Jättes kõrvale lühisuhted ja noorusarmastuse Marie Mancini vastu, oli Louis’ elus kolm naist, kes teda mõjutasid: Louise de la Vallière, Athénaïs de Montespan ja Françoise de Maintenon.

Palju suhteid, hulk lapsi

Kuningas abiellus 1660. aastal poliitilistel kaalutlustel oma nõo, Austria Marie-Thérèse’iga (1638–1683). Silmapaistmatu, kuid abikaasale pühendunud naine elas tagasitõmbunult oma ruumides seltsidaamide keskel. Kuningas käitus kuningannaga viisakalt, austades naist, kes andis elu kuuele ühisele lapsele. Lastest jäi paraku ellu ainult üks, kusjuures põhjuseks on peetud vanemate liiga lähedast sugulust.

Armujanus kuningas kiindus hertsoginna Louise de la Vallière’i (1644–1710), kellest sai tema noor armuke. Peidetud armukese staatusest pääses Louise pärast kuninga ema Austria Anna surma, muutudes siis täievoliliseks favoriidiks. Häbeliku ja tagasihoidliku loomuga de la Vallière’i ümber koondus abipalujate ring, kelle heaks ta tegi nii palju, kui suutis. Kuningaga saadud viiest lapsest jäi ellu kaks. Louise võlus Päikesekuningat eelkõige sellega, et armastas teda kui meest, mitte kui võimukandjat.

Peagi aga paelus kuninga tähelepanu hoopis teisest puust daam, keevaline Athénaïs de Montespan (1640–1707), kuulsaim Louis XIV armukeste seast. Proua de Montespan oli kuninganna Marie-Thérèse’i endine õuedaam. Ta oli vastand pelgliku loomuga Louise de la Vallière’ile ning kuningat köitis tema tulisus ja sära. Ajaloolased on toonitanud, et Päikesekuninga favoriidiks saamise möödapääsmatu eeldus oli intelligentsus. Naine pidi olema vaimukas ja oskama igas olukorras arukalt vestelda.