Stress ja ärevus


Tugevate emotsioonide vallandatud hormoonide tõttu hakkab süda puperdama. Keha on võitlusvalmis, kuigi otsest ohtu polegi. Võimsa vaimse trauma, näiteks lähedase kaotuse pärast, võib selline seisund kesta isegi aastaid. Kuid kui ärevuse laine – pekslev süda, higistamine vaheldumisi külmavärinatega, valu rinnus ja hingamisraskused – tekib justkui tühja koha pealt? Ärevusatakk võib tunduda nagu südameinfarkt. Kui sa pole kindel, kummaga on tegu, siis pöördu arsti poole.

Hormonaalsed muutused


Naistel võib südamerütm kiireneda, kui neil on “päevad”, nad on rasedad, läheneb menopausi aeg või on menopaus käes. Südame puperdamine on enamasti ajutine ja pole põhjust muretseda. Ebamugavustunne südames võib kimbutada ka aneemilisi rasedaid, sest neil pole piisavalt punaliblesid, mis kannaksid hapnikku kehas ringi.

Ravimid


Loe pakendilt ravimi kõrvaltoimete kohta. Südame pekslemist võivad põhjustada antibiootikumid, seeneravimid, antipsühhootikumid, astmarohud, köha- ja külmetusravimid, vererõhku alandavad ja kilpnäärme­ravimid. Enne kui arstimist loobud, küsi nõu arstilt.