Haavade puhastamiseks tasub koju osta desinfitseeriv Asept, mis ei pane haavakohta kipitama. Enne võiks haava pesta külma voolava vee all, eriti kui see on väga must. Muidugi võib peale panna ka plaastri, kuid kiiremini paraneb haav selleta. Üldiselt läheb õmblemist tarvis üle 1,5sentimeetriste haavade korral, ent vahel on ka sentimeetrine haav nii sügav ja veritsev, et on vaja õmmelda.
Marrastustele võib peale panna rasvast kreemi või salvi (näiteks kriimusalvi), aga hea on ka apteegis müüdav parafiinvõrk, millest saab lõigata sobivas suuruses lapi.
Kui laps kukub, tasub haiget saanud kohale peale panna midagi külma, ka siis, kui miski kukub näiteks jalale. Hea, kui kodus on universaalne külmakott või -geel. Külmakott, mis pannakse haigele kohale asetatud riide või rätiku peale, on tõhus abimees ka nihestuste, ninaverejooksu ja peavalu korral.

Põletused. Statistika järgi oli mullu põletuste pärast ravil ligi 2500 last – kes oli valanud endale peale keeva vett, näppinud kuuma triikrauda või kõrvetanud end grillil. Põletushaavad vajavad kiiret jahutamist – põlenud kohta tuleb hoida külmas vees. Täiskasvanu peaks põletushaava jahutama külmas vees vähemalt 20 minutit, lapsed tavaliselt nii pikka aega välja ei kannata.
Kui tegu on 1. astme põletusega ehk kõrvetada saanud koht üksnes punetab, ei ole tarvis arsti poole pöörduda. Valu korral võib lapsele anda ibuprofeeni. Kui aga tekivad villid, põletuskoht on verine, sügeleb või põletada on saanud üle viie protsendi kehapinnast, peab kindlasti arsti poole pöörduma.
Parafiinvõrk on mõeldud muu hulgas ka põletuste jaoks: see on kergesti eemaldatav, ei jää haava külge kinni. Põletuse korral sobib ka Hydrogel, Burnshield või Burnjel. Pantenooli tänapäeval enam ei soovitata.
Kui muud käepärast pole, võib põletushaavale määrida lahtiklopitud munavalget, nagu rahvatarkus õpetab. Samuti võib peale pigistada aaloetaime mahla.

Luumurrud, nihestused, nikastused, muhud. Kui jalg või käsi on saanud vigastada, tuleks hoida seda üleval ja panna kiiresti peale midagi külma. Nt sobib külmakott, aga häda korral kasvõi pakk külmutatud toiduaineid. Kui on kindel, et luumurdu pole, piisab külmakotist. Vastasel korral peab kiiresti pöörduma meedikute poole, eriti kui põlves on tekkinud turse – tegu võib olla näiteks veriliigesega.
Liia Kägu: "Mõni laps talub olukorda nii hästi, et ei saa arugi, et tal on tegelikult luumurd. Teine ei kannata väiksematki valu."
Raskema trauma korral ei tohiks laps viibida leiliruumis. Eriti juhul, kui peas on verevalum. See võib hakata kuumas paisuma, põhjustades ränki tagajärgi. "Tõsised peatraumad tuleb lasta arstil üle vaadata!" toonitab pereõde.

Kui lapsel läheb toit, jook või merevesi kurku, on esmane abinõu: keera ta pea alaspidi. Üle kolmeaastase lapse võib jalgadest kinni võtta ja teda pea alaspidi õrnalt raputada. Alla kolmeaastast last raputada ei tohi, vaid võta ta põlve peale või sülle, pane käsi jalgade vahel läbi, toeta korralikult pead ja kalluta pea allapoole. Kui last on raske pea alaspidi tõsta, võiks ta ise kummardada ja pea võimalikult alla vajutada. Käega võib koputada abaluude vahele. Täiskasvanule abi andmiseks kasuta Heimlichi võtet: seisa abivajajale selja taha ja suru kõva hooga rinnaalusele kolmnurgale, et rõhk rinnaõõnes tõuseks. Suure häda korral võib teha suust suhu hingamist nii, et nina hoitakse kinni – see lükkab kurku tõmmatud tüki ühte kopsupoolde niikauaks, kuni professionaalne abi saabub.

Ninaverejooksu korral ei tohi last voodisse selili panna, sest lamades valgub veri kurku ja laps võib lämbuda. Pead peab hoidma all (näiteks kraanikausi kohal) ja samal ajal vajutada vastu ninaluud, surudes veritsevat ninasõõret kinni. Kuklale-kaelale aseta külmakott, see aitab ahendada veresooni.

Kõhuvalu kurtvalt lapselt uuri esmalt, millises piirkonnas valu on. Valu naba ümbruses viitab enamasti gaasivaludele. Selle vastu aitab, kui laps heidab selili ja tõmbab jalad krõnksu või on nõus jalgadega jalgratast tegema. Aga ka pimesoolepõletik võib endast märku anda nii... Sellise kahtluse puhul lase lapsel hüpata mõlemal jalal – kui hüppamisel läheb valu suuremaks, minna arsti juurde kontrolli.
Tavapäraste maovalude vastu on mõistlik juua kummeliteed. Piima kõhuvalus lapsele anda ei tohiks.
Tüdrukutel võib kõhuvalu märku anda algavast menstruatsioonist. Sel juhul on abiks ibuprofeen või paratsetamool. Alakõhuvalu võib tekkida ka külmetamisest.

Mürgise aine või tablettide neelamine. Kõigepealt tee kindlaks, mida ja kui palju on laps alla neelanud, vajadusel helista arstile või numbril 112. Esmane võte on panna laps oksendama. Kui näppude kurku ajamisest pole abi, jooda lapsele võimalikult palju leiget vett – kui magu täis, väljub vesi suu kaudu koos mürgise ainega. Kui laps keeldub joomast, peab kiirustama traumapunkti. Ägeda mürgistuse korral on tarvilik meditsiiniline maoloputus.
Tablette ning muid mürgiseid ja ohtlikke ained peab hoidma lastele kättesaamatus kohas!

Jalavalu on lastel üsna levinud nähtus. Tihti öeldakse: jalg kasvab. Valu vastu toimib jalgadele määritav külmageel või jahutava jaladeodorandi pihustamine. Kui need ei aita, võib lapsele anda ka valuvaigistit.

Putuka- ja ussihammustus. Mesilase- ja herilasehammustusi ning sääsekuplasid saab määrida õrna äädikalahusega – see kaotab punetuse ja kiheluse. Peale võib pigistada ka aaloetaime mahla. Abi leiab ka apteegist. Mõnikord vallandavad putukahammustused ebameeldiva allergiahoo, mistõttu tasub arstilt paluda, et ta kirjutaks ennetavalt välja Zyrteci tilgad.
Puugi avastamisel tuleb see eemaldada mehaaniliselt. Kui puuk on imepisike, võib juhtuda, et läheb tarvis ka arstiabi. Kindlasti ei tohi puugi peale panna õli ega eetrit, sest siis laseb puuk mürgi kiiresti organismi. Puukentsefaliidi vastu on soovitatav vaktsineerida. Väidetavalt aitab puuke eemal hoida taskusse pistetud kooritud küüslauk.
Rästik võib salvata kõige ootamatumas kohas. Näiteks hammustas rästik üht last väikelinna staadionil. Rästikuhammustus ei ole igaühele ohtlik. Kui aga pole teada, kuidas rästikumürk võib mõjuda, peab pärast hammustada saamist katsuma end võimalikult vähe liigutada, sest liikumine kannab organismis mürki edasi.
Enamasti on vaja sel puhul siiski kiirabisse helistada või hammustada saanu ise haiglasse viia. Kohapeal tuleks enne meditsiinilise abi saabumist peale panna žgutt. Selleks sobib ka sall, rätik või muu käepärane riideese. Žgutt takistab mürgi edasiliikumist organismis ja see tuleb väga tugevalt siduda hammustusest kahe käelaba võrra ülespoole. Kümme minutit pärast žguti pealepanekut tuleb seda lõdvendada. Kui on tarvis abi saamiseks metsast välja saada, peab kaaslane kannatanut süles kandma või teda lohistama.

Merehaigus, iiveldus. Mida teha, kui lapsel läheb bussis, laevas või lennukis süda pahaks? Vahetult enne sõitu ei tasu lapsele süüa anda, kuid ka päris tühi kõht pole hea. Kui juba tõsiselt iiveldab, on abiks Cerucali tabletid. Mynthoni kommid, piparmündinäts vms värskendavad ja panevad suu õhetama. Kindlasti peaks kotis olema ka veepudel. Bussis istuge lapsega pigem ettepoole, kus on rohkem õhku.

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Eesti Naine 2014. aasta juunis.