"Minu jaoks on tähtis usaldada iseennast ja oma lapse vajadusi. Iga laps on erinev, ta vajab personaalset lähenemist ning tähelepanu. Jäta kõrvale ajakirjade ja sõbrannade soovitused," ütleb kogenud ema. Oma ema eeskujul on ta inspireeriv ja toetav: "Ma ei suru midagi lastele peale, kuulan neid ja proovin neid suunata."

Liisa ütleb naerdes, et iga ema ju unistab, et laps alustab suviti päeva hommikuvõimlemisega, loeb päeval Tolstoid ja õhtul jalutab kultuurselt ekskursiooni tehes vanalinnas. "Nad kipuvad ikka ekraanide taha vajuma, sellepärast soosin laste suvel töötamist. Ise alustasin tööga väga noorelt – kolhoosis turuvarblasena, sest alla 13 aastaselt mujale ei võetud," meenutab Liisa. "Olen pärit lihtsast perest. Isa oli insener ja ema arst, mitte just kõrgepalgalised ametid. Minu jaoks oli materiaalne pool ikka oluline, sest kui tahtsid midagi, pidin ise selle nimel vaeva nägema. Igatsesin väga ägedat jalgratast! Mind huvitasid teistsugused kogemused, aga reisimine ei olnud tol ajal võimalik, valikud minu nooruses olid piiratud," meenutab Liisa lapsepõlve.

Oma töös näeb volinik, et suurim probleem maailmas on tasakaalu saavutamine perekonnas. Ei ole olemas ühte universaalset reeglit, kõik siin maailmas on muutuv. "Kõige suurem väljakutse on töö ja pereelu ühildamine. See puudutab rohkem naisi, aga siiski ka mehi, sest nemad saavad suurema diskrimineerimise osaliseks, kui otsustavad jääda isapuhkusele. Öeldakse „sa oled mees, mis mõttes sa lapsega koju jääd, sinust ma seda küll ei oodanud“.

Kuid teadlikkus on kasvanud – mida paremini tööandja suhtub pere ja tööelu tasakaalustamisse ning toetab omalt poolt, seda motiveeritumad on töötajad ja paremat tööd nad teevad. Tänaseks on valik suur, minnakse sinna, kus suhtumine on heatahtlik. Sellisele tööandjale ollakse lojaalsemad," räägib võrdõiguslikkuse eest seisev Liisa.

Kuula podcastist Liisa Pakosta soovitusi kuidas koduõppel olevate laste motivatsiooni üleval hoida ning keeruliste pereprobleemidega hakkama saada.

Jaga
Kommentaarid