Lisaks tavalistele plaastritele võib kotti pista ka spetsiaalsed villiplaastrid, mis mis leevendavad tekkinud valu ning kaitsevad villi katkiminemise, mustuse ja bakterite eest, samuti loovad paranemiseks soodsa keskkonna. Lisaboonuseks on villiplaastrite diskreetsus ja üldjuhul püsivad need tavalistest plaastritest kauem peal.

Rulluiskudega kukkudes on tihti tulemuseks marrastus, mis on pinnalt päris suur ning seetõttu plaastriga halb katta. Sellisel juhul võib kasutada sprei plaastrit, mis jätab haavale kerge läbipaistva ja veekindla kilekihi, mis ei lase mustusel haava sattuda. Sarnase toimega on ka haavaliimid, mis sobivad väiksemate haavade korral. Veritsevate haavade puhul tuleb siiski kasutada tavalist plaastrit või sidet.

Side (elastne) – sobib haava sidumiseks ja venituse/nikastuse/nihestuse puhul kompressiooniks.

Külmageel või -kott – kukkumise ja põrutuse korral esmaabiks; külmageel aitab ka putukahammustustest tekkinud sügelust leevendada.

Külmakottidest on mõistlik on kaasa võtta ühekordsed isekülmuvad külmakompressid, kus külmakoti sees vedelikuga täidetud väiksem kott, mille katki pigistamisel ja koti raputamisel seguneb vedelik pulbriga, tulemuseks koheselt kasutatav külmakompress.

Valuvaigistavad tabletid (paratsetamool, ibuprofeen, naprokseen, ketoprofeen või deksketoprofeen) – peavalu, seljavalu, hambavalu jmt tabab meid tihti ebasobival ajal. Lastega reisides peaks kaasas olema lastele sobivad ravimvormid.

Päikesekaitsevahend – pikalt päikese käes olles (nt välikontsert, -etendus) on päikesepõletus kerge tekkima. Saada on erineva kaitsefaktoriga päikesekaitsekreeme, -piimasid, -pulke. Alati peab arvestama, et ükski paikesekaitsevahend ei kaitse meid hommikust õhtuni. Samuti tuleb peale tugevat higistamist ning ujumist päikesekaitsevahend uuesti nahale kanda.

Putukatõrjevahend - õhtustel väliüritustel on kohal ka igasugused putukad, seetõttu peaks kaasas olema putukatõrjevahend, olgu selleks siis mingi sprei või looduslik lavendliõli.

Veepudel - vältimaks vedelikupuudust ja kuumarabandust

Kui ette on võetud matk, kus plaanis ka lõket teha, peaks kaasas olema ka teepuuõli baasil spetsiaalsed põletusgeelid (nt Burnshield, Burnjel).

Loodusmatka puhul ei tee paha ka allergiavastased tabletid (loratadiin, tsetirisiin või desloratadiin).


Peamised suvised probleemid, millele apteegist leevendust leiab:

• marrastused põlvedel, küünarnukkidel;
• nihestused/nikastused;
• seljavalud raskete asjade tõstmisest;
• allergilised reaktsioonid õietolmule, putukahammustustele;
• päikese- jm põletused.