ja lõhnaga sünteetilistes materjalides ei leidu. Orgaanilised õlid “seedib” keha kiiresti – osa koguni 10–50 minutiga – ükskõik, kas me pihustame neid õhku või masseerime naha sisse. Sünteetilisi õlisid keha ei omasta, need ei lase nahal hingata, kuivatavad nahka, ummistavad poore ning takistavad jääkainete eraldumist. Kui looduslikud eeterlikud õlid lagunevad kehas täielikult, siis sünteetilise õliga ei oska keha midagi peale hakata – need aineosakesed kogunevad rasva- ja maksarakkudesse. Kunstlikud lõhnaained tekitavad allergiat ja peavalu. Paraku on sünteetiliste õlide tööstus üks võimsamaid ärisid maailmas.”

 Eeterlike õlide toimed

Eeterlike õlidega ligi kolmkümmend aastat töötanud Anusati Thummi sõnul ei või neid – üksikute eranditega – nahal puhtal kujul kasutada. Ärrituse vältimiseks segatakse neid mõne tilga kaupa kas baas- või seemneõli (massaažiks 4 tilka 15 ml baasõlisse), kosmeetilise piima (vanniks 3–6 tilka 100 ml piima sisse), rõõsa koore või aroomilambi vee (1–8 tilka) sisse. Arvestada tuleb, et eeterlikud õlid veega ei segune! Kuna õli imendub nahka kõige paremini, kui see on niiske, tuleks seda kasutada vahetult pärast dušši, vanni või saunaskäiku.

 Baasõlid on mõeldud aroomteraapiliseks massaažiks ja kehahoolduseks. Need lõhnatud õlid külmpressitakse viljadest, pähklitest ja seemnetest ning sisaldavad rikkalikult bioaktiivseid aineid. Baasõlide koostis on sarnane naha hüdrolipiidkihi omaga, aidates tugevdada naha enda loomulikku talitlust ja kaitsevõimet.

 Taimede kontsentreeritud elujõudu sisaldavaid seemneid ettevaatlikult külmpressides saadakse seemneõlid. Need sisaldavad rikkalikult bioaktiivseid aineid, mis toetavad naha uuenemist ja elavdavad selle ainevahetust. Seemneõlisid kasutatakse eelkõige näole mõeldud toodetes ning loodusravis. Näiteks argaaniaõlil on vananemisvastane toime, viinamarjaõli uuendab ja pinguldab nahka, kameeliaõli niisutab ja pehmendab, kuningakepiõli korrastab naharakkude ainevahetust ning kibuvitsaõli elavdab stressis ja väsinud nahka.

 Massaažid, vannid, lõhnalambid

Lõhnaravi üks tõhusamaid vahendeid on lõõgastav-lõdvestav massaaž looduslike õlidega. Masseeritakse selga, jalgu, kõhtu, käsi, õlavöödet, kaela, nägu, kõrvu ja pead. Ei tasu peljata, et pärast massaaži keha liiga õliseks jääb. Baasõlidena tohib aroommassaažis kasutada vaid kvaliteetseid esimese külmpressi õlisid, mis imenduvad kiiresti ning jätavad naha pehmeks ja siidjaks.

Tervendavalt mõjuvad ka eeterlike õlidega vannid, mähised, kompressid, lõhnalambid ja leilisaun. Organismi imenduvad eeterlikud õlid hingamisteede ja naha kaudu. Sisse hingates muudab aroom tundlikuks nina haistmisnärvid ning lõhnal on ligipääs ajju. See tekitab otsese efekti, mõjutades nii füüsilist keha kui ka emotsioone. “Aroomteraapias on reegel, et kui eeterlik õli meeldib, toimib see paremini,” märgib Thumm.

 Eeterlike õlide tipu- ehk ülemised noodid haihtuvad kiiresti, umbes 2 tunni jooksul, tipu-südame noodid lenduvad 2–3 tunniga. Südame- ehk keskmised noodid haihtuvad 3–4 tunni jooksul. Südame-baasnoodid omakorda kaovad umbes 4–5 tunniga. Kõige kauem, umbes 5–8 tundi, püsivad baas- ehk põhjanoodid. Tipu-, südame- ja baasnoote ei leidu igas eeterlikus õlis. Tipunoodid moodustavad tsitruseliste ja okaspuude eeterlikud õlid, mis aitavad keskenduda, aktiveerivad ja stimuleerivad. Südamenoodid annavad lillede ja õite, näiteks jasmiini, roosi, lavendli ja ilang-ilangi eeterlikud õlid ning neil on toime emotsioonidele. Baasnoodid on vastupidised tipunootidele – need lisavad tugevust ja rahustavad ehk n-ö tõmbavad allapoole. Sellised on vanilli, seedri, vetiveri, patšuli ja sandlipuu eeterlikud õlid.

Paha tuju korral:

• 10 ml mandli baasõli, 10 tilka 10% roosi ja 2 tilka seedri eeterlikku õli. Määri õli rinna või südame piirkonda, kui tunned nukrust.

 • 3 tilka seedri, 3 tilka männi eeterlikku õli. Tilguta aroomilampi või lõhnaalusele 2–10 tilka sõltuvalt ruumi suurusest.

 Külmetuse korral:

• 3 tilka eukalüpti, 2 tilka männi ja 3–5 tilka sidruni eeterlikku õli. Tilguta aroomilampi või lõhnaalusele 2–10 tilka sõltuvalt ruumi suurusest.

 • 1 tilk teepuu eeterlikku õli. Nohu korral hõõru õliga ninajuurt. Ärrituse vältimiseks sule selleks ajaks silmad.

 • 5–6 tilka lavendli eeterlikku õli. Bronhiidi, köha, külmetuse korral tilguta 3–4 liitri kuuma vee sisse auruvanniks ning hinga sisse.

 Väsimuse vastu:

• 2–3 tilka sidrunheina eeterlikku õli. Tilguta taskurätinurgale ja hinga sisse.

 • 2 tilka lavendli, 2 tilka greibi, 2 tilka Palma roosi eeterlikku õli. Tilguta aroomilampi või lõhnaalusele 2–10 tilka sõltuvalt ruumi suurusest.

 Peavalu leevendamiseks:

• 5 ml jojoobi baasõli, 4 tilka piparmündi, 3 tilka sidruni eeterlikku õli. Hõõru õlisegu meelekohtadele ja kuklale.

• Piparmündi eeterlik õli. Hõõru puhast eeterlikku õli meelekohtadele.

Kui uni ei tule:

• 3 tilka sandli, 3 tilka lavendli eeterlikku õli. Tilguta aroomilampi või lõhnaalusele 2–10 tilka sõltuvalt ruumi suurusest.