Madratsisse võivad sattuda tolmulestad ja surnud naharakud, peale nende ka uriini, higi ja muid kehavedelikke. Kindlasti tundub selline kirjeldus üsna jube, kuid tegelikult saab eripuhastustööde ettevõtte Kivesteri sõnul madratsi puhul järgida juhtnööre, mis aitavad selle edukalt puhtaks teha, või veel parem – puhtana hoida.

Kuidas madratsit puhastada?

Tolmuimeja on abiline nr 1

Tõmba tolmuimejaga madratsi pealispind ja küljedki hoolega üle. Ära madratsit veel ümber keera, teise küljega tegele natuke hiljem.

Vabane lõhnadest

Enda kehalõhnu me ise tavaliselt ei tunne, kuid aja jooksul kipuvad madratsisse kogunema näiteks higilõhn ja muud "aroomid". Nendest vabanemiseks on moodus olemas – puista madratsile söögisoodat ja hõõru kergelt harjaga üle. Kui soovid lisada aroomi, tilguta sooda sisse enne paar tilgakest eeterlikku õli. Näiteks lavendlit peetakse heaks uneabiliseks ja ka sandlipuud. Lase soodapulbril toimida madratsil umbes kümme minutit ja seejärel võta jälle appi tolmuimeja ning puhasta madratsi pind soodajääkidest.

Kaota plekid

Plekkidega on kõige tõhusam tegeleda siis, kui see veel värske on, siis saab sellest kõige lihtsamini lahti. Värske plekki võib töödelda külma vee, väikese koguse nõudepesuvahendi või vesinikperoksiidiga (kuum vesi kinnistab pleki).

Juba kuivanud plekkide kaotamiseks saab teha pasta, mis koosneb ¼ tassitäiest vesinikperoksiidist, mis on segatud ühe supilusikatäie nõudepesuvahendi ning soolaga (kumbagi üks supilusikas). Hõõru pasta plekile ja lase olla nii kaua, kuni pasta kuivab ning seejärel kraabi see maha. Töötle pleki kohta ka valge kaltsuga (valgega seepärast, et muu värv võib madratsile värvi anda), tehes kruvi keeramise liigutust.

Korda kõike ka madratsi teise küljega!

Madratsi eest peab hoolitsema

Kui soovime, et vajalikud esemed teeniks meid kaua, on otstarbekas vahel nende eest hoolt kanda. Mida saab madratsi eluea pikendamiseks teha?

* Ära rulli ega keera madratsit kokku (näiteks kolimise või remondi ajaks). Nii võid oma madratsit tahtmatult kahjustada.
* Jälgi, et madrats ei asetseks ebatasase pinna peal. Näiteks, kui voodilipid on liiga suurte vahedega, siis võib madrats aja jooksul oma vormi kaotada. Ka põrand pole madratsi hoidmiseks just parim koht.
* Kui madrats on alles uus, siis tuleks seda iga paari nädala möödudes pöörata, sest see aitab madratsil võtta õige kuju.
* Kindlasti ei tohiks madratsil hüpata, sest nii võivad vedrud kahjustada saada.
* Kui madratsi puhastamine tundub väga heidutav ülesanne, siis on soovitatav kasutada pestavat madratsikatet. Tänapäeval on need mugavad ja mõnusad – naturaalne kangas on ühendatud vettpidava kihiga, mis takistab vedelikel ja naharakkudel madratsisse sattumast.
Kas puhastada ise või lasta tegutseda professionaalidel?

Vahel on mõttekas kasutada madratsite ja kattemadratsite puhastamiseks näiteks keemilist puhastust. Kui sa ise ei soovi või ei ole sul aega madratsi puhastamisega tegeleda, siis jäta see töö rahuliku südamega asjatundjate hooleks.