Mitte et ma sind varem poleks austanud, aga nüüd kätte jõudnud koroonaajastul mõistan korraga koos tuhandete teiste saunalemburitega, kui armas sa ikka tegelikult oled! Ja luban – koroona kiuste või kiusuta, valitsuse loal või loata –, et jaanisaunas jaanipäeva paiku saame sinuga kindlalt ühte.

Millalgi koroonakarantiini ajal mööda Kadrinat kõndides nägin su ees, me külasaun, üht autot peatumas ja nukrat naist välja astumas. “Sõitsin mööda, mõtlesin, et vaatan igaks juhuks, äkki on saun mingi ime kombel lahti,” mainis ta, hääles lootus, mis samas kustus.

Samast lootusest, et äkki, ime­kombel, oled sa, saunake, rahvale avatud, kuulsin mitmeid pensionäre küla vahel rääkimas. Nende jaoks oled sa ju lisaks ihu harimise paigale ka väga seltskondlik asutus.

Keegi pole kokku lugenud ega loegi, kui mitu korda on jäänud koroona tõttu saunatamata linnade spaades ja muudes avalikes kümblusasutustes. Seetõttu olimegi tunnistajaks sellele, kui palju liikus internetis ringi otsingukuulutusi, kust leida paaripäevaseks rendiks väikest maja sooja saunaga. Sest korteris karantiinis olek kasvatab ju suisa seened selga. Ning ei ole ju see duši all tuiutamine sugugi õige saunarahva komme. Nii olidki saunadega rendimajakeste omanikud lausa tormijooksu verstapostideks.

Aga nüüd, jaanipäeva künnisel, mil rahvas kõikjalt just maale rüsimas, võib aimata, et saabumas võib olla Eestimaa aegade suurimaid vihapidusid üleüldse. Sest millest kaua unistatud, ju see tuleb ka loodetavasti kaunikene. Rahvarohkusest rääkimata. Me saunakombeid imehästi tundev Võrumaa suitsusauna patrioot Eda Veeroja on korduvalt kostnud, et jaanilaupäeval peab kindlasti saunas käima ja eriti peavad seda tegema naised!

Aga eks sa, saun, tead ise, mil kombel sa just jaanilaupäeval naisterahvaste sisse seda ilu, väge ja sigivust sokutad. Lausa kamaluga. Ja samas kõik koleda ja halva ära võtad, lubades, et just jaani­saunas saab enese küljest kõik haigused ja mured ära vihelda. Ning seejärel tuleb viht jaanilõkkes tuhaks põletada.

Mõnikord isegi tundub, et meie naisterahvad on tänu sinule, saun, eneses üles leidnud sadade nõiakunstide seemned, sest neid nippe ja nipikesi, kuis saunas end iseäralikult ilusaks muuta, liigub naiste hulgas ikka lausa koormate kaupa.

Praegu, mil olen kirjutamas raamatut iseäralistest saunanippidest, jäin just sauna ja naiste suhete juures plindrisse. Sest kui ihata kaante vahele panna kõigi saunas tarvitatavate segude ja möginate retsepte ja toimetamise tarkusi, siis tuleks välja kümneköiteline eepos. Kuidas sa, saun, oled selleni jõudnud? Ju see on sinu ja naiste omavaheline saladus.

Mis aga saunasaladus pole, on 2009. aasta talvine pööripäev, mil eelmainit saunalemb Veeroja Eda tegi Võrumaal vana tava kohaselt oma valdustele tsõõri ehk ringi peale. Muudkui astus lumes ja mõtles, et suitsusauna traditsioon on vaja viia UNESCO nimekirja. Nüüd teame, kuis tänu sellele unistamisele au ja kuulsus neli aastat hiljem (2013) sinu peale langes. Ja just siis me Eesti saunarenessanss ka algas.

Pead tõstis ka pisike üle-lahe-kadedus, sest sõpradele soomlastele tundus, et eestlased on nende leililõhnalise Nokia ära virutanud. Ju üleilmse tähelepanu soovist sündis nüüd soomlaste idee tähistada 14. märtsi kui ülemaailmset ja rahvus­vahelist saunapäeva ülemaailmse saunaskäimisega.

Paraku läks väärt idee koroona nahka. Aga soomlased kavatsevad jätkata. Kuhugi pole kadunud ka Eesti saunakogukondade soov tähistada kogu 2021. aastat Eestis sauna aastana. Küll teeme ära, mingil kombel ja kõige kiuste ikkagi!

Ole siis terve, tubli ja oi-kui-kuum, me armas saun, ikka vihaga, kuid vihata!

Lihtne maainimene Rein tervitab

PS. Saunake, kui naistele ikka mõnd eriti ägedat saunanippi soovitada, ju siis tuleb vist mainida hundi- ja rebasesabaga vihtlemist, mis äraütlemata kombel pidavat nii tervist, väge kui ka sigivust andma, ilust rääkimata. Seda taiga on maininud nii sajanditagune folklooriuurija Matthias Johann Eisen kui ka praegune teadjanaine Marju Kõivupuu. Mida sellest aga meesterahvastest hundiuurijad arvavad, jätame vahest mainimata.