Iga sõna, mis üle su huulte tuleb, on sisendus. Sinu sõna on seadus. Sinu sõnad on sisendus, mis kujundavad sinu elu. Seega kõigest, mida sa väidad ja valjusti välja ütled, saab sõna otseses mõttes sinu reaalsus. Seega – vaata ette!
Ära peatu oma raskustel ja probleemidel või vaevustel ja valul. Keeldu nendest rääkimast. Keeldu neid hoopistükkis märkamast. Keeldu neile andmast oma jõudu. Kui inimesed pärivad, kuidas sul läheb, räägi neile midagi head. Alati võib leida midagi ilusat ja head ning just sellele keskenduda, just sellest jutustada. Ja kui sa sedasi teed, hakkab see hea kasvama, eriti veel siis, kui sa sellest räägid, seda väidad, seda kiidad.
Kui sa tõesti ei suuda leida midagi head, millest pajatada, võid vähemalt hoida oma suu lukus. Vaikimine on veel üks viis öelda negatiivsele ei. Keeldudes rääkimast muredest ja raskustest, keelad neile ka oma jõudu.

ÜTLE EI KUULUJUTTUDELE

Keeldu teisi inimesi taga rääkimast ja kritiseerimast, ära poeta nende kohta ühtegi halba sõna.
Kui sa teisi kiidad – isegi raske iseloomuga või sind häirivaid inimesi –, hakkab tihtilugu sündima hämmastavaid asju. Iseäranis käibki see nende kohta, kes sind tõsiselt ärritavad – otsekui jõuaksid sinu kiidu- ja tunnustussõnad nende alateadvusse, andes juurde jõudu kõigele heale, mis neis on. Jällegi – millele keskendume, see lööb lokkama.
Kuidas see toimib? Üsna lihtsalt: kui eeldame, et inimesed on tülikad, siis nad tavaliselt seda ka on. Kui me, vastuoksa, keskendume mõne inimese headele kül gedele, siis on ka meie kokkupuuted temaga üllatavalt meeldivad.

ÜTLE EI MEEDIA VÄGIVALDSETELE JA NEGATIIVSETELE SÕNUMITELE

Me kõik laseme end pommitada meediast lähtuva negatiivse sisendusega – filmid on täis vägivalda, meie meeli muserdavad TV-saated, neurootilised pajatused ja kirjatükid, päevast päeva kuuleme kurbi lugusid ühest õnnetusest teise järel, kõikvõimalikke muid hirmu- ja õudusejutte. Kuidas saaksimegi seejuures loota, et hea meis kasvab? Sinu aeg on hindamatu väärtusega ja see, millele keskendad oma tähelepanu, on samuti ülimalt väärtuslik, sest millele tahes sa keskendud, see kasvab. Seega ära anna oma jõudu vägivallale ja/või negatiivsetele mõtetele.

ÜTLE EI JUTTUDELE PUUDUSEST

Inimesed kutsuvad ise puudust oma ellu, keskendudes pidevalt ahapuudusele, võlgadele, väiksele palgale, kõrgetele maksudele, elukallidusele jne. Ütle ei seesugustele juttudele. Keeldu andmast oma jõudu seesugustele mõtetele. Kui inimesed muudkui räägivad oma vaesusest, ütle selle peale (vähemalt vaikselt endamisi, kui sa ei saa kõvasti öelda), et sa ei usu neid.

ÜTLE EI HAIGUSTELE

Sama käib ka haiguste kohta. Keeldu neile andmast oma jõudu. Kui sa keskendud igale väiksele valule ja vaevusele, siis need valud ja vaevused muudkui kasvavad. Hea loo selle kohta on jutustanud Deepak Chopra oma raamatus „Tervise loomine”: Naine läheb valudega haiglasse, tal pistab küljes ja ta arvab, et tal on sapipõieatakk. Arstid, nende seas Chopra, teevad talle lõikuse ja avastavad vähkkasvaja, mis on juba igale poole siirdeid andnud. Nad õmblevad haava kinni, sest nende võimuses ei ole naist aidata. Kui Chopra räägib pärast operatsiooni sellest haige tütrele, ütleb too: „Doktor, lubage mulle, et te ei ütle seda emale! Ta sureks kohemaid, kui saaks teada, et tal on vähk.” Arst jääb nõusse. Naine kirjutatakse haiglast välja ja Chopra ei looda teda enam kunagi kohata. Chopra ülimaks hämmastuseks tuleb naine end kolmteist kuud hiljem kontrollima. Põhjalikud uuringud ei näita vähimatki jälge vähist. Kui arst oma patsiendile teatab, et tolle tervis on suurepärane, vastab naine: „Doktor, pärast seda, kui te eemaldasite mu sapipõie, otsustasin, et ma ei taha enam kunagi haige olla.”
Seega, mis on üldse haigus?
Ning miks mõned inimesed jäävad haigeks ja surevad, samas kui teised saavad terveks ja elavad reipalt edasi?

VAIM VALITSEB KEHA

Meie keha ja immuunsussüsteemi mõjutab suuresti vaimu- või hingeseisund. Teadlased on tõestanud, et muremõtted nõrgendavad immuunsüsteemi.
Norman Cousins kirjeldab oma kuulsas raamatus „Haiguse anatoomia, nagu patsient sellest aru saab” omaenese lugu. Ta põdes ravimatut haigust. Arstid ennustasid, et lõpp pole enam kaugel. Mees oli nii löödud, et võttis Chicago ühes hotellis endale toa ja laenutas hunnikute viisi kõikvõimalikke naljakaid videofilme, mida vaid suutis välja mõelda, nagu näiteks Groucho Marxi filmid. Seejärel vedeles ta kolm nädalat filme vaadates voodis ja naeris nii, et vats tahtis rebeneda. Ilma et ta oleks arugi saanud, kadus tema ravimatu haigus kus see ja teine – tema arstide, iseenda ja kõigi teiste suureks üllatuseks.
Pööre, mida võib kutsuda keha arstimiseks vaimu abil, põhines lihtsal avastusel: kuhu iganes mõtted ei liiguks, kehakeemia läheb järele.
Oma raamatus „Eatu keha, ajatu vaim” jätkab Chopra: „Sellest tuleb järeldada, et keha on suuteline tootma mis tahes biokeemilist vastust, kui vaim on kord andnud vastava korralduse... Kui suudaksime (tahte)pingutust sihipäraselt suunata, viiks keha selle automaatselt täide.”

ÜTLE EI NEGATIIVSETELE MÕTETELE

Enamik inimesi leiab, et kõige raskem on lahti öelda negatiivsetest mõtetest. Kuid see on äärmiselt oluline. Eriti siis, kui seisad silmitsi raskustega, on lausa kohustuslik ütelda negatiivsetele mõtetele ei.

KÜMNEPÄEVANE VAIMUDIEET

Tahaksin kirjeldada üht head tehnikat, mille leidsin Anthony Robbinsi raamatust „Hiiglase äratamine sinus eneses”. Kümne päeva jooksul on rangelt keelatud jääda kauemaks kui minutiks pidama ükskõik millisel negatiivsel, tulutul või hirmutaval mõttel. Kui tabad end mõtlemast millelegi halvale või hirmutavale, pead end sundima keskenduma millelegi, mis on positiivne või õnnestav.
Kui takerdud negatiivsesse kauemaks kui minutiks, pead kümnepäevast vaimudieeti otsast alustama.
Seesugune vaimudieet on üksainus suur lust. Soovitan sul sellega kohe algust teha – ja su silmad avanevad.

Me kasutame kogu aeg oma võimet vaimusilmas luua, mõelda (sõnades) või ette kujutada (visuaalselt) kõiksugu vaimupilte.
Kas me oleme sellest teadlikud või mitte, ometi näeme ja maalime pidevalt vaimusilmas kujutisi. Me visualiseerime vahetpidamata.
Selle nähtuse tähendus ja tähtsus on meeletult suur.
Kas oled tähele pannud, et inimesed, kes on masendatud, kes mõtlevad negatiivselt, kes näevad (kujutavad ette, visualiseerivad) igal pool, kuhu vaatavad, vaid süngust ja hukatust, meeleheidet ja ebaõnne, elavadki tavaliselt sünget ja meeleheitlikku elu? Ning et helged ja lõbusad inimesed, kes mõtlevad positiivselt ja näevad (kujutavad ette) iga olukorra häid lahendusi, on tavaliselt edukad ja õnnelikud? Mida iganes inimvaim suudab ette kujutada ja uskuda,
seda suudab ta ka saavutada.

HEA UUDIS

Kuulake nüüd head uudist: me võime õppida juhtima oma jõudu nägemaks, maalimaks, kujutlemaks – seega ka loomaks – sellist elu, mida tahame elada.
Me kõik kasutame kogu aeg ettekujutuse jõudu, kuid enamik inimesi kujutleb või maalib vaimupilte alateadlikult. Teisisõnu – nad ei teadvusta seda, mida teevad. Nad ei teadvusta, et vahetpidamata kujutlevad ja maalivad nad elu iseendale, teistele inimestele, kogu maailmale tervikuna. Ja kui nad ongi sellest teadlikud, ei pruugi nad aru saada, kui võimas mõju on sel vaimusilmas maalimisel nende elule. Sellest on koledal kombel kahju, sest nõnda palju inimesi kasutab seda ettekujutamise või visualiseerimise jõudu manamaks endale valu, kannatusi ja läbikukkumisi, samas kui üsna vähese harjutamisega võiksid nad vabastada oma kujutlusvõime, et luua endale ja teistele paremat elu.

VAIMUSILMAS MAALIMINE MÕJUTAB TERVIST

Vähe sellest, meie kujutlusvõime – vaimusilmas maalimine ja ettekujutamine – mõjutab samuti meie tervist. Seda sel moel, et iga mõte, mida mõtleme, päästab valla meie keha biokeemilised reaktsioonid – nüüdseks on teadlased seda juba tõestanud. Just seepärast õpetavad nii paljud inimvõimete arendamisele pühendunud õpetlased, et kui me suudaksime õppida oma programmi ise häälestama ja sisestama alateadvusse häid kavatsusi, viiks meie organism need kavatsused automaatselt täide. Paraku teeb enamik inimesi risti vastupidist.

Barbara Bergeri „Anna hingele pidet“ ilmus Maalehe ja Varraku raamatusarjas „Tarkusepuu