Mõistmisest, et Eesti maitsed on hääbuv nähtus moodsate toidutrendide taustal, soovib ajakiri Eesti Naine koostöös toiduajakirjaga Oma Maitse kaardistada ja säilitada seda, kuidas meie traditsiooniline toit ja maitsed on jõudnud 21. sajandi perede köökidesse.

Milline on Eesti traditsiooniline toit aastal 2019? Mis on maitsed, mida peame kõhklusteta oma identiteedi osaks? Küllap maitseroheline till, seda ei maksa häbeneda, aga veel? Kas joonistuvad välja piirkondlikud eripärad? Kas Saaremaal on meie vanavanemate laualt praegus-aega jõudnud teistsugused road kui Võrtsjärve ääres või Rakveres?

Kallid lugejad, Eesti Naine koos kokandusajakirjaga Oma Maitse on võtnud nõuks koguda teilt retsepte – selliseid, mis peegeldavad nii Eesti traditsioonilist maitset kui ka 21. sajandi toidu-kultuuri.

Meie plaan pole uute toitude leiutamine ega trendide väljaselgitamine. Tahame väärtustada Eesti algupärast kööki. Kindlasti on meie toidulaual praegu roogi, mis lapsepõlves oleksid mõjunud üllatavalt. Kas olete võtnud igapäevakööki üle retsepte Soomest, Lätist või Rootsist? Miks mitte ka mõned pitsad ja pastaroad! Ootame ka neid.

Palun saatke meile oma retsepte – sel kuul kohupiimast toitude omi! Selliseid, mille olete saanud oma emalt, vanaemalt või kust tahes ja mida teie pere armastab, samuti niisuguseid, mida olete moodsate maitsetega sobitanud. Lisage paari lausega selle toidu lugu: kuidas see on leitud, mis piirkonnast see teie teadmist mööda pärit on või kuidas olete selle endale sobivaks kohandanud.

Kuust kuusse teeme üles-kutse hooajaliste retseptide leidmiseks. Põnevaima avaldame järgmise kuu ajakirjas. Samas, kui teil juhtub hea hoog olema, saatke nii palju eri toidu-retsepte, nagu süda ihkab. Meie unistus on, et saame luua märgilise kogumi tänapäeva Eesti köögist. Kui läheb veel paremini, suudame jäädvustada ka piirkondlikke eripärasid. Omalt poolt püüame otsida eri piirkondade toidu-traditsioonide kandjaid ja kirjutada neist lugusid “Külaskäigu” rubriigis. Alustame seekordses ajakirjas Lümanda söögi-maja pidajast Juta Paest Saaremaal. Kui teate selliseid söögiemasid või -isasid veel, palun andke neist meile teada!