Kuus RETSEPTI | Nii mõnigi uus Pärnumaa maitse on tegelikult hästi unustatud vana
Toidupärimus seob põlvkondi ja pakub avastamisrõõmu. 2018. aasta Eesti toidupiirkonnaks nimetati maikuus Pärnumaa. Seda tiitlit naudib Pärnumaa kuni maini 2019, kui kuulutatakse välja uus toidupiirkond.
Nii mõnigi uus Pärnumaa maitse on tegelikult hästi unustatud vana. Siinsed retseptid pärinevad Romantiliselt Rannateelt – imekaunilt turismipiirkonnalt, mis kulgeb mööda 250 kilomeetri pikkust rannajoont ümber Pärnu lahe. Rannatee põikab ka Kihnu saarele ning salapärasesse, sügavate soode ja metsadega sisemaale. Head nautimist!
Vanaema kodused rullmopsid
Kümnele kuni kaheteistkümnele
Rullmopse õpetas Tiiut tegema vanaema, kes elas kõrge eani ja sõi igal hommikul kindlasti paar rullmopsi, sest ilma suutäie soolaseta polnud päev tema meelest õigesti alanud. On ju räim olnud sajandeid rannarahva peamine leivakõrvane. Parem silk-leib kõhu sees kui kuldtukat pihu sees, õpetab Eesti vanasõna.
• 2 kg puhastatud fileerimata värskeid räimi
Marinaad:
• 1 l keedetud vett
• 2 sl jämedat soola
• 2 sl suhkrut
• 3–5 sl 30% äädikat (olenevalt, kui äädikast räime soovid)
• 0,5 tl peenikest musta pipart
• noaotsatäis purustatud nelki
• 1 loorberileht