1. Unustad sageli meigi maha võtta?
Hoolimata väsimusest tasuks meik siiski igal õhtul eemaldada, võttes appi puhastusemulsiooni, silmameigieemaldaja ja näovee. Kui seda tundub hirmutavalt palju, pühi palged puhtaks meigieemaldus- või beebisalvrätiga. Võid kasutada ka all-in-one-puhastuspiima.

2. Saunatad tihti?
Olgugi et kerisekuumus kuivatab juukseid ja süvendab kuperoosat, kaaluvad sauna kehale ja meelele toodavad hüved kahju üle. Viimast saad ka kenasti vältida, kui kujundad saunaskäigust tõelise iluprotseduuri. Määri näole niisutav mask, võia kehale mett ja hõõru juustele (soojusega intensiivistuv!) mask.

3. Oled sõltuvuses hügieenilisest huulepulgast?
Imeliselt lõhnavate huulepalsamite kasutamisest võid kergesti sõltuvusse jääda. Vali võie, mis ei sisalda mineraalõli, küll aga näiteks taimeõli ja sheavõid. Karedaid ja ketendavaid huuli võid koorida mee või suhkrutükiga. Ja ära limpsi huuli – see tekitab huulepulga järele veelgi suurema vajaduse.

4. Pigistad vinne?
Kui sa ei suuda näppe vistrikest eemal hoida, pööra tähelepanu hügieenile. Pese või desinfitseeri käed ning puhasta punn haavapuhastusvahendiga nii enne kui pärast pigistamist. Targem on saada kutsumata külalisele jaole juba varem – näiteks kuivatava teepuuõliga, mida võid kanda vistrikule puhtalt või vees lahjendatult.

5. Ei viitsi mässata silmaümbruskreemiga?
Õigupoolest tuleks silmaümbruskreem võtta kasutusele juba igapäevase silmameigiga alustades ehk hiljemalt kahekümnendates eluaastates. Kui kreem on jäänud hankimata ja silmaümbruspiirkond kipitab, ürita olukorda parandada tõhusa kuuriga: määri õhtuti silmaümbrusele taastavat ja hommikuti kaitsvat kreemi. Paar korda nädalas võid nahka poputada silmaümbruspiirkonnale mõeldud maskiga, mille võid jätta mõjuma terveks ööks.

6. Küürid nägu duši all tavalise kehageeliga?
See on üsna levinud harjumus, olgugi et dušigeel kuivatab nahka. Erandkorras on seep mõistagi parem kui sootuks pesemata jätmine. (Parim on puhastada nägu näopiima, meigieemaldusvahu või -kreemiga, mis loputatakse maha leige veega.) Kui võimalik, turguta nägu pärast pesu näoveega, et naha pH-taset tasakaalustada.

7. Pesed juukseid iga päev?
Igapäevane juuksepesu võib kiharaid kuivatada ja muuta värvitud juuste tooni kiirelt tuhmiks. Tõsi, kvaliteetsete šampoonidega saad viimast ennetada. Vali värvitud juustele värvikaitsega ja kuivadele juustele niisutav šampoon. Ära unusta kasutada ka palsamit. Kui juuksed sellegipoolest hõrenema kipuvad, kuivata neid enne juustesse jäetava hooldusvahendiga salvimist võimalikult hästi. Lisaks tee kord nädalas tõhusat juuksemaski.

8. Maiustad ühtelugu šokolaadi, pähklite ja juustuga?
Mõnikord tekivad neist vistrikud, kuigi enamasti pole magusast hoidumisel ja vinnide vähenemisel otsest seost. Mainitud delikatesside voorusi on omakorda raske kahtluse alla seada: pähklites sisalduvad head rasvad, juustus proteiin ja kaltsium ning tumeda šokolaadi flavonoidid teevad nahale üksnes head. Naudi siis puhta südametunnistusega kõvasid juustusid, mittesoolaseid pähkleid ja võimalikult palju kakaod sisaldavat šokolaadi – mõistlikkuse piires muidugi...

9. Vormid soengut elektriliste ilutarvikutega?
Ilma kuumakaitsekreemi või -spreita kõrvetavad lokitangid, juuksesirgendajad ja föön juuksed tasahaaval hapraks. Hoolitse selle eest, et su soenguvahendid sisaldaksid tugeva kuumuse eest kaitsvaid aineid ning hõõru neid juustele ühtlaselt.

10. Ei kasuta kehakreemi?
Heas toonuses nahale ei pruugi kehakreemi määridagi. Küll aga siis, mil nahk ketendab ja on pinges. Kui kiire elutempo ei võimalda hommikuste veemõnude järel põhjalikku kreemitamist, kasuta dušigeeli asemel kookosõli.

11. Viibid harva värskes õhus?
Kes meist ei teaks, et värskes õhus liikumine teeb head nii kehale kui meelele! Ent järskude temperatuurimuutustega ägeneb kuperoosa ning tuulega näo krimpsutamine ja päikeses silmade kissitamine süvendavad kortsukeste teket. Siiski tasuks vähegi parema ilmaga võtta kas või lühikesi värske õhu vanne.

12. Blondeerid juukseid kodus?
Olgugi et kodused juuksevärvid pole kahjulikumad salongides kasutatavaist, ei tasu omal käel juukseid värvida, kuna lõpptulemus võib üllatada. Mitteproff ei orienteeru juuste loomuliku tooni ja tervisliku olukorra, naha ja silmade värvi kombineerimise saladustes.

13. Jumestad end iga päev?
Miks ka mitte? Tänapäevased meigivahendid mitte ainult ei kaunista, vaid ka hooldavad nahka. Peamine on mitte unustada igaõhtust puhastust – üht nahahoolduse alustala.

14. Raseerid jalgu žiletiga?
Kodustest vahenditest kõige kiirem, lihtsam, odavam ja kättesaadavam meetod eemaldab karvad küll edukalt, kuid need kasvavad kiiresti tagasi. Ka kaasneb raseerimisega naha ja karvanääpsu pidev traumeerimine, mis võib tekitada põletikku, põhjustada karvade sissekasvamist ja nahaärritust. Säärte siledaks saamise efektiivseim meetod on siiski epilatsioon, mille käigus eemaldatakse karv terves ulatuses.

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Eesti Naine 2012. aasta novembris.