“Paha tüdruk”

Paha tüdruk

Tõlkija Marianne Ots

Eesti Raamat

Nobeli kirjandusauhinnaga pärjatud Llosa on pärit Peruust nagu ka tema romaani peategelane, “paipoiss” Ricardo. Autori esimene armastusromaan on aga kaugel puht­emotsionaalsest romantikast. Ricardo täidab oma suurima unistuse, kolides Pariisi ning teenides seal elatist tõlgina. Ikka ja jälle ristuvad ta teed oma esimese kirgliku armastuse, “paha tüdrukuga”, kes, vahetades mehi, nime ja rolle, pürib rikkuse ja parema elu poole. Seebiooperlikule suhte­draamale annab ajaloolis-­sotsiaalse mõõtme kogu teost saatev Euroopa ja Ladina-Ameerika ühiskondlik-poliitiline taust.

Kjell Westö

“Tritonus”

Tritonus

Tõlkija Tõnis Arnover

Eesti Raamat

Thomas Brander on tippdirigent, kelle karjäär ja eraelu vaikselt allamäge veerevad. Endist hiilgust kehastab nüüd mehe uhke uhiuus villa väikeses saarestikus, mis peaks pakkuma luksuslikku pelgupaika maailma nõmeduse eest. Paraku kulgeb elu saarel omas rütmis ning Branderil pole pääsu ka kohalike probleemide eest. Saare­elanikega aitab sidet hoida eeskätt hobimuusikust naabrimees Lindell, kes eluga samuti pisut puntrasse on jooksnud. Raamat täis muusikat ja mitmekihilisi inimsuhteid.

Enrique Vila-Matas

“Bartleby & Co”

Tõlkija Kai Aareleid

Loomingu Raamatukogu 2020 nr 29–31

Auhinnatud Hispaania kirjaniku raamat räägib sellest, miks mitte kirjutada. Maailmas on palju autoreid, kes eduka debüüdi või paari romaani järel salapärastel põhjustel kirjutamisest loobuvad. Peategelane Marcelo on üks nendest, nn ei-kirjanikest, kes aga hakkab otsima kirjandusloost omasuguseid ning nende lugusid joonealusena üles tähendama. Miks siis tekivad nn Bartlebyd ehk mittekirjutavad kirjanikud?

Mihkel Mutt

“Mägrad hernes”

Mägrad hernes

Alam-Kolkaküla kroonika “Eesti ümberlõikaja” järg

Fabian

Alam-Kolkakülas on elu tänu eurotoetustele hooga käima läinud ja rahva hinges heliseb lootus “Eesti suureks teha”. Küll aga pole üksmeelt selles, kuidas ja mil moel see peaks sündima. On groteski, lennukaid ideid ja värvikaid visioone. Muu hulgas on kohalik idufirma leiutanud mõtete lugemise masina, mis toob mängu ka Brüsseli võimukoridoride huvi Kolkaküla tegelaste vastu.

Ester Urbala

“Jumalik märk”

Jumalik märk

Pilgrim

Autori esimese novellikogu pea­tegelane Karin on tavaline üksik naine, kelle igapäevased toimetused põimuvad sageli fantastiliste kogemustega, mis võivad olla nii unistus, väljamõeldis, unenägu kui ka lihtsalt oskus leida argises erilist. Kõrvale ei saa jätta ka võimalust, et Karin polegi tegelikult nii tavaline, nagu ta ise arvab. Nii muutubki naine aeg-ajalt tegelaseks näite­mängust, mida kirjutab kellegi kõrgemal olija fantaasiarohke sulg.

AJALUGU

P. Kaasik, M. Kiudsoo, P. Kuusk, M. Herem, Ü. Kurik

“Metsavennad. Arheoloogid ja ajaloolased metsavendade jälgedel”

Metsavennad


OÜ Äripäev

Ammustest aegadest on Eestis tavatsetud minna metsa pakku kurja vaenlase või muu hädaohu eest. Mitme autori koostöös valminud raamat pakub detailirohke ülevaate teise maailmasõja aegsest ja järgsest metsa­vendlusest. Uudsena on peale mälestuste ja arhiiviallikate tuginetud metsavendade punkrites tehtud arheoloogilistele välja­kaevamistele. Muu hulgas saab lugeja ettekujutuse metsas redutanud meeste ja naiste igapäevasest elust: mida söödi-joodi, millega puhkeaega sisustati ja kuidas tähtpäevi tähistati. Enamik metsavendi lihtsalt varjas end võimude repressioonide eest, ent metsas nõudis juba pelgalt elus püsimine kohati üliinimlikku pingutust.

Inna Jürjo, ajaloolane

ENESEABI

Anneli Salk

“Mina oma elus. Kuidas iseendaga elada ja oma visioone teostada?”

Mina oma elus

Synergia OÜ

Kaanel tähelepanu püüdev lubadus, et tegemist on inspiratsiooniraamatuga, ei vea alt. Põhjalik, praktiline, tänapäevaseid lähenemisi tutvustav ning mõtteid sütitav kogemine. Ja kogemine just seepärast, et see ei ole raamat, mida lihtsalt mõnusasti teetassi taga uneledes lugeda ja inspireerumist oodata. Selle raamatu tempoga kaasas püsides, seal välja pakutud harjutusi päriselt läbi tehes ning loetut siiralt oma igapäevasuhetes ja elukorralduses rakendades on kogemus kahtlemata elukõigutav. Muidugi on eriti tähtis teadvustada, et kõik kõigutused ei pruugi esimese hooga väga mugavad ega nauditavad olla. Aga selliseid leebelt loksutavaid raamatuid on kahtlemata tarvis.

Gea Ashilevi, psühholoog