„Ma ei tunnista ravi, mille puhul tuleb juua korraga 20–30 ravimtaimest teed,” ütles Vanga. „Vahel joovad inimesed sisse terve kotitäie erinevaid taimi, aga efekti peaaegu pole. Mina soovitan konkreetse haiguse korral ainult üht ravimtaime või üht ravivahendit, et inimene teaks, mis teda ravib ja mis sandistab. Oluline on täpselt selgeks teha, milline taim millise haiguse vastu aitab. Mina ei väida, et olen suur taimetark, sest taimed ise ütlevad mulle ette, milliseid haigusi nad ravivad...” kõneles Vanga.

 Me seisame valiku ees

Vanga kordas sageli:

„Oli aeg, kui üks kaamel maksis kümme krossi ja seda peeti väga kalliks. Siis tuli aeg, kui kaameleid sai väga palju ja igaüks neist maksis krossi, aga ostjaid ei olnud.”

Saabub selline päev, kui inimestel on kõik olemas, aga nad ei saa osta midagi sellest, millel on tõepoolest väärtus ja mis on hindamatu rikkus – sõprust, armastust, osavõtlikkust.

Need ajad on juba tulekul. Kuidas me nendega toime tuleme, mida suudame hoida oma südames? Kas valime materiaalse rikkuse ja rahuldume sellega? Hakkame inimestes ja oma südames endiselt otsima armastust ja hingesoojust? Neile küsimustele tuleb vastuseid otsida praegu, kuni saab veel midagi muuta...

 Õppige puhkama

Vanga soovitas:

„Õppige õigesti puhkama. Päev on loodud töö, öö aga une jaoks.”

Meie esivanemad ei töötanud kunagi öösiti. „Aga kui ma olen „öökull”?” vaidlete teie vastu. „Mis siis, kui mul edeneb töö öösel palju paremini kui valge päevaga?” Tundub, et kogu see „öökullideks” ja „lõokesteks” jagunemine on üsna tinglik. Pruugib inimesel mingite asjaolude sunnil (lapse sünd, töökoha vahetus vms) ennast vara ärkama ja vara magama heitma õpetada, kui ta suurema vaevata „öökullist” „lõokeseks” muutub. Ja nii kummaline kui see pole, tema tööviljakus ei kannata selle tõttu karvavõrdki, vaid isegi paraneb.

Arstid-teadlased on muide juba ammu tõestanud: öösiti töötajad kulutavad tööle poolteist korda rohkem jõudu, kui kulutaksid sama suure hulga töö tegemiseks päevasel ajal. Meie organism on juba kord nii ehitatud ja loodusseadusi ümber muuta – see on mõttetu tegevus.

 Andke, mida teilt palutakse

„Ärge kunagi andke nõu sellele, kes palub teilt ainult raha,” hoiatas ettekuulutaja.

Iga inimene, kes pöördub meie poole abi järele, ootab mitte abstraktset, vaid täiesti kindlat, konkreetset abi. Kuid meile tundub millegipärast sageli, et meie teame paremini, kuidas aidata igaüht, kes palus meid tema elus osalema. Ja me vahetame tema tehtud valiku enda oma vastu ja tema arvamuse enda oma vastu. Aga kes andis meile õiguse arvata, et just meie arvamus ja meie valik on need kõige õigemad? Ainult meie edevus.

Andke palujale ainult seda, mida ta palub, ei rohkem ega vähem, sellega olete talle raskel hetkel toeks. Ja kui teie abi talle kasuks ei tule, on vähemalt teie südametunnistus puhas: te vaid täitsite palve, võtmata endale mingit vastutust oma abi tulemuse eest.

 Allikas: Suure Vanga 365 nõuannet, kirjastus Ersen