Rösti meelepäraseid seemneid kuival pannil, lase jahtuda ja säilita kaanega purgis valguse eest varjatult. Puista iga päev värskele salatile või hommikupudrule.
Seesami-, päevalille-, lina- ja kõrvitsaseemned on väärtuslikud valkude ja asendamatute rasvhapete allikad. Samuti on neis rikkalikult mineraalaineid. Kõige selle juures on nad meeldiva pähklimaitsega ja mõnusaks suupisteks.
Seemneid võib süüa toorelt, ent röstimine toob maitse paremini esile. Rösti neid 175 kraadi juures paarkümmend minutit ahjus või kuival praepannil pidevalt segades (et ära ei kõrbeks). Seemneid on mõnus niisama krõbistada või kasutada kas tervelt või purustatult nii toitude sees kui ka kaunistuseks. Säilitama peaks neid õhukindlas purgis kuivas kohas ja valguse eest varjatult. Tarvita need ära mõne nädala jooksul.
Päevalilleseemned sisaldavad rikkalikult asendamatuid oomega-3- ja oomega-6-rasvhappeid. Meie igapäevases toidus peaks leiduma mõlema grupi rasvhappeid, sest organism neid ise ei tooda ja tervisele on need äärmiselt tähtsad. Need rasvhapped on vajalikud rakkude taastekkeks ja kaitsevad meid trombide ja südamehaiguste ohu eest. Oomega-3-rasvhapped toidavad ka nahka, leevendavad liigesepõletikku ja võivad kaitsta teatud vähivormide eest.

Päevalilleseemned on täis vitamiine ja mineraalaineid. Neis on A-, B-, D-, E- ja K-vitamiini, samuti kaltsiumi, rauda ja tsinki. E-vitamiin koos asendamatute rasvhapetega tugevdab kaitset angiini, südame- ja arterihaiguste vastu.
Arvatakse, et päevalilleseemned parandavad nägemist, vähendavad kae tekkimise ohtu ning väljutavad organismist mürkaineid, eriti raskmetalle.
Lisa päevalilleseemneid saiatainasse, rohelistesse salatitesse ja küpsetistesse.
Ka kõrvitsaseemned sisaldavad rikkalikult asendamatuid oomega-3-rasvhappeid. Samuti on neis E- ja B-vitamiini, kaltsiumi, rauda, magneesiumi, seleeni ja tsinki. Tsink aitab kaasa haavade paranemisele. Tsink ja seleen koos toimivad tugeva antioksüdandina ja organismi puhastajana. Tugevdavad ka südant ning immuun- ja närvisüsteemi.
Kõrvitsaseemneid pannakse nii soolastesse kui ka magusatesse küpsetistesse ja rohelistesse salatitesse. Kõige mõnusamad on need aga röstitult niisama suupisteks krõbistada.

Linaseemnetes on suurel hulgal oomega-3- ja oomega-6-rasvhappeid, mis kaitsevad südant ja alandavad kolesteroolitaset. Samuti sisaldavad need rikkalikult mineraalaineid. Tänu ülisuurele kiudainesisaldusele (kuni 40%) korrastavad need seedimist ja aitavad välja viia liigset kolesterooli. Linaseemned on kergelt lahtistava toimega, hoides ära kõhukinnisuse ja väljutades sooltest mürkaineid.
Linaseemned võivad leevendada teatud menopausivaevusi, nagu kuumad hood, ja aitavad vähendada rinnavähiohtu. Linaseemneid süües pruugi eriti ohtralt vedelikku, mida kiudained vajavad paisumiseks. Vastasel juhul on seedimise korrastumise asemel tagajärjeks kõhukinnisus. Seedekulgla kiudainetega ülekoormamise vältimiseks ära söö päevas rohkem kui 2 sl linaseemneid.
Lisa linaseemneid küpsetistesse, pirukatäidistesse, hakkliharoogadesse, putrudesse ja jahvatatuna ka hommikusmuutidesse.

Seesamiseemnetes on peale väga väärtusliku õli ka rikkalikult taimseid valke ja kaltsiumi. Seesamiseemned on tuntud immuun- ja närvisüsteemi tugevdajad. Omastatavuse parandamiseks purustatakse neid pastadeks, millest tuntuim on aasiapärane tahini. Viimane on oluline komponent ka halvaa sees.
Seesamiseemned muutuvad pannil röstides kuldkollaseks ja maitsvaks. Raputa nii röstitud kui ka röstimata seemneid küpsetistele ja vormidele, puista neid rohelistesse salatitesse, pannkoogitainasse, pirukatäidistesse ja pajaroogadesse.

RETSEPT:

Tatra-linaseemne näkkarid

60 tk

Omaküpsetatud linaseemnetega näkileivad maitsevad krõbedad ja head, tatraterad seemnetega hamba all krõbisemas. Rulli näkileibu tugevalt, kuni terad rulli all katki praksuvad. Kingi koos omatehtud mõnusa määrdega.

25 g värsket pärmi

3 dl vett

1 sl rapsiõli

2 tl vedelat mett

1 tl soola

3,5 dl täisterarukkijahu

3 dl täisteranisujahu

Rullimiseks:

2 dl täisterarukkijahu

2 dl tatart

0,5 dl linaseemneid

2 sl helbesoola

Lahusta pärm väheses käesoojas vees, lisa õli, ülejäänud vesi, mesi, sool, täisterarukki- ja -nisujahu. Sõtku ühtlaseks tainaks, jaga kaheks palliks ja lase jahuga puistatud laual rätiku all kerkida umbes 40 minutit. Pane ahi sooja 225 kraadi juurde, jaga mõlemad tainad veel neljaks. Rulli ükshaaval jahusel laual õhukesteks plaatideks. Puista igale peale 2 sl tatart, 1 sl linaseemneid ja 0,5 tl helbesoola. Jätka rullimist nii õhukeseks, et ka tatraterad purunevad tainarulli all.
Lõika 4 x 4 cm suurusteks ruutudeks. Tõsta ruudud ettevaatlikult õhukese spaatli abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 6–8 minutit, kuni ruudud saavad äärtest mõnusalt pruuniks. Lase restil jahtuda.