Üldist pilti ilmestas suur pabin, sest pärast meie esinemist jäi mulje, et keegi nagu ei suudakski laulda, olid rabedad ja „valetasid“ koledal kombel. Valesti laulmises tegi „meistriklassi“ Makedoonia Daniel, keda ei suutnud aidata reele ka kolm mustanahalist soulivenda.
Ega Albaania neiugi oma häält valitseda suutnud, kuid visuaalselt põnev pilt ja üldiselt hea lugu kindlustasid talle edasipääsu. 

Kõige külmema lavanärviga hiilgas grusiinlanna Nina Sublatti, kes üksinda laval olles suutis vaprat sõdalaseneidu nii veenvalt laulda, et hing jäi kinni. Ja vapustav visuaalne lahendus, mis igati toetas seda laulu. Ma ei imestaks, et see laul lõppvõistlusel tagareast, kus ta praeguste reitingute järgi on, esimeste hulka tõuseb. 

Üllatas aga kohene reitingutabeli muutus Venemaa puhul, mis meie idanaabri kaks kohta kõrgemale tõstis, jättes meid samale positsioonile. Lohutuseks, need tabelid hakkavad tugevamalt muutuma alles pärast II poolfinaali, siis tuleb tõehetk. Venelanna Polina Gagarina oli efektses kleidis ja üllatav oli ansambli kaasamine, mida poleks ju tegelikult vaja. Alles lõpus sain aru, et neid oli tarvis publikut skandeerimisele õhutamiseks ja kui see poleks mõjunud, siis poleks miski.

Meie Stig ja Elina said kenasti hakkama. Kui miski häiris, siis mõnevõrra lohakas telepilt, kus plaanide vahetus polnud täpne ja kaamera ei suutnud artiste korralikult kaadrisse püüda. Kuid need pikad varjud ja lootusetuses kustunud valgusvihk, mis kaob koos Stigiga, olid kenad. Tore oli muidu mustvalges võtmes pildi juures lauljate soojades toonides näoplaanid.

Üllatas I poolfinaalis olevate laulude sotsiaalselt kandvate teemade rohkus. Armeenia oma rahva kurva saatuse genotsiidiga, Ungari sõjateemaga, mida naise ja ema võtmes jätkas Gruusia ning Rumeenia rockansambel Voltaj (Pinge) Ida-Euroopa põletava probleemiga: perepeade töötamine rikastes välisriikides ja eemaldumine oma peredest. Laps ei oota mitte raha, vaid oma isa, parem, kui need koos oleks.

Veel oli meeldiv, et kõrvuti väga moodsate ja noortepäraste lauludega (Belgia, Eesti, Albaania, Georgia) jõudsid finaali ka nn tüüpilised eurolaulud (Kreeka, Venemaa, Serbia), mis tähendab, et ei hääletanud vaid noored, aga ka vanem põlvkond oli võistluse käigust huvitatud. Hirm, et selles äppide allalaadimise õhinas kallutatakse hääletustulemust liiga noorte kasuks, mul muidugi on. Eurovisioon peaks olema vanuse- ja riigipiiride ülene lauluvõistlus, kus selguks parim laul, mitte skandaalseim esineja.

Ma arvan, et edasipääsu lõppkontserdile ehk üle silla tuleku õiguse said paremad artistid ja laulud. Mul pole mahajääjate hulgas lemmikuid, kelle pärast pisaraid poetaksin.
Homne II poolfinaal tõotab tulla põnevam, kuna välja langeb seitse esinejat ja liidrite seas on nii Rootsi kui Norra ning Baltikumi kaaslased Läti ja Leedu.

Kui Viinis toimunud võistluse üldmuljet iseloomustada, siis oli see pidulikult põnev, mitte üleliia ülepaisutatud ning tõesti ei „uppunud“ ükski esineja suurel laval ära. Ma kahjuks ei saanud aru kolme naissaatejuhi vajadusest, sest kaks oleks selle napi teksti edastamisega samuti hakkama saanud. Häiris eelmise aasta võitja, habemega naise Conchita ülemäärane eksponeerimine. Selge, et võitja ja talle kuulub au tuua võistlus Austria pinnale, aga teda oli liiga palju. 

Samas, kas panite tähele head intuitsiooni teha lühiusutlused nendega, kes finaali jõudsid? Võimalik, et žüriide hääletustulemused olid teada antud.

Lavakujunduses vapustasid kerkivad langevad kuulid ja nendest moodustunud geomeetrilised kujundid. 

Publiku seas ma olla ei tahtnuks, sest kaks tundi pluss tund enne võistluse algust kohal olla ja kõik see issanda aeg püsti seista pole nõrgematele ega vanematele jõukohane.
Ennustan, et laupäeval võib vähemalt neljatunnises maratonis nõrgemate seisjate seas olla inimkaotusi ja see pole hea.

Loodan põnevat II poolfinaali, millest osavõtjatest pikemalt juba homme. Elina ja Stigi suunaksin närvipuhkuseks mõnda mõnusasse Viini kohvikusse vahukoorekohvi jooma ja torti sööma. Nad on selle ära teeninud koos meie tänuga!

Finaali jõudsid: Armeenia, Belgia, Kreeka, Eesti, Serbia, Ungari, Venemaa, Albaania, Rumeenia, Georgia.