Roostetan?
Miks tekivad vabad radikaalid, mis kahjustavad meie keha rakke?
> Esiteks keskkond, kus viibime: kas see on puhas või saastunud? Kahju toovad ka ultraviolettkiirgus, mürgised kemikaalid, millega kokku puutume, säilitusained jne.
> Teine põhjus on meie eluviisid: kas suitsetame, pruugime liiga palju kohvi või alkoholi, magame liiga vähe, peame ekstreemseid dieete, näljutame end kehakaalu langetamiseks?
> Kolmandaks mõjutab me keha kõik see, mis peas ja meeltes toimub: milline on igapäevane stressitase, missugune meeleolu.
Ja-jaa, kuulen nüüd lugeja rahulolematut häält – alati ei saa ju valida elukohta ega olukordi, kuhu elu meid paneb, rääkimata tujust. Tõsi, tean seda omast käest. Kuid saastunud õhku ja igapäevast (vahel paratamatut) stressi, mis rakkudesse vabu radikaale pumpavad, on võimalik heastada mitmekülgse toitumisega. On hulk vitamiine ja mineraalaineid, mis võitlevad vabade radikaalide vastu – need on antioksüdandid.
Niisiis, kas mina söön õigesti? See küsimus ajab mind otsima testi, mis annaks mu söömisharjumustele objektiivse hinnangu. (Olgu öeldud, et õhtuti vaevab mind hirmus magusaisu ja sellele kirele järele andes on mu süümepiinad oma keha ees päris suureks paisunud...)