Retinool
Tuntakse ka kui: A-vitamiin, retinyl linoleate, retinyl palmitate.
Millega tegu: retinool, mida nimetatakse ka iluvitamiiniks, on üks A-vitamiini vorme. See muudab naha elastsemaks ning takistab naha muutumist kuivaks ja ketendavaks. Retinool tugevdab nahka ja kaitseb seda ka ilmastikumõjude eest. See on antioksüdant, mis on eriti tundlik päikesevalguse suhtes ja hävib UVA-kiirte mõjul, mille tõttu oli aastaid tagasi raske luua kreemi, milles retinool säiliks piisavalt kaua aktiivsena, et see jõuaks nahka imenduda. Retinool soodustab naha uuenemist: elavdab mikrovereringet ja raku moodustumist, vähendab kortse ja miimikakortsukesi, suurendab naha pindmise kihi elujõudu ja elastsust.
Kellele: kuna retinooli sisaldava kreemi regulaarne kasutamine väldib kortsude teket ja silub juba olemasolevaid, on toimeainest enim kasu, kui nahal on näha juba selgeid vananemise ilminguid. Sobib kõikidele nahatüüpidele, ent kuiva ja õrna naha omanikud peaksid kasutamist harjutama tasahaaval.

Genistein
Millega tegu: sojaubadest saadav vananemisvastane toitaine on võimas taimne hormoon, mis parandab kollageeni tootmist nahas. See omakorda leevendab kõiki vananemisilminguid, näiteks miimikakortse ning hormoonihulga vähenemisest tingitud naha lõtvumist. Ühtlasi toniseerib genistein nahka. Nägu näeb aastaid noorem välja!
Kellele: üle 45aastastele naistele, kelle nahal on märgata vananemise märke, mida põhjustavad hormonaalsed muutused organismis.

Hüaluroonhape
Tuntakse ka kui: hyaluronic acid, sodium hyalyronate, dimethylsilanol hyaluronate ja teised hyaluronate-lõpuga nimetused.
Millega tegu: hüaluroon hoiab niiskuse nahas, suurendades selle loomulikku kaitsevõimet kahjulike keskkonnamõjude vastu. See lisab nahastruktuurile tugevust ning muudab naha värskemaks ja nooremaks. Hüaluroonhape annab väsinud nahale uut elujõudu ja sära ning niisutab ideaalselt. Seda peetakse looduslikuks alternatiiviks Botoxile, kuna hüaluroonhapet kasutatakse täitesüstides.
Kellele: igat tüüpi, iseäranis kuiva nahaga naistele. Kasutamist tasub alustada juba 20. eluaastates, mil naha loomulik hüaluroonitootmine vähenema hakkab.

Valgendavad aineosad
Tuntakse ka kui: melanoksüül, kojic-hape, glükaan ja arbutiin.
Millega tegu: melanoksüül toimib sügavuti naha sees: helendab jumet, muudab naha tooni ühtlasemaks ning vähendab melaniini tootmist – seeläbi ka pigmendilaike. Ka arbutiin blokeerib melaniini sünteesi, helendab nahatooni, minimeerib ja ennetab pigmendilaike. Glükaan taastab ja pehmendab nahka, kojic-hape pärsib pigmendi moodustumist.
Kellele: igas vanuses naistele. Iseäranis sobivad valgendavate aineosakestega kreemid ebaühtlase nahatooni või pigmendilaikude all kannatajatele.

Kollageen
Millega tegu: kollageen on üks tähtsamaid nahastruktuuri elemente, mis hõlmab umbes 75% nahamassist. Kollageenist sõltub naharakkude niiskus, naha elastsus, prinkus ja naha võime uueneda. Hormonaalsete muutuste tõttu muutub lahustuv kollageen lahustumatuks, mistõttu naha võime niiskust säilitada väheneb märgatavalt ning kollageen ei suuda enam endasse imeda ja säilitada samasugust veehulka nagu varem. Uuenenud kreemides sisalduv C-vitamiin õhutab naharakke tootma rohkem kollageeni ja elastaani, mis on naha nooruse säilitamise peategelased. Peale C-vitamiini ehk askorbiinhappe toetavad kollageeni sünteesi teisedki antioksüdandid ning palmitoüül.
Kellele: alla 40–45aastastele naistele. Kollageeni sünteesi tasub ergutada, enne kui nahk selle tootmisest ise väsib.

Peptiidid
Tuntakse ka kui: kõik nimetused, mis lõpevad sõnaga peptide. Eri peptiide leidub sadu.
Millega tegu: peptiidid annavad nahale füsioloogilisi protsesse kiirendavaid impulsse – ergutavad kollageeni sünteesi ja lõdvestavad liigselt pingul näojooni. Selle tulemusel taastub rakkude elujõud ja areng ning vananemise tõttu aeglustunud naha uuenemine saab uut hoogu.
Kellele: täiskasvanud naisele, kel on juba kortsukesi. Peptiide sisaldavadki eeskätt üle 50aastastele mõeldud kreemid.

Ramnoos
Millega tegu: pärisnahk ehk dermis ei koosne ainult ühest kihist, vaid sellel on ka alumine korrus ehk papillaarkiht derm source. Viimane on kogu naha nooruse allikas, sest mõjutab suuresti naha vananemist. Kui suunata kreemi aktiivainete mõju papillaarkihti, on tulemused vägagi kiired ja mõjusad. Vananemisvastane aktiivaine ramnoos on ülipuhas suhkur, mida ekstraheeritakse Brasiiliast pärinevast Uncaria-taimest. Ramnoos aitab ergutada derm source'i toimimist. Tulemuseks on pinguldunud, niisutatud ja sile nahk juba esimestel kasutuskordadel.
Kellele: naised vanuses 35+.

Merelist päritolu toimeained
Tuntakse ka kui: XMF, eri nimetustega vetikaekstraktid.
Millega tegu: XMF on planktiline mikroorganism, mis on suuteline looduslikult tootma erakordse noorendava mõjuga suhkrut. Ainulaadsel merelisel suhkrul pole maismaal analoogi ja toimeaine on sada protsenti looduslik. XMF pinguldab nahka ja silub kortse, moodustades naha pinnale nähtamatu loodusliku kile. Toimeaine avaldab mõju ka naha süvakihtidele, ergutades kollageeni, elastaani ja hüaluroonhappe sünteesi.
Vetikate imevägi äratab ellu ka kõige närtsinuma naha. Rikkalike vetikate koostis on sarnane inimese vereplasma omaga, seega toimub toitainete omastamine organismis kohe ja soovitud tulemus on silmanähtav. Peamiselt kasutatakse kreemide koostisosadena merevetikaid: pruun-, puna-, rohe- ja sinivetikaid. Rohevetikas Chlorella vulgaris kaitseb ja toniseerib, uuendab ja taastab kiiresti naharakke. Sargassum muticumi vetikakompleksis sisalduv pruunvetikas kiirendab rakkude taastumist ja kaitseb nahka väliste mõjutuste eest. Pruunvetikaekstrakt Pelvetia canaliculata hoiab nahka lõtvumise ja muude vananemisilmingute eest. Alaria esculenta vetikas pinguldab, silub ja säilitab naha elastsuse.
Kellele: üle 25aastastele naistele esimeste kortsukeste tekkides.

Keramiidid
Tuntakse ka kui: ceramide-sõnaga algavad ja lõppevad nimetused.
Millega tegu: keramiididega rikastatud kreem annab noorusliku süsti ja intensiivse niisutuse terveks päevaks. Kuna meie tegelikku vanust reedavad ka tuhm jume ja väsimusest nukker pale, võtab heledam ja ühtlasem näovärv naise east tubli kümme aastat vähemaks. Sile ja ühtlane nahk peegeldab paremini valgust ja poorid näivad pisemad.
Kellele: vananemismärkide tekkides tasub alustada keramiide sisaldavate kreemide kasutamist (umbes 40aastaselt).

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Eesti Naine 2013. aasta jaanuaris.