Mis on atoopia?

Atoopia tähendab, et nahk ja limaskestad reageerivad tavapärasest teistmoodi väliskeskkonnas leiduvatele ainetele. Selline reaktsioon on tavaliselt pärilik, olles seotud antikehade tekkimisega ja/või suurenenud hulgal põletikku vallandavate ainete vabanemisega organismis.

Atoopilise nahapõletiku lööve paikneb imikueas tavaliselt põskedel ning käte ja jalgade sirutuspindadel. Lööve on väga sügelev ja võib segada und. Väikelapseeas ja ka hiljem paikneb lööve sümmeetriliselt küünarõnnalde, põlveõnnalde ja randmete piirkonnas ning kaela eespinnal. Nahapõletik võib haarata ka silmaümbruse naha.
Kuidas haigus kulgeb?

Haigus kulgeb ägenemis- ja paranemisperioodidega. Enamasti täheldatakse haiguse ägenemist sügis-talvisel perioodil ja leevenemist suviti. On leitud tegureid, mis haiguse kulgu ägedamaks muudavad, kuid samas pole need leidnud teaduslikku kinnitust.

Haigusele võivad halvasti mõjuda näiteks mõned toiduained, villased riided vastu nahka, imikutel hammaste lõikumine, pesuained jm. Kindlasti on aga haigusel olemas seos emotsionaalse pingega. Seetõttu käsitletakse atoopilist nahapõletikku mitmes riigis neurodermiidi nime all.

Milline on ravi?

Vaatamata teadusuuringutele on atoopilise nahapõletiku olemus seni lõplikult välja selgitamata. Seetõttu ei ole võimalik haiguse põhjuslik, tervistav ravi, kuid sümptomite leevendamine on võimalik.

Atoopilise nahapõletiku ravi on suunatud haige elukvaliteedi parandamisele, mille eesmärk on vähendada nahapõletikku, sellega kaasnevat sügelemist ja sügelemisest tingitud unehäireid. Kratsimine võib tekitada naha mädapõletikku, mis haiguse kulgu halvendab. Tihti vajavad patsiendid ka psühholoogi abi.

Kui haigus on ägedas faasis, saab seda edukalt leevendada paiksete hormoonsalvidega, mittehormonaalset toimeainet pimekroliimust sisaldavate salvidega ja regulaarselt baaskreemide kasutamisega. Hästi mõjuvad valgusravi kuurid. Mõningatel juhtudel aitavad sügelust vähendada antihistamiinikumid.

Ägeda põletiku taandudes jääb probleemiks kuiv, kare ning ketendav nahk. Seda aitavad leevendada baaskreemid ja atoopilisele nahale mõeldud pesemisvahendid.

Allikas: Südameapteek