Kõhukinnisus ei ole teab mis haruldane seisund. Pirita perearstikeskuse perearsti dr Tiia Ruuvali sõnul loevad arstid kõhukinnisuseks olukorda, kui soole tühjenemine on ebaregulaarne ja tekitab vaevusi, väljaheide on kõva ja koguselt on seda alla 50 grammi. "Normaalne soole tühjendamise sagedus võib olenevalt inimesest olla siiski väga erinev: 2–3 korda päevas kuni üks kord kolme päeva jooksul," ei pea perearsti kinnitusel kõik sugugi iga päev end suurest vaevast vabastama.

Miks kõhukinnisus tekib
Kõhukinnisus on tingitud jämesoole talitluse häirest, mis enamasti on funktsionaalset laadi – see tähendab, et ei ole põhjustatud jämesoole haigustest.
"Funktsionaalne kõhukinnisus algab noores eas ja süveneb vanusega. Peamisteks põhjusteks on liikumisvaegus, kiudainevaene toit, roojamistungi korduv tahtlik allasurumine, puudulikud sanitaartingimused. Vanusega funktsionaalne kõhukinnisus süveneb ja pole vahet, kas tegu on meeste või naistega.
Kõhukinnisust võib põhjustada ka mitme ravimi kasutamine (kodeiini sisaldavad ravimid, rahustid, valuvaigistid, alumiiniumi- ja kaltsiumisoolasid sisaldavad ravimid), aga ka seedetrakti, sisesekretsiooninäärmete ja närvisüsteemi haigused," loetleb dr Ruuval. Arst lisab, et kalduvus kõhukinnisusele pole kuidagi seotud pärilikkusega.

Mis aitab?
Kõige mõistlikum on kõhukinnisust üldse vältida. Perearsti sõnul on hästi oluline regulaarselt süüa, menüüs peab olema palju kiudainerikkaid toite. Ka on vaja end järjekindlalt liigutada.
Kui kõht kipub ikkagi kinni minema, peab ravi olema põhjuslik.

1. Saavuta sooletalitluse kindel rütm.
Enne hommikusööki joo klaas vett, mahla, hapupiima, jogurtit, keefirit või ploomileotist. Enne seda on soovitatav sisse võtta ka 1 sl taimeõli.
Hommikusöögiks eelista leiba, puuvilju, müslit, mahla. Pudrule võid lisada näiteks linaseemneid ja nisukliisid. Söömise ajal vallandub mao ja jämesoole refleks, mille abil elavneb soole motoorne funktsioon.
Roojamistungi esimestel ilmingutel või hiljemalt 30 minutit pärast hommikusööki peab harjutama end käima WCs. Punnitada ei maksa, nii võivad tekkida pärasoole veenikomud ehk hemorroidid. Punnitamise asemel (kui ikka kuidagi ei õnnestu) võib lühiajaliselt kasutada lahtistavaid küünlaid.
Arvatakse, et madalam WC-pott on parem kui kõrge, sest see võimaldab soole tühjendamisel võtta füsioloogilisema asendi.

2. Jämesoole normaalseks talitluseks on vajalik soole hea täitumine. Selleks söö kiudainerikast toitu.
Söö neli korda päevas ja kindlatel kellaaegadel. Menüüs peavad olema täisteraviljatoidud, juur- ja puuviljad, marjad. Palju kiudaineid sisaldavad hernes, uba, kapsas, kaalikas, peet, porgand, kõrvits, datlid, viigimarjad, kuivatatud aprikoosid, banaanid, marjad (vaarikas, põldmari, must sõstar, tikker).
Salatitele on soovitatav lisada õli ja süüa neid enne põhitoitu.
Toitudele võid lisada nisukliisid, kuid alustada tuleks väiksematest kogustest (10 grammi), muidu võib tekkida kõhupuhitus.
Piirata on vaja kondiitritoodete (nisujahusaadused) ja šokolaadi (ka kakao) söömist. Loomse päritoluga toit (liha, kala, piim, rasvad) kiudaineid ei sisalda.
Joo iga päev 1,5–2 liitrit vedelikku, eelistatult vett ja mahlu, mis muudavad soolesisu vedelamaks. Eriti kasulik on kõhukinnisuse leevendamisel ploomimahl. Sobivad ka keefir, hapupiim ja probiootilised piimatooted.

3. Piisav liikumine + kõhulihaseid tugevdavad harjutused.
Kasulikud harjutused on:
* lamavas asendis jalgrattasõitu imiteerivad liigutused,
* põlvest kõverdatud jalgade vahelduv lähendamine kõhule,
* kõhu eesseina tõukeliste liigutuste tegemine.

Mõni haarab kohe, kui kõht kas või veidi aega kinni olnud, lahtistite järele. Dr Ruuval manitseb: "Ei ole õige võtta lahtisteid kõhukinnisuse vältimiseks. Lahtistite pideva tarvitamise järel loidub soole oma loomulik tegevus ja kõhukinnisus tekib uuesti. Organism võib harjuda lahtistite võtmisega, mistõttu on tulemuse saavutamiseks vaja järjest suuremaid annuseid."
Head on probiootikumid ja kõik häid baktereid sisaldavad jogurtijoogid. "Jogurtijoogid ja probiootikume sisaldavad tooted parandavad soole mikrofloorat ja soodustavad soole tööd," ütleb perearst.

Abi vanarahvatarkustest

Dr Tiia Ruuval kommenteerib esivanemate ja Hiina meditsiini õpetusi.

* Võilill. Teelusikatäis sahvti supilusikatäie veega ajab kõhust lahti. Dr Ruuval: "Võilillejuur on tuntud abivahend seedeprobleemide korral."
* Köömned. Leota köömneid kanges viinas, peaks leevendama nii kõhukinnisust kui ka sellega seotud valu. Dr Ruuval: "Köömned aitavad kõhuvaevuste vastu küll."
* Kõrvits. Pikaldase kõhukinnisuse korral on hää vahend süüa toorest riivitud kõrvitsat mingi marjamahlaga. Dr Ruuval: "Kõrvits sisaldab palju kiudaineid."
* Kui kõht kinni, aitab hapu- või petipiim, kärjemesi ja kummelitee. Võid võtta ka ühe aaloelehe ja selle kärjemee sees ära keeta. Aalolehe võid ka katki tampida, peale sooja (külma) vett ja 2–3 lonksu kaupa juua. Dr Ruuval: "Aitab kindlasti."
* Kõhukinnisuse vastu võta keedetud linaseemnevett 3 supilusikatäit päevas. Dr Ruuval: "Õige!"
* Kui kõht kinni oli, siis söödi sooja küpsekaalikat hästi palju, uuemal ajal punast peeti. Sobivad ka peedilehed. Dr Ruuval: "Samuti palju kiudaineid."
* Kõhukinnisuse vastu söödi rabarberit või ka rabarberikisselli.
* Hapuoblikas (Rumex acetosa L). Peeneks lõigatud juurtest tee teeb kõhu lahti. Ka keedetakse suppi hapuoblikalehtedest.
* Jänesekapsas. Süüakse toorelt kõhukinnisuse korral. Dr Ruuval: "Nii rabarber, hapuoblikas kui ka jänesekapsas sisaldavad oblikhapet. Olbikhape väikses koguses on seedimist soodustav, suuremas koguses aga lahtistava toimega."
* Ploome, nii toorelt kui keedisena, ja kuivatatud ploomide leotist nimetatakse vahel samuti abilistena kõhukinnisuse vastu. Tühja kõhuga ei soovitada tooreid ploome süüa, kui kõht kinni on.

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Eesti Naine 2012. aasta augustis.