Ja siin, Viivi, pole peapõhjuseks Su õpilaste armaada nii Lahemaa Rahwamuusikuis kui kümneis laulupeokoorides. Ka mitte tuhanded muusikatunnid takkaotsa. Hallidest koroonapäevadest on päiksena meeles, Viivi, Su postitused Facebookis. Pidev püüd otsida muusikast hinge, kirge. Pisar voolas, kui vaatasin Su jagatud videot 7aastasest pimedast poisist, kes inglihäälselt “Bohemian Rhapsodyt” laulab end klaveril saates. Ja film vett täis pokaalide abil esitatavatest Bachi tokaatadest ja fuugadest. Rubensi modellideks sobivate tädide äge rannavõimlemine. Takkatippu linnu­lauludest kokku pandud Mozarti “Võluflöödi” aariad kevadhümnina.

Kuulates linnukesi ennastunustavalt Mozartit laulmas, tuli meelde, Viivi, Su Lahemaa Rahwamuusikute äge ülesaste Jäneda Viru Särul 12 aasta eest. Viivi, Sa lendasid sääl lahemaalastega nagu komeet ja plahvatasid tuumapommina. Ikka alustades torupillide ja otse kohapeal sündiva regilauluga. Aga lõpetades säärases masside hingelduses ja leemenduses, kõikvõimalike polkade pöördeis nii, et maratonijooksu finaal on selle kõrval köömes. Ja loomulikult mängis-laulis seal ka Kadri rahvamuusikutega kaasa, nagu Lahemaa lastel ikka tavaks.

Kuhu mujale siis lapsed panna, kui mitte proovi kaasa võtta. Juba 40 aastat.

Pühendumus kuubis viib muremõtted. Kiidan ja kadestan, Viivi, Su oskust kõik endast anda ja seda teistessegi – alates Kadrist – valada.

Kadri, Su muusikatee kauniks viljaks on kümne­aastane Estonian Voices. Ja ansambli üheks vägevaks verstapostiks tantsupeo pererühmade laulusüit. Sellele aplodeeris neli staadionitäit publikut, kellel lihtne rukkilõikuse laul oma imelises esituses külmajudinad ihu pääle ajas.

Kadri, on Sul meeles, kuis olid aasta eest Käsmus enne kontserti miski viirusega vaat et otsi andmas? Siis tuttavate ja pöidlahoidjate ennast­salgav lavatagune turgutamine, et sulle pilt ette saada. Ja korraga Su suur sära publikumi ees. Vaid üksikud teadsid, kuis olid olematusest tõusnud.

See meenus koroona ajal veebis Su kontserti “Armastus võidab kõik” nautides, mis jõudis... 30 000 arvutisse üle me maa otse 90 elanikuga Kasispea küla saunastuudiost. Ju oli su andumuses muusikale midagi nii ülivapustavat, et see lendaski üle ilma.

Kadri ja Viivi, neid, kes usuvad siiralt ja kirglikult, neid ka usutakse. Teie usk muusikasse on lausa vastupandamatu. Nii lihtne ja imeline see asi ongi.

Ja kindlasti tasub uskuda imedesse! Et regilauluema Viivi sünnitas džässiprintsess Kadri, ongi imede ja kokkusattumuste kogum. Juba häälest vägevate naiste sattumine Lahemaale oli äge. Levib lugu, et Viivi saabus pealinnast Viitnale folkloorilegend Igor Tõnuristi ja muusikamaestro Veljo Tormise taganttorkimisel, taskus üheotsapilet ja lähetajate karm nõue mitte lahkuda enne, kui Lahemaa vanad lood-laulud-tantsud üles korjatud ja taas elama pandud. Lausa Ameerika avastamine Eesti võtmes.

Viivi, Su sünnipäeval, 1975. aasta 18. novemb­­­ril sündisidki Lahemaa Rahwamuusikud. Vähe veel. Saatus sättis, et Kadri ilmaletuleku päevaks 1986. aastal sai sama päev novembris.

Tegelikult, Kadri, Su esimene ülesaste oli veel enne sündi. Siis, kui Sa oma mehise jalalöögiga ema Viivi kõhtu kuulanud tohtrihärra peaaegu et kurdistasid. Olnud arst ju, kuuldetoru pihus ja otsapidi kõrvas, Viivi kõhu kohal kummargil, kui Sa seestpoolt jalaga virutasid otse toru pihta. Vaene mees hoidnud tükk aega kõrvast kinni.

Kadri ja Viivi, kuulsin hiljuti raadiosaadet, kus te mõlemad rääkisite oma lapsepõlvekirest puude otsas turnida. Ja Haljala korteris toime pandud pöörasusest ehitada sinna kodusest kilakolast päris hobune, mis päris hobuse suurune, et lastel lahe mängida oleks! Või siis see, Kadri, kuidas Sa plasttopsidest tehtud balletikingadega pa’sid ja plie’sid harjutasid!

Naised, te ei väsi üllatamast lihtsat maainimest Kadrinast, kes teid tulevikuski teab appi hüüda, kui kuri karjas. Suur aitäh ja kalli-kalli.