Eesti Naise uus rubriik “Moetähestik” kutsub moesõnade virvarris seiklema, otsima ja avastama. Tuletab meelde, et ainuvõimalikuks peetud terminitele – nagu näiteks peplum või catsuit – leidub ka eesti keeles vaste. Kuid samas – catwalk ei ole kasside kõnnirada. Kui, siis ainult me kuulsale Carmen Kassile.

Sel korral keskendume tähele A. 

 Afgaani jakk – pööratud lambanahast avarduva joonega põlvepikkuses kraeta kasukas Afganistanist. Hõlmad ja varrukasuud on kaunistatud tikandiga, servadest paistab alumise poole karv. Ka Türgis, Venemaal, Iraanis ja Iraagis kantav traditsiooniline rõivas saavutas suure populaarsuse hipiajastu etnomoes.

Afterski – vabaajariietus, mis ilmus 1950ndate Euroopa ja Ameerika suusakuurortidesse sulevestide, elastikust suusapükste, karusnahast ja vildist saabaste (hiljem moonboots) jt sportlike-glamuursete esemete näol, milles saab veeta suusatamisest vaba aega väliterrassidel ja pubides.

 Agraff – ajaloolisest rõivastusest pärit lihtne või paelaga-nööriga kaetud metallist haak koos haagiaasaga. Hõlmade kinnituses nii funktsionaalseks kui ka kaunistavaks elemendiks. 

 Ampiirlõige – tegumood, mida iseloomustab lühike pihaosa ja läbilõige rinna all. Nimetus pärineb antiikaja klassitsistlikele kaanonitele tuginevast ampiirstiilist (pr k empire – impeerium), mis kujunes välja Napoleoni valitsemisajal 1804–1814. Sel ajal tuli moodi ka ampiirkleit – avara dekoltee, pisikeste puhvvarrukate ja seose või paelaga rõhutatud vööjoonega otse büsti all. Tinglikult võib selle eeskujuks pidada Joonia sammast. Tuli taas moodi 1910ndatel,1960ndatel ning 2000ndatel koos stiiliga haakuvate baleriinikingadega.

 Anorak – üle pea selga aetav, sirgelõikeline puusapikkuses tuulekindel kapuutsiga jakk. Iseloomulike detailidega – kängurutasku kõhul, tunnelpael varrukasuudes ja allääres, vahel ka vööjoonel – on anorak funktsionaalne vaba aja ülerõivas, kuid 1980ndate moesoosikuna võis sellest saada ka sätendavate kirjadega atlasskangast pidulik ese. Eskimotel, kellelt rõivas pärit, oli anorak hülgenahast. Tugevast impregneeritud kangast valmistatuna võtsid selle hiljem kasutusele Arktika-ekspeditsioonide liikmed.

 Aran – jämedakoeline traditsiooniline Iiri kaluri kampsun, mis on nime saanud maa põhjaosas asuvate Arani saarte järgi. Palmikutest ja vikkelruutudest koosnev sümmeetriline koekiri moodustab kampsuni kehal ja varrukatel vertikaalseid mustripaneele, mille juured ulatuvad 16. sajandi kalapüügivõrkude-riistade motiivistikku, eri paikkondadel on oma iseloomulikud koekirjad. Pesemata naturaaltoonides villasel kudumil oli algselt ka vetthülgav omadus. Meritsi levis stiil Inglismaale ja Hollandisse. Walesi prints lõi 1930ndatel sellega purjemoetrendi. Hiljem populaarne vabaajarõivas, ka kardigani ja jakina.

 Astrahan – peene lokiga vastsündinud karakullilamba talle nahk, pärit Venemaalt Astrahanist. Ka soe ja vastupidav villakangas, mis meenutab karakullitalle villa.

 Asümmeetria – sõna, mida kasutatakse tegumoe või detailide puhul, mis rõiva paremal vertikaalsel poolel on vasakuga võrreldes erinevad. Näiteks asümmeetriline kaelus, hõlm, kinnis, samuti ühe varruka või õlaga kleit, kraepoolte erinevad lõpetused jms.