Kas ja millisel ajal on kõige mõttekam ravi alustada?

„Korduvate Herpes simplex’i infektsioonide pärssimiseks kasutatakse valatsükloviiri tavalise immuunsusega täiskasvanutel 500 mg üks kord ööpäevas ja immuunpuudulikkusega täiskasvanutel 500 mg kaks korda ööpäevas. Raviviis tasub üle vaadata 6–12 kuu pärast,” kinnitab Kaldoja.
Perearsti sõnul ei tohi valatsükloviiri kasutada patsiendid, kes võivad olla ravimi koostisainete suhtes allergilised. Ettevaatusega peavad ravimit kasutama ka need, kel on halvenenud neerutalitlus. Raseduse ja imetamise ajal tohib ravimit tarvitada ainult juhul, kui saadav kasu kaalub üles ilmneda võivad riskid – ses osas tuleks kindlasti konsulteerida perearstiga.
Kui on näha, et korduvate infektsioonide korral ei ole mõju piisavalt tõhus, peaks mõtlema ravimi vahetamisele. „Eestis on kasutusel sarnane, atsükloviiri sisaldav ravim, millel erinevalt valatsükloviirist on ka tuulerõugete ravi näidustus. Valatsükloviiri võib kasutada juba alla kaheaastastel lastel, mis viitab ravimi suhtelisele ohutusele. Õige ravimi aitab valida perearst või apteeker,” kinnitab Kaldoja.

Ravi alaku kiheluse tekkimisel

Täiskasvanute Herpes simplex ehk külmavilli infektsiooni ravi korral tuleks võtta 200 mg atsükloviiri viis korda päevas umbes neljatunniste intervallidega, jättes vahele öise annustamise. Ravi peaks kestma viis päeva, raske esmase infektsiooni korral kuni kümme päeva. Selleks et ravi oleks piisavalt tõhus, peaks see algama pärast infektsiooni ilmnemist nii varajases staadiumis kui võimalik, parimal juhul juba kiheluse tekkimisel.
Kui kaua ravi reeglina kestab? Jälgimaks muutusi haiguse kulus, tuleb ravi katkestada iga kuue kuu kuni aasta tagant, kinnitab perearst. „Profülaktiline manustamine kestab perioodil, mil nakatumine on tõenäoline. Herpes zoster’i ja varicella puhul kasutatakse järgmist raviskeemi: atsükloviiri võetakse viis korda päevas 800 mg umbes neljatunniste intervallidega, jättes vahele öise annustamise. Ravi peaks sel juhul kestma vähemalt seitse päeva,” lisab perearst.

Herpes ja selle ravi

Herpes ehk ohatis on naha- või limaskestade infektsioonhaigus, mida põhjustab viirus Herpes simplex (HSV). Herpesesse nakatutakse vigastatud naha või limaskesta kaudu kokkupuutel haige inimese kehavedelikega. Viirus jääb organismi kogu eluks ning välja seda ravida pole võimalik.
Kui inimene on herpesviirusesse nakatunud, sõltub selle avaldumine tulevikus immuunsüsteemi seisukorrast, seega võib herpese ilmnemist võtta ka kui teadaannet nõrgenenud immuunsüsteemist. Kõige sagedamini kutsuvad ohatist esile stress, UV-kiirgus, tuuleiil ja külmetamine.
Ohatise raviks on mitmesuguseid võimalusi, mille hulgast tuleb endale efektiivseim valida enamasti katsetamise käigus. Nõu peaks pidama perearstiga ja sõltuvalt haiguse raskusastmest koos paika panema individuaalse raviplaani.
Tavalise huuleherpese korral piisab kättesaadavate viirusvastaste vahendite kasutamisest (Acyclovir, Zovirax, Viru-Merz, Urgo geel). Juba tekkinud koorikutele võib määrida vaseliini või astelpajuõli, mis takistab kärnade katkiminekut ja veritsemist. Apteekidest saadavatel kreemidel, huulepulkadel ja plaastritel on üldjuhul leevendav toime.
Korduvate Herpes simplex’i infektsioonide pärssimiseks kasutatakse retseptiravimeid.

EE erileht Terve Pere november 2015