2. Põiepõletiku sümptomid on:

> valu või kõrvetav tunne urineerimisel;

> vajadus sageli vetsus käia;

> valu alakõhus;

> hägune või halvasti lõhnav uriin;

> kui põiepõletik on levinud neerudesse, lisandub valu mõlemal pool alaseljas, palavik ja külmavärinad, iiveldus ja oksendamine;

> mõnel inimesel aga polegi sümptomeid.

3. Kui kahtlustad põiepõletikku, pöördu igal juhul perearsti poole. Tegemist pole küll kiiret reageerimist vajava olukorraga, kuid mõnel juhul tekivad komplikatsioonid kergemini. Rohkem on neist ohustatud rasedad, eakad, mehed, diabeedi põdejad, neerupuudulikkusega või nõrgenenud immuunsüsteemiga inimesed.

4. Mesinädalate põiepõletik – vähesed asjad suudavad sedavõrd nässu keerata privaataja kallimaga. Paraku on probleem aga nii tavaline, et sel on isegi oma nimi – mesinädalate tsüstiit. Loomulikult pole asi mesinädalates, vaid selles, et seksimisel võivad sattuda bakterid kuseteedesse. On naisi, kes saavad põiepõletiku peaaegu iga kord, kui nad on seksinud. Eriti ohustatud on need, kes kasutavad rasestumisvastase vahendina pessaari.

5. Kõige ohtlikum tüsistus on see, kui põiepõletiku põhjustatud infektsioon levib ühte või mõlemasse neeru. Bakterirünnak võib kahjustada neere jäädavalt. Kui neerudega on varem probleeme olnud, võib juhtuda, et põletiku tagajärjel ütleb neer täiesti üles.

6. Kuidas põiepõletik algab? Soolestikus ja genitaalidel elab palju eri tüüpi baktereid, aga mitte kuseteedes. Tegelikult on uriin steriilne. Kuseteedesse sattunud E.coli bakter võib põhjustada põletiku, mille tõenäosus on suurem naistel kui meestel. Ilmselt sellepärast, et neil on lühemad kuseteed.

7. Põiepõletik on tavalisem seksuaalselt aktiivsetel naistel. Asjaolud, mis võivad suurendada riski:

> sa ei joo piisavalt vett;

> oled sage vannis käija;

> lükkad vetsu minekut liiga kaua edasi, sagedamini juhtub seda reisidel;

> sul on neerukivid.

8. Mõnel naisel jääb põiepõletik korduma. Kui seda esineb sagedamini kui kolm korda aastas, räägi perearstiga, kuidas hoida põletikku ära. Variandid võivad olla:

> pikaajaliselt väikese koguse antibiootikumide manustamine;

> ühe doosi antibiootikumi võtmine pärast seksi;

> vaginaalne östrogeenravi eelmenopausi ja menopausi ajal.

9. Naissugu­hormooni östrogeeni vähenemine veres muudab bakterite sissepääsu organismi. See­pärast peaksid meno­pausieas naised olema põie­põletikuga ette­vaatlikud.­

10. Põiepõletik on vanemaealistel kõige tavalisem põletikuvorm. Sümptomid ei pruugi aga olla tavapärased, vaid väljenduda ka käitumise muutumises, näiteks võib tekkida ärevus. Samuti võivad kaasneda tõsised tüsistused.

11. Põiepõletiku vältimiseks:

> joo palju vett, et sagedase pissimisega uhta välja baktereid;

> käi vetsus enne ja pärast seksi;

> vetsus pühi eest tahapoole või kasuta kaht eri paberit esimese ja tagumise poole pühkimiseks;

> eelista dušši vannile.