22.03.2018, 12:00
Juustu tiivul lendav hollandlane
Hollandi juustumeistri Pascal Smitsi (52) pedantsetes kätes on piim kui elusolend täiuslikemal moel koheldud.
Sarnane tõmbab sarnast – töömesilane lendab mesipuu poole ja Pascal Smits loob koos Nopri talumeierei tegudeinimestega maailma parimaid juustusid. Juustule kui kunstiteosele lisatud bakterid teevad, mida meister soovib – ja annavad pühale elusainele maitseid. Pidev protsess ja eri valmimisjärgus juustud – karulaugu-, metsaseene- jm maitselised – on Tiit Niilo ja tema pere juustukoja töömahtu kasvatanud, mis omakorda on tähendanud Kärinä küla töömesilaste töö ja lüpsilehmade arvu kolmekordistumist. Tänu sellele on eestlaste laual meie loomusega sobiv elus Juust. Sarnane tõmbab sarnast!