Tolmuimeja, millel on suhteliselt suur elektritarbimisvõimsus, aga väike imemisvõimsus (näiteks 180W), on selgelt iganenud. Tolmuimeja tegelik tehniline headus seisneb imemisvõimsuses ja õhuvoos, mida mootor suudab tekitada.

2. Korralik filtrite süsteem (Hepa12, Hepa13). 

Vanasti pühiti tolmu põrandalt luuaga kühvlile ja sellega, mis õhku lendu tõusis, said meie ninas peituvad udukarvakesed kenasti hakkama. Kuid ilma filtriteta (või kehvade filtritega) tolmuimeja jahvatab tolmu ja bakterid mootorist läbi minnes ja õhku paisates nii peenikeseks, et need pääsevad ilma erilise vaevata meie hingamisteedest läbi otse kopsu, kust need enam välja ei tule, vaid tekitavad astmat, allergiat ja bakteritest tekitatud haigusi.
Kaubanduses on enamikul keskklassi tolmuimejatel olemas Hepa12 või Hepa13 filtrid või vähemasti võimalus nende paigaldamiseks.

3. Hea korralik põrandahari ehk otsik. 

Otsikutest oleneb väga suur osa tulemusest. Hea universaalne põrandaotsik on kummist ratastega ja pisut „tummisema“ ehitusega, et saada võimalikult head kontakti põranda kumeruste ja erinevate materjalidega. Kui tegemist on ainult parketiga, siis ostke kiipsude ja kraapsude vältimiseks korralik parketiotsik. Kui aga on palju vaibapinda, tasub kaaluda aktiivharjaga otsikut ehk niinimetatud turboharja.

Neid kolme asja peab meeles pidama igasuguse tolmuimeja valimisel, ülejäänud kriteeriumid seadke oma isiklikest vajadustest lähtuvalt.

Puhastatav pind ja palju tolmu. Valige tolmuimeja, millel on suur tolmukott, et ei peaks liiga tihti seda vahetama. Kui pind on väike või on koduloomad, siis peaks tolmukott olema kas väiksem või peaks seda vahetama tihedamini.

Pikk toitejuhe. Tolmuimeja peaks ulatuma kõikjale kuhu vaja.
Erinevad reguleerimise võimalused: võimsuse reguleerimise võimalus, ergonoomika reguleerimise võimalus (näiteks teleskooptoru, mugavad käepidemed).

Tolmuimeja rattad. Plastist ratas kipub kriimustama parketti ja poleeritud kiviplaati, mida kummist ratas ei tee. Mida suuremad rattad, seda mugavamalt ja paindlikumalt liigub tolmuimeja.

Müra. Võrdle erinevate tolmuimejate mürataset juba poes.

Hind. Kodutolmuimejad maksavad mõnekümnest kuni mõne tuhande euroni. Ei soovita valida ei kõige odavamat ega kõige kallimat. 

Kaubamärk. Tuntud kaubamärkidega käib kaasas märksa suurem tootja vastutus. Lisaks on kogu aeg saadaval tolmukotid, filtrid ja suur valik lisaotsikuid, funktsioneerib müügijärgne teenindus.

Kas valida paberkottidega või tühjendatava tolmumahutiga masin? Mis on kummagi plussid ja miinused?
Tühjendatava tolmukonteineriga tolmuimeja peamine eelis on sääst uute tolmukottide arvelt. Kuid tolmuimejas sees olev konteiner ja sõelad vajavad regulaarset puhastust. Soovitav on konteineri ja filtrite puhastamise ajal kanda kaitsevahendit (tolmumaski), muidu on allergia kiire tulema.
Tavapärase ühekordse tolmukotiga tolmuimeja idee on see, et tolm kogutakse kokku ja tolmukott visatakse ära, ilma et see tolmukotist tagasi õhku satuks. Electroluxi ja Philipsi tolmuimejate S-bag seeria tolmukotte toodetakse spetsiaalsetest kangastest, mis hävitavad bakterid ja lemmikloomade karvadest tuleneva ebameeldiva lõhna.

Tolmuimeja hooldus

Mida teha, et tolmuimeja hea tervis säiliks?
Kui filtrite vahetamine hooletusse jätta, ei püsi ka kõige parema tolmuimeja hea tervis kaua, rääkimata koristaja enda tervisest. Ennetage olukorda, kus tolmuimeja remont läheb sama kalliks kui uus tolmuimeja.
Tolmukotiga masinate mootorifiltrit peab vahetama pärast iga viit tolmukoti vahetamist. Hepa12 ja Hepa13 filtrit tuleks vahetada kord aastas. Kui Hepa-filtri peal on märge Washable, siis saab selle eluiga pesemisega pikendada lisaks veel ühe aasta võrra. Väga tähtis on lugeda tolmuimeja juhendist, kui tihti ja missuguseid filtreid vahetada.

Millest on põhjustatud tolmuimeja tagaosast tulev ebameeldiv lõhn, kui masin töötamisel sooja õhku välja puhub? Kuidas sellest lahti saada?
Kui esmakordsest kasutamisest on möödas 30 päeva, siis tolmukott juba elab. Paha lõhna tekitajaks on bakter, kes on leidnud soodsa elukeskkonna tolmukotis või tolmukonteineris. Kui selle ajaga tolmukotti ära ei visata või konteinerit ei puhastata, siis levib bakter edasi mootorisse ja järgmistesse filtritesse, kust temast on juba üsna raske lahti saada. Paha lõhna peletamiseks saab tolmuimejale osta söefiltri. Samuti võib leida leevendust lõhnagraanulitest.

Kuidas ja kas peab puhastama masina torusid, harju ja muid vidinaid ning masina korpust? Kas võib mingi pesuainega näiteks torusid ja harju pesta?
Pesema ei pea, kui on tegemist kuivtolmuimejaga. Kui pesta, siis väga ettevaatlikult ja pigem niiske lapiga. Vett tuleks eemale hoida kõikidest mehaanilistest, aktiiv- ja elektriosadest.

Kas masinal on targem lasta töötada maksimaalse võimsuse peal või pooltuuridel?
Kasutage imemisvõimsuse reguleerimist vastavalt põrandakatte tüübile. Maksimaalse võimsusega töötamine ei tee tolmuimejale midagi paha. Probleem tekib siis, kui samaaegselt on tolmukott/konteiner tuupi täis ja tolmuimeja sees olevad filtrid ummistunud.

Vahel läheb masin töötades kuumaks. Kas see on ohtlik? Millest see märku annab või peabki nii olema?
Tolmuimeja soojenemine päris kõrge temperatuurini on normaalne. Kui tunnete, et tolmuimeja on ebaloomulikult kuum, siis laske sellel 10 minutit puhata. Kui tolmuimeja ülekuumenemise kaitse on juba hakanud masinat välja lülitama, siis viitab see mingile probleemile: kas on tehniliselt midagi korrast ära või on tolmukott/konteiner ja filtrid ummistunud.

Elukiri