Laupäevasel pärastlõunal linnas ringi jalutades on tunne, nagu oleks see maha jäetud – silma­piiril pole ainsatki inimhinge. Ka mitte autot. Et pääseda kuumusest, astume sisse maailma kõige majesteetlikumaks pühakojaks peetavasse Jame’ Asr Hassanil Bolkiah’ mošeesse, mille lasi praegugi võimul olev sultan ehitada oma 48. sünnipäevaks, rahastades seda enese kukrust. See on ka mõistetav – sultanihärra kuulub maailma rikkurite tippu, ehkki gaasi- ja naftavarud on ammendumas ning rikkus suure priiskamise tõttu viimastel aastakümnetel kõvasti kahanenud.

Luksus ei anna häbeneda


Endale ja rahvale tehtud kingitus on uhke: palee kulla- ja marmorisära paistab kaugele. Meeste ja naiste palveruumide kõrval mahuvad hiiglaslike mõõtmetega hoonesse konverentsi­saalid, raamatukogu, sultani sviit ja kuninglike külaliste ruumid, luksuslik söögituba ja pesuruumid. Kõrgetest kuppellagedest ripuvad alla hiiglaslikud kullatud lühtrid, põrandaid katavad tumepunane marmor ja luksuslikud Pärsia vaibad.

Minareti tipust avaneb aga uskumatu vaade mitte ainult mošeed ümbritsevale aiale, vaid kogu linnale. Eriti kauniks muutub vaade pimeduse saabudes, kui süttivad sajad lambid, valgustades purskkaeve. Ringi jalutades tunned end kui 1001 öö muinasjutus.