> Esiteks keskkond, kus viibime: kas see on puhas või saastunud? Kahju toovad ka ultraviolettkiirgus, mürgised kemikaalid, millega kokku puutume, säilitusained jne.

Teine põhjus on meie eluviisid: kas suitsetame, pruugime liiga palju kohvi või alkoholi, magame liiga vähe, peame ekstreemseid dieete, näljutame end kehakaalu langetamiseks?

> Kolmandaks mõjutab me keha kõik see, mis peas ja meeltes toimub: milline on igapäevane stressitase, missugune meeleolu.

Ja-jaa, kuulen nüüd lugeja rahulolematut häält – alati ei saa ju valida elukohta ega olukordi, kuhu elu meid paneb, rääkimata tujust. Tõsi, tean seda omast käest. Kuid saastunud õhku ja iga­päevast (vahel paratamatut) stressi, mis rakkudesse vabu radikaale pumpavad, on võimalik heastada mitmekülgse toitumisega. On hulk vitamiine ja mineraalaineid, mis võitlevad vabade radikaalide vastu – need on antioksüdandid.

Niisiis, kas mina söön õigesti? See küsimus ajab mind otsima testi, mis annaks mu söömis­harjumustele objektiivse hinnangu. (Olgu öeldud, et õhtuti vaevab mind hirmus magusaisu ja sellele kirele järele andes on mu süümepiinad oma keha ees päris suureks paisunud...)

Valin Synlabis pakutavate kümnete tervisetestide seast ühe üpris kalli ja pealtnäha eluks mitte­hädavajaliku. Selle testi ametlik nimetus on “vitamiinide ja mikroelementide pakett”, aga seda võib vabalt kutsuda ka antioksüdantide paketiks, sest testitakse organismis olevate vitamiinide-mineraalainete taset, mille piisav küllus aitaks ära hoida paljusid haigusi ja enneaegset vananemist.