Nahavähki, sealhulgas melanoomi, haigestumine on Eestis 20 aasta jooksul kasvanud kolm korda meeste ja kaks korda naiste hulgas. Iseloomulik on, et haigestuvad nooremad naised ja vanemad mehed.

Kuigi kõigil inimestel on oht haigestuda melanoomi, on mõnel see risk suurem. Vastavalt naha reageerimisele UV-kiirgusele eristatakse inimesi naha fototüübi alusel. I fototüübi inimesed ei päevitu üldse, vaid saavad alati päikesepõletuse. II fototüübi inimesed saavad päikesepõletusi sageli, III fototüüpi kuulujad harva ja IV fototüübi esindajatel päikesepõletusi ei teki. Seega on enim ohustatud I ja II fototüübi inimesed.

Kuidas vahet teha nii-öelda ohutute ja ohtlike nahamoodustiste vahel?

Kindel reegel on, et kõik uudismoodustised nahal peaksid üksteisega sarnanema. Kui märkate midagi, mis ei sarnane teie seniste sünnimärkidega, tuleb arstiga nõu pidada. Ei maksa karta, et kõik uued, teistest erinevad naha uudismoodustised oleksid automaatselt vähikolded, kuid on väga vajalik neid arstile näidata, kes siis otsustab, millega on tegu.

Seda enesevaatluse meetodit kutsutakse inetu pardipoja sündroomiks ja uuringute alusel väheneks sellist enesevaatlust kasutades suremus melanoomi tervelt 63%.

Lisaks tuleks jälgida muutusi sünnimärkide ehk neevuste suuruses, värvuses ja pinnas. Kui olemasolev neevus kasvab kiiresti, kaovad või ilmnevad uued värvivarjundid, kui toimub kasv tasapinnas või moodustub sõlm, tuleks samuti pöörduda arsti poole.

Nahavähki (sealhulgas melanoomi) haigestumist soodustavad korduvad päikesepõletused, pidev või intensiivne UV-kiirgus välitöödel, solaariumi kasutamine.

Riskiteguriteks on ka rohkete neevuste olemasolu (üle saja), ebatüüpilised neevused, perekonnas esinenud melanoom ja väga suured kaasasündinud neevused (sünnihetkel üle seitsme sentimeetri).

Kuidas vältida melanoomi haigestumist?

UV-kiirguse eest saab ennast kaitsta riiete ja päikesekaitsekreemidega. Tuleks jälgida UV-indeksi näitajaid ilmateadetest ja selle järgi valida riietus ja päikesekaitsekreem.

Kui leiate oma nahalt teistest erineva naha uudismoodustise, konsulteerige kindlasti arstiga!